Конашенков: Као резултат офанзивних операција савезничких снага у областима Соледара, Артемовска и Авдејевке јединице 54. Механизоване, 56. и 58. Моторизоване пешадијске бригаде ОСУ напустиле своје положаје

helikopter

Извештај Министарства одбране Руске Федерације о специјалној војној операцији за 04.08.2022. године

Извештај Министарства одбране Руске Федерације о специјалној војној операцији за 04.08.2022. године који је представио портпарол генерал Игор Конашенов:
– Оружане снаге Руске Федерације настављају специјалну војну операцију у Украјини.
– У ударима прецизним оружјем Ваздушно-космичких снага на положаје 92. Механизоване бригаде код града Харкова уништено је до 130 војних лица и 13 оклопних возила. У рејону насеља Константиновка Доњецке Народне Републике неутралисано је привремено стационарно место јединица 95. Десантно-јуришне бригаде. Ликвидирано је до 400 војника Оружаних снага Украјине и 20 јединица војне технике.
– Као резултат активних офанзивних операција руских трупа и народних милиција ДНР и ЛНР у областима насеља Соледар, Артемовск и Авдејевка Доњецке Народне Републике, јединице 54. Механизоване, 56. и 58. Моторизоване пешадијске бригаде Оружаних снага Украјине, изгубивши борбену способност због великих губитака, напустиле су своје положаје.
– Оперативно-тактичка авијација, ракетне снаге и артиљерија настављају са ударима на војне објекте на територији Украјине. Неутралисана су два командна места, укључујући 95. Десантно-јуришне бригаде у рејону насеља Константиновка Доњецке Народне Републике и формација екстремиста у рејону насеља  Терноватоје, Запорошка област, као и људство и војна техника Оружаних снага Украјине у 194 рејона. Уништена су два складишта ракетног и артиљеријског наоружања у близини насеља Новоивановка, Запорошка област и складиште горива за украјинску технику у близини железничке станице Запорожје-2.
– У оквиру контраартиљеријске борбе, на ватреним положајима у рејонима насеља Ласточкино, Петровсоке и Авдејевка Доњецке Народне Републике неутралисана су три вода вишецевних ракетних система „Град“, четири вода хаубица „Гвоздика“ и три вода хаубица Д-30.
– Руски ПВО системи оборили су четири беспилотне летелице у областима насеља Андрејевка, Дружноје Доњецке Народне Републике, Изјум и Дмитровка Харковске области. Осим тога, пет ракета вишецевних ракетних система пресретнуто је у областима насеља Дружноје у Доњецкој Народној Републици, Солнечноје и Музиковка у Херсонској области.

– Укупно, од почетка специјалне војне операције, уништен је 261 авион, 145 хеликоптера, 1.673 беспилотне летелице, 361 противваздушни ракетни систем, 4.244 тенка и друга борбена оклопна возила, 786 вишецевних ракетних система, 3251  артиљеријско оруђе, као и 4696 јединица специјалних војних возила.
Извор:
ВОСТОК