Промироточила Иверска икона Мајке Божије

ikona miro

У недељу, 19. јуна 2022. године, парохијани храма Иверске иконе Богородице у селу Кингисеп били су сведоци ретког чуда – током читања акатиста Пресветој Богородици, на Иверској икони Мајке Божије почело је да тече миро.

Отац Василиј Иљин, настојатељ храма, присуствовао је овом чуду мироточења и благословио свакодневно читање Акатиста Богородици пред Њеном иконом.

„Док смо читали акатист Пресветој Богородици, један од верника изненада узвикнуо да је икона заплакала! Дошао сам да видим – и заиста“, икона је прекривена провидним капима влаге, које су и миомирисне. Добро познајем овај мирис, који се појављује се управо током мироточења.” каже свештеник Василиј Иљин.

„Капљице мира појавиле су се само на лицу Спаситеља; влага тече већ четврти дан и одише пријатаним мирисом“, објашњава отац Василиј и додаје: „ова појава је ретко чудо на нашим просторима и она је знак да треба појачати молитве. Чуда се не догађају да бисмо смо им се дивили, већ да људи коначно почну да размишљају о ономе на шта нас Господ упозорава… Чини ми се да би то на неки начин могло да буде повезано са Украјином и да је ово је ехо данашњих догађаја. Можда је и неко упозорење; знак да се свештеници и даље моле. И то да чине за све православне, без обзира да ли живе у Русији или Украјини!“

Према речима свештеника, њихова капела је стара само годину и по дана. Олтарску Иверску икону за сеоску цркву наручио је од Гачинске епархије отац Тимотеј (сада покојни), који је пре пет година почео да гради цркву у селу Кингисеп и успео у свом подухвату. Новац за икону, као и за храм, прикупљали су сви мештани села.

За Фондацију Пријатељ Божији: Иван Попов

Извор:
ПРИЈАТЕЉ БОЖИЈИ