Додон: Молдавија добила статус кандидата за чланство у ЕУ да би је Запад искористио у геополитичкој игри против Русије

додон игор

Молдавија је добила статус кандидата за чланство у ЕУ да би је Запад искористио у геополитичкој игри против Русије, сматра бивши председник републике Игор Додон.

„Молдавија је добила статус кандидата за ЕУ, не због економске подршке, већ да би била увучена у геополитичке игре Запада против Русије. И сва журба којом смо примљени као кандидати уз Украјину, у недостатку потребних реформи, потврђује да ће Молдавији бити додељена улога пиона на геополитичкој табли Запада“, саопштио је Додон на свом Телеграм каналу.

Он је напоменуо да би се у Молдавији могли изводити војни и политички експерименти и да би последице по земљу могле бити трагичне.

Земља ризикује не само да изгуби односе са партнерима на истоку, већ и да изгуби део своје територије, навео је он.

Додон истиче да земља неће постати део ЕУ у наредних неколико деценија, али да је већ спремна да се придружи западним санкцијама против Руске Федерације, јер је то наводно предуслов. Бивши председник је подсетио да је Турска добила статус кандидата много раније, али да не подржава санкције.

„Рат Запада са Русијом није наш рат. Молдавска политика треба да се заснива на принципима суверенитета и неутралности, на корисним односима са Истоком и Западом, водећи рачуна о националним интересима. У супротном ћемо сами себе економски уништити и можда нестати као држава“, додао је Додон.

Додон је позвао опозиционе странке да превазиђу политичке разлике како би се удружиле у супротстављању актуелном владајућем режиму.

„Опозиционе странке нема шта да дели. Морамо да заборавимо неке своје личне замерке, да превазиђемо политичке разлике како бисмо удружили снаге да се одупремо актуелном владајућем режиму“, рекао је Додон.

Додон је изразио мишљење да је свака опозициона партија у земљи за ред величине јача од ПДС-а.

„Било ко од опозиције, ако би сада био стављен на чело власти, био би јачи и компетентнији од оних који сада воде државу. Морамо се ујединити. Социјалисти су успели да нађу разумевање са комунистима Владимира Вороњина. Сада је овај блок у парламенту ефикасан. Ово је алтернатива актуелној власти“, рекао је Додон.

Шефови држава и влада Европске уније на самиту у Бриселу 23. јуна одобрили су Украјини и Молдавији давање статуса кандидата за придруживање унији. Самит је такође најавио спремност да Грузији додели статус кандидата за придруживање ЕУ након што испуни низ услова. Макрон је обезбеђивање европске перспективе Украјини, Молдавији и Грузији назвао „снажним сигналом према Русији“.

Извор:
ВОСТОК