Северна Македонија није настала у манастиру Прохор Пчињски

prohor-pcinjski

Др Дејан Антић, историчар из Ниша оповргава изјаву председника Северне Македоније Пендаровског

  • Антић поручује: Уместо што даје претенциозне изјаве у којима се директно може довести у питање територијални интегритет Републике Србије Пендаровски да се позабави крупним проблемима своје државе

Историчар Филозофског факултета у Нишу др Дејан Антић рекао је да је изјава председника Северне Македоније Стеве Пендаровског у манастиру Прохор Пчињски, на обележавању Илиндена – Дана Републике у Северној Македонији, о настанку комунистичке творевине Социјалистичке Републике Македоније у српској духовној лаври и задужбини краља Милутина Немањића, манастиру Светог Прохора Пчињског најблаже речено парадоксална.


Проф. др Дејан Антић, Филозофски факултет у Нишу

„Добро знамо какав су однос комунисти имали према Христу, манастирима и монаштву СПЦ. Вера је за њих била опијум за народ, а црква службеница буржоазије. Зато митрополиту Јосифу 1945. године нису дозволили повратак у Скопску митрополију, а због покушаја да из вароши под Пржаром управља делом Скопске епархије убрзо су га протерали и из Врања. Толико о односу комуниста према светињама.“, истиче др Антић.

Он додаје да и ако су другови Ченто, Влахов и Kолишевски по инструкцијама Броза и Темпа на Илиндан ’44 и одржали скуп АСНОМ, а у неком дебелом хладу поред Пчиње, то уопште не даје за право господину Пендеровском да тврди како је македонска државност настала у манастиру.

„И српско царство је у врема цара Душана проглашено у скопској тврђави, али нико данас од српских политичара не инсистира на улози Скопља у изградњи државности Србије јер се исто налази на територији друге међународно признате државе. Душанов мост у Скопљу изградио је српски цар Душан и данас у Скопљу нигде нећете пронаћи таблу са именом градитеља моста. Да иронија буде већа мост је преименован у „камени“ и на њему је постављена табла са именом његовог обновитеља“, подсетио је Антић.


Мост српског цара Душана у Скопљу

Он је поручио председнику Северне Македоније да би му било боље да се позабави проблемима као што су будућа бугаризација Македоније (француски предлог резолуције), најаве о федерализацији земље од стране албанских политичара, унутрашња политичка нестабилност и економско-енергетска криза уместо, уместо што даје претенциозне изјаве у којима се директно може довести у питање територијални интегритет Републике Србије.

Делегације Србије и Северне Македоније обележиле су у манастиру Прохор Пчињски Илинден – Дан Републике у Северној Македонији.

Владика врањски Пахомије уручио је одликовања министру спољних послова Николи Селаковићу и директору Безбедносно информативне агенције Братиславу Гашићу у присуству председника Северне Македоније Стеве Пендаровског обележен Илинден.

Подсећамо, Манастир Прохор Пчињски одликован је поводом Дана државности ове године Сретењским орденом првог степена, а орден је у име манастира примио владика Пахомије.

Извор:
ИЗМЕЂУ СНА И ЈАВЕ