Митрополит светогорски писао о гранатирању лавре: Чекамо крај лудила

manastir

Објављено је писмо митрополита Арсенија, који је из Светогорске лавре писао митрополиту доњецком и маријупољском Илариону.

Послије разорног гранатирања Светогорске лавре, 10. јула 2022. године, на мрежи се појавило писмо митрополита доњецког и маријупољског Илариона намјеснику лавре митрополиту Арсенију и одговор на њега. Текстови су објављени на Телеграм каналу епископа Виктора (Коцабе).

У свом писму намјеснику лавре, митрополит Иларион обавјештава да се у свим црквама Доњецке епархије непрестано моле за становнике лавре, да прикупљају новац и материјалну помоћ за њих и искрено захваљује намјеснику, братији и сестрама „на њиховом молитвеном подвигу и људском односу једних према другима, који је свима неопходан у овом тешком времену искушења.

У одговорном писму митрополит Арсеније извјештава о тренутној ситуацији у Светогорској лаври и њеним скитовима.

„Драги владико!

Добио сам писмо од Вас преко волонтера и пишем одговор у нади да ће стићи благовремено.

Гранатирање је свакодневно, много је разарања у лаври, браћа и сестре из Богородична, држе се заједно. Мирних људи има око 400, од тога 56 дјеце, трудимо се да се подржавамо, али многи су у стресној ситуацији због неизвјесности краја овог лудила.

Писмо владике Илариона нас је веома укријепило, прочитали су га свој братији, свака ријеч написана је од срца доживљава се са осјећањем срдачне захвалности, Бог га благословио! У Адамовки се о. Всеволод, о. Климент и мати Евдокија са сестрама и народом налазе у подруму. Тамо је око 100 људи уз дневне „доласке“.

Свакодневно печемо хљеб у пећима, коју смо прије неколико година далековидо направили, по 300 векни дневно. Брашно је потребно, јер просјечна потрошња од 100 кг дневно. Потребно је и дизел гориво, али за сада има залиха. Лијекови би нам требали, ако је могуће.

Бог вас благословио за вашу бригу. Помолите се за нас грешне. Веома смо забринути за Владику Илариона, нека га Бог учврсти, свима нам је потребан, и свака његова ријеч подршке је драгоцјена.

Хвала вам на подршци у овом тешком тренутку.

Митрополит Арсеније са братијом, сестрама и избјеглицама.

Извор:
ЕТОС