Прва устаничка пушка у Србији пукла у Борчану 6. јула 1941. године

Nemci i Albanci pale selo Borčane, 6. jul 1941. Vojni arhiv Beograd

Немци и Албанци пале село Борчане, 6. јул 1941. Војни архив Београд

Текст и фотографије: Зоран Влашковић

Мештани села Борчане у општини Лепосавић и Срби на северу Космета оспоравају званичну историју и кажу: Прва устаничка пушка у Србији  пукла у Борчану 6. јула 1941. године

У задњих седам година  чланови Равногорског покрета на северу КиМ полажу венац на гробове двојице Срба у Борчанима када су 6. јула 1941 године погинули од окупатора, немаца и шиптарских жандарма и када су Борчанци упалили прву устаничку  ватру у Србији и убили више жандарма

IMG_8755 [800x600]

– Mи, чланови Равногорског покрета са севера Косова и Метохије, О.О. Косовска Митровица, Звечан, Зубин Поток и Лепосавић, пре шест година, започели смо обележавање 6. јула  као  датума, почетка борбе против окупатора и фашизма у Србији 1941. године у Другом светском рату. На овај дан одајемо почаст свим страдалим мештанима Борчана, са посебним акцентом на две прве жртве арнаутске акције, Ранка и Милоша Петровића који су погинули 6. јула 1941. године  у Борчану, у општини Лепосавић на северу Космета – каже Горан Миленковић члан Општинског одбора Равногорског покрета из Лепосавића.

Више од 100 представника Равногорског покрета и других са севера Космета, и овог протеклог 6. Јула, положили су венце и са месним свештеницима обавили  парастос на гробовима убијених мештана Борчана Ранка и Милоша Петровића 6. јула 1941. године.

–  С обзиром на то  да је 7. јули укинут као датум којим је обележаван дан почетка устанка у Србији, идеја нам је била и остала, да можда некако овај датум наметнемо као државни празник и на тај начин вратимо државу Србију на ове просторе. Наравно, свесни смо чињенице да је то тренутно немогуће са овим посткомунистичким режимом, но стрпљење нас не издаје и ми ћемо са своје стране све учинити да овај датум заживи у народу бар овде на северу Космета а онда, можда и шире, – констатује Миленковић.

Горан Миленковић члан Општинског одбора Равногорског покрета из Лепосавића овог 6. јула у селу Борчане

Горан Миленковић члан Општинског одбора Равногорског покрета из Лепосавића овог 6. јула у селу Борчане

O истицању овог датаума, из Борчана 1941. године, као прве устаничке пушке против фашизма у Србији у Другом светском рату, сведоче  и немачки документи, архиви Војноисторијског института у Београду и више књига докумената историчара о 1941. години на овим просторима.

Према званичним историјским документима  шиптарска жанадрмерија је 6. јула 1941. године, са комадантом Бајазитом Бољетинцем и око 60 жандарма, заједно са Немцима, кренула на Борчане  у сакупљању оружја. У тој акцији, 6. јула убили су на стражи двојицу Борчанаца Ранка и Милоша Петровића док је такође шест сељака Борчанаца погинуло а више њих је заробљено. Но, у тој акцији и сами Борчанци су узвратили оружјем и тада је, 6. јула 1941. године страдало, од српске  устаничке пушке Борачанаца и више шиптарских жандарма.

И изворна немачка документа на овај начин сведоче о овом дану и догађају у Борчанима.

Историчар Бранислав Божовић у књизи “Рударска чета“ – Војноиздавачки завод Београд – 1974. године, цитира документа немачке архиве где се потврђује овај догађај од 6. Јула 1941. године  од немачког мајора Хостербаха.

И више других историчара у својим књигама описује устаничку борбу Борчанаца 6. јула 1941. године против окупатора Немаца и шиптарских жандарма.

Борчане 2009. године

Борчане 2009. године

Иначе, село Борчане се налази на јужним обронцима Копаоника на путу Косовска Митровица – Лепосавић – Рашка,  седам километара источно од Сочанице. Просечна надморска висина села је 1138 метара. Борчане је веома старо село а први пут се помиње у Светостефанскох хрисовуљи из 1315. године када је приложено манастиру Бањска.

Борчане је имало основну школу која је радила пуних 47 година, и која је бројала 200 ученика, да би у септембру 1995. године, због малог броја ученика престала да ради.

Село данас има 15 – так сталних становника у осам  кућа и  две – три породице које буду у селу преко лета. Некада је село, шездесетох година прошлог века, са свим засеоцима, имало више од  200 кућа и око 1000 становника.

Одавање почасти, овог 6. јула, првим српским жртвама у селу Борчане 6. јула 1941. године

Одавање почасти, овог 6. јула, првим српским жртвама у селу Борчане 6. јула 1941. године