РТ: Кијевске снаге гранатирале затвор са украјинским заробљеницима како би запретиле сопственим снагама – Москва

ukraina war

Најмање 53 украјинска војника су погинула у нападу на притворски центар у Донбасу

Кијевске снаге су у петак рано ујутро гранатирале притворски центар у којем се налазе украјински заробљеници како би запретиле сопственим трупама које би можда желеле да положе оружје, саопштило је Министарство одбране Русије.

„Велики број украјинских војника добровољно полаже оружје и зна за хуман третман руске стране према затвореницима“, саопштило је Министарство, назвавши напад „нечувеним“.

Власти Доњецке Народне Републике (ДНР) саопштиле су да је број погинулих у ракетном нападу порастао на 53. Заменик министра информисања ДНР-а Данил Безсонов је на свом Телеграм каналу објавио видео снимак на којем се види више унакажених и угљенисаних тела унутар уништене зграде.
Према Министарству одбране и локалним властима, украјинске трупе су користиле вишецевне ракетне системе „Химарс“ за напад на притворски центар у близини насеља Јеленовка, а које су испоручиле САД.
Министарство је саопштило да су у објекту били припадници украјинског екстремистичког батаљона „Азов“, чији су се борци предали руским снагама и снагама Донбаса током опсаде челичане „Азовстаљ“ у Мариупољу. Батаљон је озлоглашен јер укључује борце са неонацистичким ставовима.
У разговору за руски ТВ канал, председник ДНР-а Денис Пушилин је саопштио да су Украјинци намерно гађали притворски центар како би убили припаднике „Азова“ који су сведочили о ратним злочинима својих команданата.
Украјинска војска објавила је у петак саопштење у којем оптужује руске трупе за гранатирање Јеленовке.

„Москва је уништила затвор да би свалила кривицу на Кијев, као и да би сакрила мучење затвореника и погубљења“, наводи се у саопштењу.

Извор:
ВОСТОК