Global Times: Кина посету Пелоси Тајвану може спречити и војном блокадом острва

Овако Тајван планира да спречи искрцавање кинеског поморског десанта

Овако Тајван планира да спречи искрцавање кинеског поморског десанта

ОГРОМАН БРОЈ ЛАЈКОВА ДОБИЛА ОБЈАВА 80. КИНЕСКЕ АРМИЈЕ «СПРЕМАЈТЕ СЕ ТА РАТ»

* Утицајни кинески лист на енглеском прецизирао како то може изгледати: армија Кине може установити забрањену ваздушну и морску зону око острва Тајван, организовати војне вежбе пуног обима у тој области или ставити авион Пелоси под пратњу кинеских ловаца. У сваком случају, аналитичари се слажу да ће војно-политички одговор Кине на америчку ескалацију бити масиван»

_________________________________________________________

ПОСЕТА председнице Представничког (доњег) дома америчког Конгреса Ненси Пелоси Тајвану могла би да има погубне последице по односе Кине и Сједињених Држава, као и по безбедност читавог азијско-пацифичког региона – упозорили су `посматрачи`чије ставове преноси утицајни кинески лист на енглеском Global Times.

И цитира ове речи кинеског председника Си Ђинпинга: „ Они који се играју ватром – од ње ће и умрети. Надамо се да ће Сједињене Државе то схватити“.

Global Times је објавио да би кинеске власти – ако Бела кућа настави курс конфронтације са Кином и помогне Пелоси да посети Тајван – «могле да предузму свеобухватне контрамере економске, политичке и војне природе».

И још конкретизује: «Народна ослободилачка армија Кине може установити забрањену ваздушну и морску зону око острва Тајван, организовати војне вежбе пуног обима у тој области или ставити авион Пелоси под пратњу кинеских ловаца. У сваком случају, аналитичари се слажу да ће војно-политички одговор Кине на америчку ескалацију бити масиван».

Бела кућа је 28. јула саопштила да је дошло до телефонског разговора између америчког председника Џоа Бајдена и Си Ђинпинга који је трајао дуже од два сата.

Наведено је да је разговор имао за циљ «одржавање стабилности односа у условима растућих тензија око Тајвана».

Индикативно је да се убрзо потом на  званичном Weibo налогу 80. армије Кине појавила објава: 备战! („Припремите се за рат“).

Ово „Припремите се за рат)“ за само неколико сати добило више од 300.000 лајкова и преко 19.000 позитивних коментара.

Извор:
ФАКТИ