Болтон признао да је учествовао у припремању државних удара по свету

dzon-bolton

ЗАХАРОВА У ИМЕ МОСКВЕ ОЦЕНИЛА ДА ТО ЗАХТЕВА „РЕАКЦИЈУ И АНАЛИЗУ“

* Није открио: ни колико пута је по налогу САД помагао у извођењу државних преврата, нити – када и у којим земљама. За Доналда ТРАМПА рекао да није био довољно компетентан да изведе „брижљиво планирани државни удар”

_______________________________________________________

БИВШИ помоћник председника САД за националну безбедност – Џон Болтон – у интервјуу CNN признао је да је учествовао у припремању државних удара у иностранству.

Поводом упада у зграду Конгреса САД Трампових присталица, рекао је да бивши шеф државе није био довољно компетентан да изведе „брижљиво планирани државни удар”.

Болтон је притом себе описао као човека који је „помогао у планирању државног удара, не овде (у САД) већ у другим деловима света”.

Када је водитељ сугерисао да за организовање упада у Конгрес „није требало имати бриљантан ум“, Болтон се сагласио и похвалио сам себе, откривши да је „помагао у планирању државних удара“ у другим деловима света и да је за то потребан мукотрпан рад.

На ово је одреаговала портпаролка Министарства иностраних послова РФ Марија Захарова, оценивши да Болтоново самохвалисаво признање захтева „реакцију и анализу“.

Навела је да се не сећа да је особа која је икада била на високим положајима отворено признала да је учествовала у планирању државних удара у другим земљама.

Захарова је још додала:

„Важно је сазнати у којим деловима света су Сједињене Државе планирале државне ударе“, закључио је дипломата.

У мају, у својој колумни National Review, Болтон је позвао Вашингтон да узврати Русији поводом признања независности Абхазије и Јужне Осетије.

Указао је да је шест земаља источне Европе и Кавказа „остало у сивој зони“ између Руске Федерације и граница НАТО, које су се промениле. Притом је изашао са предлогом да се тај простор уклони кроз припајање тих територија Западу.

Извор:
ФАКТИ