Украјина, Молдавија и Грузија постале кандидати, лидери сложни да је у питању историјски дан

borelj

„Украјина и Молдавија ће добити статус кандидата уз узимање у обзир да постоје неки услови који се морају испунити. И за Грузију је то јасан пут ка Европској унији”, објавио је Борел

БРИСЕЛ – Високи представник Европске уније за спољну политику и безбедност Жозеп Борел изјавио је да ће на самиту Европског савета у Бриселу Украјина, Молдавија и Грузија добити статус кандидата.

„Украјина и Молдавија ће добити статус кандидата уз узимање у обзир да постоје неки услови који се морају испунити. И за Грузију је то јасан пут ка Европској унији. Данас је почетак дугачког пута који ћемо ићи заједно. Украјински народ припада европској породици, будућост Украјине је у ЕУ. Заједно подржавамо мир”, објавио је Борел, преноси Бета.

Он је додао и да ће се на састанку разговарати о „последицама рата Русије против Украјине и даљој подршци Украјини”.

„Веома смо забринути због последица рата на цене и несташице хране. Бојимо се да Русија покушава да изазове глад у многим земљама које зависе од пшенице и да блокира извоз украјинског жита”, изјавио је високи представник ЕУ.

Председник Украјине Володимир Зеленски поздравио је потез Европске уније да прихвати његову земљу за кандидата за чланство и назвао то јединственим и историјским тренутком у односима са 27-чланим блоком.

„Будућност Украјине је у ЕУ”, написао је он на Твитеру.

И председница Молдавије Маја Санду изјавила је да је потез Европске уније да додели статус кандидата њеној земљи историјски дан.

Она је додала да је пред Молдавијом тежак пут, који ће захтевати много рада и труда, пренео је Танјуг.

Извор:
ПОЛИТИКА