УН: Налази показују да су новинарку Ал Џазире Ширин Абу Ааклех убиле израелске снаге

abu akleh

Уједињене нације саопштиле су да налази показују да су метак који је убио ТВ новинарку Ал Џазире Ширин Абу Ааклех 11. маја испалиле израелске снаге.

Палестинка Абу Аклех, која је имала и америчко држављанство, носила је заштитни прслук с ознаком „пресс“ и шлем када је убијена током сукоба између израелских војника и наоружаних Палестинаца, извештавајући о израелској војној операцији у избегличком логору у Џенину на окупираној Западној обали.

Портпаролка канцеларије за УН за људска права Равина Шамдасани рекла је да је независно праћење убиства показало да су пуцњи који су убили Абу Аклех и ранили њеног колегу Али Самудија испаљени са позиције израелских безбедносних снага, а не у насумичном пуцању наоружаних Палестинаца како су првобитно тврдиле израелске власти.

„Дубоко је узнемирујуће да израелске снаге нису спровеле кривичну истрагу“, рекла је Шамдасани новинарима у Женеви и додала „да нема информације која сугерише да је било активности наоружаних Палестинаца у непосредној близини новинара“.

У складу са својом методологијом надгледања Канцеларија за људска права је проверавала фото, видео и аудио материјал, обишла место убиства, консултовала се са експертима и размотрила званичне комуникације и интервјуисала сведоке. Како се показало, седам новинара је стигло на западни улаз избегличког логора убрзо после шест сати, а око пола сата касније, када је четворо новинара скренуло у једну улицу, „неколико појединачних, наизглед добро усмерених метака, је испљено из правца израелских безбедносних снага“, саопштиле су УН.

„Један метак је ранио Али Самудија у раме, а други метак је погодио Абу Аклех у главу и убио је на лицу места“, рекла је Шамдасани, оценивши да се мора спровести „брза, помна, транспарентна, независна и непристрасна истрага“.

Дугогодишња новинарка Ал Џазире била је познато лице за милионе гледалаца широм арапског света. Живела је у источном Јерусалиму и њена смрт је шокирала Палестинце и изазвала огорчење широм света. Палестинска управа је после сопствене истраге одмах оптужила израелске војнике за убиство.

Главни палестински тужилац Акрам Катиб је рекао да форензички докази и сведочење очевидаца показују да је Абу Аклех бежала када су је намерно циљали и убили израелски војници.

Израелске власти су палестинске налазе означили лажним и наставили сопствену истрагу.

„Свака тврдња да ИДФ (Израелске одбрамбене снаге) намерно циљају новинаре или оне неумешане (у терор) је груба и очигледна лаж“, саопштио је у мају министар одбране Израела Бени Ганц.

Израел је најпре оптужо наоружане Палестинце за пуцњаву, али је касније признао да су Абу Аклех могли убити израелски војници и идентификована је пушка из које је могло бити пуцано. Да би се то потврдило потребна је балистичка анализа како би се упоредила пушка са метком. Палестинска управа је одбила израелске позиве на заједничку истрагу и да преда метак Израелу.

Шефица за људска права УН Мишел Башеле је апеловала на Израел да отвори кривичну истрагу убиства новинарке и других убистава на Западној обали и у контексту спроводјења закона на другој палестинској територији појасу Газе.

Кривична истрага убиства новинарке још није почела, а главна војна тужитељка Јифат Томер-Јерушалми је рекла да је новинарка убијена „усред активне борбене зоне и да се не може се одмах сумњати на кривичну активност без даљих доказа“, пренели су израелски медији.

Извор:
НСПМ