Споменик на Газемистану требало је да буде срушен када је успостављена држава Косово

Јусуф Буџови

Пише: Зоран Влашковић

Зашто неки албански професори у Приштини, као  историчар Јусуф Буџови, исказују антицивилизацију и фашизам

Рушење споменика пропагирао је у “Мајн кампфу“ (Mein Kampf) Хитлер па је очито коме тежи и где припада наводни историчар Буџови

То се догађа у ХХI веку, у Европи, у такозваној држави Косово, од стране албанских наводно интелектуалаца, који ето, данас, апелују на рушење српских споменика на Косову и Метохији. И то којих споменика, ни мање ни више него споменика Косовским јунацима на Газиместану.

Историчар, који сигурно није то, Јусуф Буџови из Приштине, рекао је, 15. јула на једној аллбанској ТВ у Приштини,  да је споменик на Газиместану требало да буде срушен у тренутку када је Косово прогласило независност.

Он је рекао да је Видовдан позорница, а не верска манифестација.

„Газиместан више није нека верска манифестација, како зову Видован, то је позорница, али и Србија са таквим позорницама и обманама има своју историју“, рекао је Буџови.

Буџови је додао да се тај споменик „користи за шовинизам и национализам“.

gazimestan za vidovdan

„То је споменик који је морао да буде срушен, у том тренутку када је држава Косово увела легитимитет. Експлоатише се за шовинизам и национализам. Ако погледате натписе који су исписани, пуни су мржње“, рекао је Буџови.

Обележавање Видовдана одржава се сваке године на Газиместану, код споменика косовским јунацима, који је подигну 1953. године , на пољу где се одиграла Косовска битка 1389. године.

Неписмени тзв. професор Буџови требало би да зна да Срби обележавају парастосом, одају почаст погинулим Косовским јунацима, који се игром случаја догодио на Видовдан 28. јуна 1389. године.

Рушитељи споменика у Европи су данас присталице антицивилизације, боље и јасније  рећи присталице фашиста коме сигурно припада  Буџови са таквим идејама.

Буџоли би требало да види и да зна да спооменик турском освајачу, погинулом цару Мурату у Косовском боју, Муратово рурбе, нико никада од Срба није  ни помислио да га руши и уклони са лица земље. А турски цар је био освајач и  на српској земљи има белег.

Буџоли пошто си далеко од интелектуалца  али и историчара прочитај Хитлеров “Мајн Кампф“  и уверићес се сам да са таквим својим ставом припадаш фашизму. Хитлер у том свом делу, такође као и ти, пропагира  рушење споменика културе на туђим територијама.

Буџоли треба да знаш да у овом тренутку на Косову и Метохији 200 припадника косовске полиције даноноћно чува 24  српска  културна објекта, као и споменик на Газиместану. Чува их понајвише од тебе и таквих  који имају фашистичку идеологију.

Буџоли далеко си ти од професора и интелектуалца, далеко од демократије и цивилизације.