Владимир Путин У последње време на Западу се чују изјаве да „Русију треба победити на бојном пољу “ – нека пробају. Кажу нам да смо ми започели рат у Украјини. Не, покренуо га је управо колективни Запад, организујући неуставни оружани пуч 2014.

putin-

У последње време на Западу се чују изјаве да Русију треба победити на бојном пољу у Донбасу – нека пробају, поручио је руски председник Владимир Путин на састанку са руководством Државне думе и лидерима фракција.

„Данас чујемо да желе да нас победе на бојном пољу. Шта рећи, нека покушају. Већ смо много пута чули да Запад жели да ратује са нама до последњег Украјинца. То је трагедија за украјински народ, али, изгледа, све иде ка томе. Сви треба да знају да ми још ништа озбиљно нисмо ни почели. Притом, не одбијамо мировне преговоре. Али они који одбијају треба да знају да како време буде одмицало, биће им теже да с нама преговарају“, рекао је руски лидер.

Он је истакао да је рат у Украјини покренуо колективни Запад.

„Кажу нам да смо ми започели рат у Донбасу, у Украјини. Не, покренуо га је управо колективни Запад, организујући и подржавајући неуставни оружани пуч 2014. године у Украјини, а затим подстичући и оправдавајући геноцид над народом у Донбасу. Тај исти колективни Запад и јесте директни подстрекач, кривац за оно што се данас дешава“, констатовао је Путин.

Запад није успео да посеје раздор у Русији

Запад није успео нити ће успети да посеје раздор и неред у Русији, изјавио је Путин.

„Они, очигледно, нису само покушали да задају ударац руској привреди – њихов циљ је био да посеју раздор, немир у нашем друштву, да деморалишу људе. Али и ту су се преварили – ништа није успело и сигуран сам да ни неће“, рекао је руски лидер.

По речима Путина, западним земљама није потребна Русија као држава, „због чега су подржавале сепаратизам, тероризам, унутрашње деструктивне снаге и пету колону у Русији“.

„Сви они су добијали и настављају да добијају безусловну подршку тог колективног Запада“, истакао је он.

Становништво Донбаса је осам година подвргнуто изолацији и геноциду

МОСКВА, 7. јула /ТАСС/. Становништво Донбаса је осам година подвргнуто изолацији и геноциду, изјавио је у четвртак руски председник Владимир Путин.

Тамошњи људи одавно, осам година, нису, како кажу, ни овде ни тамо“, рекао је шеф државе током састанка са победницима такмичења Лидери Русије.

„Не помињем ни бомбардовања и слично, али генерално, ово је изолација и геноцид, ако се има у виду и пратећи осмогодишњи војни притисак“, нагласио је Путин.

Руско руководство ће учинити све да у потпуности поврати услове живота у Луганској Народној Републици (ЛНР) за све становнике овог региона, рекао је председник.

„Учинићемо све да се услови живота тамо потпуно опораве и постану нормални за све људе који тамо живе. И генерално, да буде јасно, у ЛНР и ДНР живи 3,7 милиона људи. Ово је много, више него на Криму. На Криму има 2,5 милиона а овде има 3,7 милиона људи на две територије.Да би се људи осећали нормално, да би имали прилику да живе на модеран начин, само да живе и да живе модерно. услови, наравно, мораћемо много да урадимо. Ми ћемо помоћи“, рекао је руски лидер.

Коментаришући планове да се становницима Донбаса пружи прилика да учествују у руском пројекту „Више од путовања“, руски председник је рекао да је то веома важно. Он је поновио да у протеклих осам година многи становници Донбаса „нису имали пасоше, ни руске ни украјинске, нису могли ни да купе авионску карту за путовање у Русију, чак нису могли да пошаљу своју децу да студирају на руским универзитетима“. Путин је нагласио да је у то време регион „изгубио везе са Украјином и да их [још] није стекао са Русијом“. „Ове прилике које нудите младима из ДНР и ЛНР су веома правовремене и исправне“, закључио је он.

Kриза са храном је почела да се манифестује у време борбе против пандемије

Говорећи о храни истакао је да Запад покушава да пребаци кривицу за актуелну кризу око хране на Русију.

„Али су проблеми почели знатно раније због потеза које је вукао Запад“, изјавио је руски председник Владимир Путин.

„На Западу данас говоре много о томе шта се дешава и пребацују кривицу на Русију за актуелну кризу око хране“, рекао је Путин, пренео је Тас.

Он је додао да су експерти „свакако свесни да је криза почела да се манифестује у време борбе против пандемије короне“.

„Криза је настала када су развијене привреде почеле да злоупотребљавају свој монополски положај у монетарној сфери и када су се упустили у штампање новца“, навео је Путин.

Извор:
НСПМ