148. дан рата у Украјини: Руска војска појачаним дроновима-камиказама „Ланцет“ уништава пешадију и технику украјинских снага

ruski tenk

Специјална војна операција у Украјини – дан 148. Руска војска појачаним дроновима-камиказама „Ланцет“ уништава пешадију и технику украјинских снага. Украјинске беспилотне летелице четири пута су у среду гађале нуклеарну електрану Запорожје. Шеф руске дипломатије Сергеј Лавров изјавио да су се географски циљеви специјалне операције променили.

10:14 21.07.2022.

Шеф администрације Запорошке области Евгеније Балицки изјавио је да намерава да се обрати Уједињеним нацијама, Међународној агенцији за атомску енергију и Савету Европе после напада украјинских дронова на нуклеарну електрану. Он је тај напад назвао нуклеарним тероризмом.

Украјинске беспилотне летелице су у среду четири пута напале зону Запрошке нуклеарне електране. У нападу су учествовала три дрона-камиказе.

10:03 21.07.2022.

У протекла 24 сата украјинске снаге испалиле су 409 ракета и граната из вишецевних бацача ракета „Град“, топова калибра 155, 152 и 122 мм, као и минобацача калибра 120 мм, а употребљене су и невођене авионске ракете калибра 80 мм, саопштио је портпарол Народне милиције ДНР Едуард Басурин.

Гађани су окрузи 15 насеља ДНР. У грантирању су погинула три цивила, а две особе су рањене. Оштећена су 34 стамбена и шест цивилних објеката.

Басурин је додао да су заједничким дејствима припадника снага Русије и Доњецке Народне Републике уништена два возила украјинских снага, један оклопни транспортер и убијено 20 припадника украјинских оружаних формација.

Такође су уништена два непријатељска ватрена положаја у округу насеља Красногоровка.

10:02 21.07.2022.

Два „химарса“ у области Херсона, десет у Донбасу

Руски безбедњаци су од извора из украјинске војске добили информације о томе да системима „химарс“, које су САД испоручиле Украјини, два уређаја делују у јужном правцу, односно у области Херсона, док је осталих десет у Донбасу.

Јединице које управљају овим комплексима, према наводима извора, састављене су од војних кадрова НАТО-а, системе штите припадници приватних војних компанија блиских Пентагону, а подаци о системима „химарс“ не предају се Украјинцима, јер им Американци не верују.

Извор је додао да се навођење система на циљеве обавља преко америчких војних сателита, а одмах након испаљивања уређај брзо мења положај.

„Сваки испаљивање пројектила обавезно се прикрива уз помоћ неколико испаљивања из примитивнијих система, као што су ‘ураган’ или ‘смерч’, чији је задатак да исцрпи залихе муниције руског ПВО система пре лансирања пројектила из ‘химарса’“, рекао је саговорник Спутњика.

Он је напоменуо да припадници НАТО-а не верују Украјинцима – ни војницима, ни цивилима.

„Украјинске јединице вишецевних ракетних бацача које учествују у заједничком нападу ништа не знају о заједничком раду с ‘химарс’ системима, чак често не знају ни да само прикривају ‘химарс’. Они добијају само време лансирања и координате циљева“, рекао је извор.

09:51 21.07.2022.

У ослобођеној Волновахи почели су да копају темеље нових петоспратница

09:44 21.07.2022.

Русија је забринута због тежње Молдавије да се удаљи од неутралности и да се зближи с НАТО-ом, изјавио је представник Министарства иностраних послова Русије Алексеј Полишчук.

09:42 21.07.2022.

Медведев: ЕУ изгубила везу за стварношћу

Руководство Европске уније је коначно изгубило везу са стварношћу и приморава Украјинце да жртвују своје животе ради ступања у ЕУ, а политички лупежи манипулишу темом обнове украјинске државности у ранијим границама рачунајући на уштеду новца који се издваја за Кијев, изјавио је заменик председавајућег Савета безбедности Русије Дмитриј Медведев.

„Градски лудаци који себе називају руководством Европске уније, коначно су изгубили везу са стварношћу и приморавају несрећне Украјинце да жртвују своје животе ради ступара у Европску унију“, написао је Медведев на свом Телеграм каналу.

Према његовим речима, НАТО истовремено наставља да се, „противно логици и здравом разуму“, приближава границама Русије, стварајући „реалну опасност од светског сукоба и страдања знатног дела човечанства“.

08:04 21.07.2022.

Дописници Спутњика снимили су положаје украјинских трупа у селу Стари Салтов у Харковској области, које неонацисти држе од пролећа.

Савезничке снаге су већ заузеле суседно село Рубежно и нападају неонацистичке положаје у Старом Салтову, на десној обали Северског Донца. На снимцима се види оштећена црква, на којој виси украјинска застава.

Украјинске снаге покушавају да не излазе на обалу реке и поставили су своје ватрене полаожаје на ободима шуме. Одатле свакодневно гранатирају села са друге стране Северског Донца. Тако су пре неки дан уништили приватну ергелу коња код села Заречно, испаливши на њу више од 30 граната.

08:04 21.07.2022.

Руске снаге ПВО одбиле су покушај Кијева да изведе ракетни напад на мост Антоновски преко Дњепра у Херсону. Свих 12 ракета „Химарс“ је оборено, саопштио је за Спутњик заменик шефа администрације Херсонске области Кирил Стремоусов.

Он је додао да је део оборених ракета пало у Дњепар.

„Није било погодака нити оштећења. Систем ПВО је све одбио“, рекао је Стремоусов.

Како је навео, украјинска страна је испалила два пута по шест ракета из америчког вишецевног бацача ракета „Химарс“.

07:54 21.07.2022.

Крим је постао велико логистичко чвориште за ослобођене територије Херсонске и Запорошке области, изјавио је за Спутњик саветник лидера Крима за информациону политику Олег Крјучков.

„Храна, основне потрепштине, лекови, гориво и још много тога испоручују се са полуострва и транзитом преко њега“, објаснио је Крјучков.

07:50 21.07.2022.

Украјинске трупе су у 6.05 испалиле 10 граната калибра 155 милиметара на Доломитно у ДНР, саопштило је представништво ДНР у Заједничком центру за контролу и координацију прекида ватре.

Како се наводи у саопштењу, у 4.05 је гађана Јеленовка, на коју је испаљено шест граната 152 мм, а пет граната истог калибра испаљено је на насеље Доља.

Са своје стране, штаб територијалне одбране ДНР саопштио је да су у републици током протеклог дана погинула два цивила, а два су рањена.

07:40 21.07.2022.

Могућности за дијалог између Москве и Кијева постоје, ни председник Русије Владимир Путин ни министар спољних послова Русије Сергеј Лавров никада нису говорили да су та врата затворена, изјавио је за Спутњик портпарол Кремља Дмитриј Песков.

Извор:
НСПМ