ШИЗОФРЕНИ МОРАЛ: Ово је говор Марлона Бранда којим је одбио Оскара за улогу у „Куму“

marlon brando

Шта је поручио Холивуду Марлон Брандо у свом говору када је одбио Оскара а који млада глумица и активискиња Сачин Литлфедер, која је дошла у његово име 5. марта 1973. на церемонију доделе награде, није успела да прочита због временског ограничења од 60 секунди.

“Двеста година смо говорили Индијанцима да се боре за своју земљу, живот, породицу и право на слободу. Говорили смо им: ‘Спустите своје оружје, пријатељи, и остаћемо заједно. Само ако спустите оружје, пријатељи, можемо да говоримо о миру и договору који ће бити добар за вас’.

Након што су спустили оружје, погубили смо их. Лагали смо их. Изгнали смо их с њихове земље. Натерали смо их изгладњивањем на потписивање преварантскога споразума, уговора за који смо знали да га се нећемо придржавати. Претворили смо их у просјаке на континенту којем су дали живот, колико дуго живот постоји.

А према свим тумачењима историје, с које год стране погледамо, колико год уврнутима, нисмо учинили ништа добро за њих. Незаконито смо поступали, нисмо били праведни. Не треба да нас чуди да, што се њих тиче, не морамо да вратимо њихове људе, нити да живимо у складу с договорима.

Нама је дато природно право да нападамо права других, отимамо њихово власништво и узимамо њихове животе, док они бране своју земљу и слободу; дато нам је право да њихове врлине приказујемо као злочине, а наше разврате као врлине.

Ипак, постоји једна ствар која је изнад ове перверзије, а то је огромна пресуда историје која ће нас сигурно осудити. Међутим, да ли ми бринемо о томе? Какав је то шизофрени морал који нам дозвољава да целом свету преносимо поруку да живимо по датим обвезама, када свака страница историје говори супротно, када су сви жедни, гладни и понижавајући дани и ноћи последњих 100 година живота америчких Индијанаца томе потпуно противуречни?

Чини се да је поштовање принципа и љубави према суседима постало дисфункционално у овој земљи те да је све што смо учинили, све што смо постигли нашом моћи, заправо само убијање наде у новоствореним државама у овоме свету, пријатељским и непријатељскима. То је нехумано и доказује да не живимо према договорима које смо склопили.

Можда се у овом тренутку питате – какве то везе има с доделом Осцара? Зашто је ова жена овде, упропаштава вам вече, уплиће се у ваше животе стварима које нас се не тичу и које нису наша брига? Траћи ваше време и новац јер упада у ваше домове.

Мислим да је одговор на ова неизговорена питања чињеница да је и друштво покретних слика одговорно за деградирање Индијанаца и исмејавање њихових карактера, описујући их као дивљаке, опасне и зле дивљаке.

Довољно је тешко деци да одрастају у оваквому свету. Када индијанска деца гледају телевизију и филмове и када виде како се њихова раса приказује на филмовима, њихови умови остају повређени на начине на које не можемо ни да замислимо.

У последње време било је неколико похвалних помака у исправљању ове ситуације, али преласкавих и било их је премало. Зато као члан ове професије и као грађанин САД-а не могу вечерас да примим ову награду. Мислим да је додељивање и примање награда у овом тренутку у овој држави неприлично све док се стање америчких Индијанаца у земљи драстично не промени. Ако већ не чувамо нашу браћу, не морамо бити њихове убице.

Дошао бих овде вечерас како бих вам то директно рекао, али осећао сам да ће можда више бити од користи ако одем у Wоундед Кнее, да помогнем у спречавању успостављања мира који би био нечастан све док реке буде текле и трава расла.

Надам се да они који слушају неће на ово гледати као на неприличан упад, већ као на поштен покушај усмеравања пажње на питање које врло добро може да одреди има ли ова земља право да каже од овог тренутка надаље, да верује у неотуђива права свих да остану слободни и независни на земљи која је подржала њихов живот даље него што сеже памћење.

Хвала вам свима на доброти и пристојности према госпођици Литлфедер. Хвала свима и лаку ноћ!”.

Након пет деценија. Америчка Академија филмских уметности и наука која додељује Оскаре упутила је званично извињење глумици Сачин Литлфедер (Мало Перо).

Извор:
ИСКРА