Лукашенко: Србија неће моћи да седи на три столице

lukasenko

„Прво бих погледао како су се понашали током периода када су против нас увели санкције. Не желим да узбуркавам недавну прошлост, али погледајте“

Председник Белорусије Александар Лукашенко је у разговору са новинарима прокоментарисао заоштравање ситуације у Србији и говорио о могућностима подршке овој земљи.

Лукашенко је рекао да Србија неће моћи да седи на три столице.

„Треба да раздвојимо руководство и обичне људе. Станите на моје место, како бисте то све разумели. Наравно, српском народу треба помоћи и мораће се помоћи. Ми смо такви људи. Али ми узимамо у обзир политику Србије према Белорусији. Па ако хоће да седе тамо, како кажу, на три столице, неће успети. Ту смо ми, Русија, Европска унија, Америка и остали… И свуда желе да буду добри. Али неће им бити дозвољено да седну на све ове столице, а пре свега им то неће дозволити Европска унија, где толико желе. Ту је проблем“, рекао је Лукашенко.

Одговарајући на питање шта Белорусија може да учини за Србију, Александар Лукашенко је приметио да је о овом питању размишљао и раније: „Не знам шта може да се уради за њих. Прво бих погледао како су се понашали током периода када су против нас увели санкције. Не желим да узбуркавам недавну прошлост, али погледајте…“

Председник је подсетио како је својевремено посетио Србију 1999. године током НАТО агресије.

„Ако одете тамо, ризикујете живот… Било је стварно опасно. Пред очима ми је случај када нас је НАТО приморао да летимо на висини као да је хеликоптер, на 500 метара. Мислили су да ћу се вратити. Не, наредио сам пилотима – летећемо на 500 метара. Наравно да су могли да оборе авион, али нису ризиковали. То би било екстремно.“

Он је скренуо пажњу да се неколико година након тога руководство Србије придружило санкцијама против Белорусије.

„Сад размишљам. Али, с друге стране, то су наши људи. Срби су добри, интелигентан народ. Вероватно нису имали среће у нечему, као неки други“, рекао је председник Белорусије.

Подсетимо, Србија се придружила санкцијама ЕУ против Белорусије у више наврата.

У децембру се Србија придружила петом пакету санкција Европске уније против Белорусије, наведено је тада  у саопштењу спољнополитичке службе ЕУ.

Србија се такође придружила рестриктивним мерама које је увела ЕУ 21. јуна прошле године Белорусији.

Такође, Србија се придружила ваздушној блокади Белорусије.

Након тога се огласио амбасадор Белорусије у Београду који је саопштио да је Белорусија „са неразумевањем примила одлуку Србије да се придружи рестриктивним мерама против наше земље“.

Односи Белорусије и западних земаља нагло су се погоршали после председничких избора у земљи, који су одржани у августу 2020. године, на којима је Александар Лукашенко победио по шести пут.

Подсетимо, Лукашенко је 2014. године пре посете Београду саопштио да је Белорусија била спремна да преда Југославији противваздушне ракетне системе С-300 крајем 1990-их година, али да је то одбио тадашњи председник Слободан Милошевић.

„Да, господин Милошевић и ја смо, поштено говорећи, разматрали и такву помоћ. И не само С-300, него и помоћ у авионима, чак смо размотрили и маршруте“, изјавио је Лукашенко тада за „Политику“.

Према речима белоруског председника, план није реализован, јер Милошевић „није веровао да се НАТО може одлучити на такву агресију“.

„После је било касно. Није била могућа испорука С-300, јер је почела блокада. Ја сам упозоравао. Да ли ће бити агресија или не, ви морате много пре да се припремите за то“, рекао је Лукашенко.

Лукашенко је додао да је Милошевић касније жалио због своје одлуке да не прихвати С-300.

Извор:
ВОСТОК