МОЛДАВСКЕ ВЛАСТИ ЗАУСТАВИЛЕ РУСЕ: 1.500 војника стоји – Украјинци хоће да их уклоне!

ruska-vojska-ria

Власти Молдавије пре неколико дана зауставиле су ротацију руског мировног контингента у непризнатој области Придњестровље између Молдавије и Украјине.

Тако ће постојећи руски контингент од 1.500 људи који се налази на линији раздвајања на реци Дњестар ту и остати.

Наиме, званична Москва жалила се на одлуку власти у Кишњеву због стопирања ротације руских трупа у Трансњистрији и замене контингента свежим снагама, које су авионима типа Иљушин 76 требале бити пребачене са Крима, тачиније са аеродрома Симерфољ и Заводске на аеродром у околи Тираспоља.

Међутим, Молдавија је зауставила транспорт из страха да би на тај начин Москва под изговором ротације у ту област пребацила значајна руска појачања.

Наредног 22. јула шеф дипломатије непризнате републике Транснистриа Виталиј Игнатијев изјавио је да та област жели да се прикључи Русији и постане њен саставни део. Истог дана после овог саопштења огласила се украјинска армија са саопштењем поводом Придњестровља у коме су изразили спремност да су једнице из Одеске области спремне да помогну Молдавији да се 1.500 припадника руске војске уклони из те области и да молдавска војска изађе на своје међународно признате границе, а Украјина уклони опасност на југу земље.

Многи су овај план подржали. Ових дана специјална полицијска једница Фулгер са својим оклопним возилима БТР -70 кренула је из Кишњева на полигон. Власти су навеле да је у питању обука, која нема везе никаве са тренутном ситуацијом и напетостима на реци Дњестар.

Иначе резервисти молдавске армије се такође налазе на обуци која је почела 22. јула и траје до 29. Циљ вежебе како је наведено има за циљ проверу знања и вештина резервиста у руковању наоружањем и војном опремом.

Руски контингент у Придњестровљу

Придњестровље, које се налази на левој обали реке Дњестар, долази до изражаја. На почетку инвазије појавиле су се информације да се против Украјине води војна акција и са тог подручја – Русија у тој покрајини има 1.500 војника од укупно 5.000.

Војни потенцијал Молдавије

Војска Молдавије под оружјем има 6.000 активних припадника и 12.000 резервиста.

Од наоружања има 381 оклопно возило, 10 тенкова и 2 борбена хеликоптера са којима брани државу површине 33.846 квадратних километара.

Руске противваздухопловне (ПВО) јединице успешно погађају ракете америчких ракетних бацача „ХИМАРС“, које украјински војници примењују од краја јуна у Донбасу, изјавио је за Спутњик официр противавионских јединица из групе „О“. Више о томе сазнајте ОВДЕ.

Извор:
ПРАВДА