Лидерке Естоније и Финске траже од европских држава да Русима не издају туристичке визе

ruski-pasos

КОПЕНХАГЕН – Лидерке Естоније и Финске позвале су европске државе да не издају туристичке визе Русима, рекавши да они не би требало одморе да проводе у Европи док руска влада спроводи инвазију на Украјину.

Естонска премијерка Каја Калас написала је на Твитеру да је „посета Европи привилегија, а не људско право” и да је време да се зауставе туристи из Русије.

Финска премијерка Сана Марин рекла је у понедељак за финске медије да није у реду да Русија спроводи агресију на тлу Европе, а да Руси живе нормално и путују по њој.

Портпарол Кремља Дмитриј Песков изразио је данас наду да ће „здрав разум” на крају превладати у европским земљама које позивају да се Русима забрани путовање у ЕУ, јавља Бета.

Песков је рекао да предлози за такву забрану обично долазе из земаља које је Москва већ сматрала „непријатељским” и „многе од тих земаља у свом непријатељству тону у заборав”.

„Мислим да ће се временом здрав разум некако испољити и они који су давали такве изјаве доћи ће на своје”, рекао је Песков.

Путинов блиски сарадник и заменик шефа Савета безбедности Русије Дмитриј Медведев одбацио је изјаву Каје Калас у објави на друштвеним мрежама.

„Само желим да је подсетим на још једну изреку, чињеница да сте слободни није ваша заслуга, али је наша мана”, написао је Медведев.

Естонија и Финска чланице су ЕУ и граниче се са Русијом. ЕУ је зауставила све летове ка Русији, али копном Руси и даље могу да уђу у те земље и онда лете по остатку Европе.

Извор:
ПОЛИТИКА