Преподобни Наум Охридски свечано прослављен у Барајеву

barajevo

Преподобног оца нашег Наума Охридског Чудотворца и равноапостолног просветитеља словенских народа Света Православна Црква прославља 3. јула. Овај дивни угодник Божји је небески заштитник Његовог Преосвештенства Хорепископа хвостанског и барајевског Г.Г. Наума. Спомен Преподобног Наума Охридског свечано је прослављен у манастиру Преподобног Јустина Ћелијског у Барајеву Светом Архијерејском Литургијом којом је началствовао Његово Преосвештенство Хорепископ старорашки и лознички Г.Г. Николај. Владици Николају су на Литургији саслуживали: Његово Преосвештенство Хорепископ новобрдски и панонски Г.Г. Максим, Његово Преосвештенство Хорепископ хвостански и барајевски Г.Г. Наум, протосинђел Висарион (Шуловић), протосинђел Иринеј (Ристић), протосинђел Игњатије (Станић), јеромонах Сава (Мирковић),  јеромонах Пајсије (Марковић), јереј Мирослав Станковић, јерођакон Симеон (Васић) и ђакон Зоран Крстић. Литургији је присуствовало око 200 верника. Неки од њих су се причестили Пресветим и Животворним Тајнама Христовим.

Након Свете Литургије Владика Николај обавио је чин резања славског колача и благосиљања жита које је у част Преподобног Наума Охридског принео Владика Наум.

Архипастирском беседом се присутним верницима обратио Владика Максим и поучио присутни народ о свеприсутном проблему данашњице:

„Многи хришћани данас крену у црквени побожни живот тражећи решење за неки овоземаљски проблем. То је та узвишена педагогија Божија у којој Господ кроз Земаљска искушења и недаће нас приводи тој небеској науци вечнога живота, приводи Цркви. Али тешко нама ако останемо на једном таквом нивоу. То значи да ми нисмо и ове и остале јеванђелске речи суштински схватили, да у цркву не долазимо да бисмо добили добар посао овде на Земљи или добру плату да бисмо само били живи и здрави, како се каже, већ пре свега и изнад свега да бисмо спасли своју душу. Ко год тај главни циљ не види пред собом тај не зна у самој суштини зашто долази у цркву. И уколико пред собом временом не увиди и не постави тај узвишени и јединствени циљ спасење своје душе он ће временом и престати да долази у цркву. Дакле, Црква нуди решење за онај најстрашнији проблем који сажима у себи све наше проблеме, муке, страхове и бриге а то је смрт. Тиме што у Цркви Богочовек Христос распети и васкрсли нама нуди вечни живот и позива нас да се само о томе старамо и бринемо а онда ће сам Господ преузети све остале наше Земаљске бриге, растеретити нас потпуно од оног овоземаљског, и кад год видимо да смо се заплели у многобрижност, у мноштво брига то значи да смо запоставили ону најбитнију бригу а то је спасење сопствене душе, и то значи да треба да се вратимо том узвишеном јеванђелском задатку који је Богочовек Христос поставио испред свих нас.“

А затим је честитао имендан Владики Науму:

„Свети Наум је патрон и заштитник и настојатеља ове свете обитељи нашег драгог сабрата, владике Наума. И сигурно да својим светим молитвама и нашег владику Наума Свети Наум Охридски води, руководи и укрепљује у његовом монашком и у његовом епископском служењу и живљењу. И име Светог Наума које владика Наум носи њега обавезује да и он, такође, у овим тешким временима када је с једне стране потребно бранити веру православну, с друге стране проповедати је нашем непросвећеном народу, споји управо тај монашки подвиг, монашког живљења и тог равноапостолног труда ширења и проповеди вере православне на коју је као епископ обавезан. На данашњи дан када славимо Светог Наума и имендан преосвећеног владике Наума ми упућујемо молитвену жељу да Господ молитвама Светог Преподобног Наума и преосвећеног владику Наума укрепи да онако блиставо и сјајно у свом труду и раду споји тај монашки подвижнички живот и труд са том мисијом равноапостолном ширења и проповеди вере јеванђелске на многаја љета, нека је срећан имендан. Амин. Боже дај.“

Уследила је трпеза љубави за све присутне током које је хор „Преподобни Јустин Ћелијски“ извео пригодан програм. Овом приликом се пригодним речима својим гостима обратио и Владика Наум.

Извор:
ЕПАРХИЈА РАШКО-ПРИЗРЕНСКА У ЕГЗИЛУ