Срби који раде у српским судовима и полицији биће „помиловани“

dacic izdajnikПредседник Владе Србије Ивица Дачић изјавио је да је Закон о амнестији, чији је предлог такозвана косовска влада доставила парламенту, веома важан за Србе на Косову и Метохији.

„То значи да ће на Косову и Метохији бити проглашена амнестија за многа кривична дела за која власти у Приштини сматрају да су кривична дела и којима би могли да буду подложни Срби и сви они који не признају независност Косова и Метохије“, рекао је Дачић новинарима у Пријепољу.

Он је истакао да ће усвајање тог закона имати великог значаја за запошљавања Срба у одређене установе на Косову и Метохији као што су полиција и правосуђе.

Према његовим речима, амнестија је по природи ствари нешто што следи после ратних сукоба.

Премијер Дачић је прецизирао да је поменути предлог закона усаглашен неколико дана после последњег састанка у Бриселу, и да је, иако је било извесних неслагања, на крају све усаглашено са представницима Приштине и ЕУ.

Предлогом закона о амнестији, који је нелегална косовска влада поднела парламенту, а који ће бити разматран на седници у четвртак, амнестирају се починиоци 69 врста кривичних дела.

Тај предлог закона проистекао је из бриселског споразума Београда и Приштине постигнутог 19. априла.

За поједина дела предлогом закона предвиђено је потпуно ослобађање од кривичног гоњења или извршавања пресуде, док се за друга даје ослобођење од једне петине, односно четвртине или чак половине казне затвора у зависности од кривичног дела.

БЛИЦ