АМЕРИКА упутила борбене бродове и авионе ка Тајвану

nosac aviona

ТОКИО — Америчка војска премешта средства, укључујући носаче авиона и велике авионе, ближе Тајвану уочи очекиване, али непотврђене посете острву председнице Представничког дома Ненси Пелоси.

Војска се у почетку противила посети Ненси Пелоси, али сада изгледа да ствара тампон зону за Пелосијин авион, у случају да она одлучи да настави са контроверзном посетом.

Али са Кином која је изјавила да „никада не би седела скрштених руку“ ако би она посетила острво, тензије у источној Азији су брзо ескалирале, можда против воље председника САД Џоа Бајдена, који је покушавао да укине неке царине на кинеску робу да би се супротставио инфлацији, а то такође не одговара кинеском председнику Си Ђинпингу, који се суочава са осетљивом политичком ситуацијом код куће.

Пелоси и њена конгресна делегација слетели су у Сингапур пре зоре у понедељак, према веб сајтовима за праћење летова који су пратили војни авион Ц-40Ц којим је напустила Вашингтон.

Министарство спољних послова Сингапура објавило је саопштење у понедељак поподне у којем се наводи да се делегација састала са премијером Ли Сјен Лунгом и другим високим званичницима. Министарство је саопштило да Ли поздравља посвећеност делегације „снажном ангажману САД” у региону и да су „такође разменили мишљења о кључним међународним и регионалним дешавањима, укључујући рат у Украјини и климатске промене”.

„Премијер Ли је истакао важност стабилних односа САД и Кине за регионални мир и безбедност“, наводи се у саопштењу.

Град-држава је прва станица на турнеји по Индо-Пацифику која ће такође одвести Пелоси и њену пратњу у Малезију, Јужну Кореју и Јапан. Пелоси је ћутала о својим плановима да оде на Тајван.

Поморска средства у региону укључују носач авиона УСС Роналд Реаган, који се вратио у Јужно кинеско море након што је прошле недеље упловио у Сингапур, амфибијски јуришни брод УСС Триполи, који се налази у близини Окинаве, и амфибијски јуришни брод УСС Америца, који је унапред распоређен у Сасебо, у Јапану.

Даље у Пацифику, налази се носач авиона УСС Абрахам Линколн, пристаниште за десантни хеликоптер УСС Ессек и 36 других ратних бродова, као и три подморнице, које се налазе на Хавајима и учествују у вежби Руб Пацифика (РИМПАЦ), која ће се завршити у четвртак.

У међувремену, веб-сајтови за праћење летова показују да су два ХЦ-130Ј Цомбат Кинг ИИ – једина наменска платформа за опоравак особља америчког ваздухопловства – стигла на Окинаву из Енкориџа. Пратило их је више КЦ-135 Стратотанкера, авиона за пуњење горивом.

„Ако ипак посети Тајван, дипломатски протоколи ће бити веома важни“, рекао је Масахиро Мацумура, професор међународне политике и националне безбедности на Правном факултету Универзитета Сент Андреја у Осаки. „Биће провокативно ако Пелоси посети председника Тајвана Цаи Инг-вена у председничкој канцеларији. Друге опције би могле бити де факто амбасада САД у Тајпеју или парламент”.

Ово је више дипломатско него војно питање, рекао је Мацумура, сумњајући да је кинеска страна војно спремна за конфронтацију са САД.

Ипак, Пекинг је свакодневно издавао упозорења о посети Пелосијеве.

Портпарол кинеског министарства спољних послова Џао Лиђијан упозорио је у понедељак да би посета Пелосијеве Тајвану довела до “веома озбиљних” развоја догађаја и последица.

„Желимо још једном да кажемо Сједињеним Државама да Кина посматра развој ситуације, да кинеска народноослободилачка армија никада неће седети скрштених руку, а Кина ће предузети одлучне одговоре и снажне контрамере да одбрани свој суверенитет и територијални интегритет“, рекао је он на дневном брифингу министарства.
Упитан какве мере би ПЛА могла да предузме, Џао је рекао: „Ако се усуди да оде, хајде да сачекамо и видимо“.

Прошле среде, генерал Марк Мили, председавајући Министарства одбране САД, рекао је о путовању Пелоси: „Учинићемо све што је неопходно да осигурамо безбедно… спровођење њихове посете. И ја ћу само то рећи”.

Брзи пораст тензија затекао је Јапан неспремним. Од своја два вишенаменска разарача класе Изумо, који се трансформишу у де факто лаке носаче авиона, ЈС Изумо је на Хавајима и учествује у РИМПАЦ-у, док је ЈС Кага на ремонту у бродоградилишту Куре.

Извор:
НУЛТА ТАЧКА