Конашенков: Оборена два авиона, неутралисало људство и техника непријатеља у 142 рејона, 79. Десантно-јуришна бригада готово уништена

ruski_vojnik

Извештај Министарства одбране Руске Федерације о специјалној војној операцији за 07.07.2022.

Извештај Министарства одбране Руске Федерације о специјалној војној операцији за 07.07.2022. који је представио портпарол генерал Игор Конашенков:

– Оружане снаге Руске Федерације настављају специјалну војну операцију у Украјини. Непријатељ трпи значајне губитке на свим правцима.

– Као резултат удара високопрецизним оружјем Ваздушно-космичких снага Русије на борбене положаје украјинских трупа у правцу Соледара, укупни губици 24. Механизоване бригаде Оружаних снага Украјине су већ око 2,5 хиљаде људи, што износи 60 одсто њене снаге. 79. Десантно-јуришна бригада Оружаних снага Украјине је готово потпуно уништена – њени губици су премашили 80 одсто снаге.
– У близини града Артјомовска у Доњецкој Народној Републици Ваздушно-космичке снаге Русије неутралисале су привремени рејон размештаја и складишта муниције јединица 14. и 72. Механизоване, као и 10. Брдске јуришне бригаде Оружаних снага Украјине. У уништеним објектима било је до 350 припадника особља и 20 јединица борбених оклопних возила. У том контексту, припадници 80. Десантно-јуришне бригаде одбијају да учествују у непријатељствима и масовно дезертирају у позадинска подручја. Руководство Оружаних снага Украјине издало је наредбу о смањењу времена лечења рањених војника и њиховом слању без рехабилитације како би надокнадили губитке јединица у подручјима борбених дејстава.
– Акутни недостатак особља приморао је режим у Кијеву да пошаље екстремистичке батаљоне на линију фронта. Тако је 7. јула 226. Батаљон украјинске екстремистичке формације „Кракен“ добио наређење да се пребаци из Харкова у рејон насеља Покровское, под командом оперативно-тактичке групе „Соледар“. Али команда екстремиста и милитаната одбила је да се повинује овом наређењу.
– У позадини војних неуспеха и масовног повлачења украјинских трупа у Донбасу, у ноћи 7. јула, режим у Кијеву је покушао да симболично постави заставу на Змијско острво. Око пет сати ујутро неколико украјинских војника искрцало се на острво са моторног чамца и сликало се са заставом. Авион Ваздушно-космичких снага Русије одмах је извршио удар високопрецизним ракетама на Змијско острво, услед чега је уништен део украјинског војног особља. Преживели су побегли у правцу насеља Приморскоје, Одеска област.
– Оружане снаге Руске Федерације настављају са ударима по војним објектима на територији Украјине.
– Високопрецизним оружјем Ваздушно-космичких снага Русије уништено је шест командних места, укључујући 107. Батаљона 63. Механизоване резервне командне бригаде у рејону Бармашева и два батаљона територијалне одбране у рејону Николајева, три складишта са оружјем и муницијом у областима насеља Артјомовск, Северск и Звановка Доњецке Народне Републике; као и људство и војну технику непријатеља у 14 рејона, укључујући стационарно место страних плаћеника у Посад-Покровски, Николајевске области, и центар за обуку јединица Оружаних снага Украјине у области Очакова.
– У оквиру контраартиљеријске борбе, уништена су три вода вишецевних ракетних бацача „Град“ у рејону Дзержинска, четири артиљеријске батерије у рејону Северска и артиљеријски вод хаубица 152 мм  „Гиацинт-Б“ на ватреним положајима у близини насеља Горловка Доњецке Народне Републике.
– Оперативно-тактичка авијација, ракетне снаге и артиљерија неутралисале су људство и војну технику непријатеља у 142 рејона. Руски ловци Су-35С оборили су један авион МиГ-29 украјинског ратног ваздухопловства код Николајева и један Су-25 код насеља Адамовка у Доњецкој Народној Републици.
– Такође, руски ПВО системи су оборени 17 украјинских беспилотних летелица. Пресретнуто је шест украјинских балистичких ракета „Точка-У“ у областима насеља Скадовск, Новаја Каховка, Херсонска област и Грушевка Харковске области, као и 12 ракета вишецевног ракетног система у областима насеља Чернобајевка, Николајевска област.

– Укупно, од почетка специјалне војне операције уништено је 234 авиона, 137 хеликоптера, 1.479 беспилотних летелица, 353 противваздушна ракетна система, 3.935 тенкова и других оклопних борбених возила, 724 вишецевна ракетна система, 3.102 оруђа артиљерије, као и 4064 јединице специјалних војних возила.
Извор:
ВОСТОК