Џон Миршајмер: Историја ће судити Америку и њене савезнике врло немилосрдно!

Dzon-Mirsajmer

По Миршајмеру, трагична је истина да Запад није радио на проширењу НАТО-а и на Украјину данас вјероватно не би било рата у Украјини и Крим би још увјек био дио Украјине

Џон Миршајмер, један од наугледнијих и најпопуларнијих политиколога данашњице, професор Универзитета у Чикагу, је један од највећих критичара улоге САД и њених савезника у садашњем конфликту у Украјини.

На недавном предавању одржаном у Роберт Шуман центру за напредне студије, професор Миршајмер је истакао да је одлука донета у априлу 2008. године да се Украјина и Грузија доведу у Нато била прекретница која је била пресудна да доће до конфликта са Русијом.

Иако су руски лидери сасвим јасно истицали да би довођење Украјине у НАТО био прелазак најужареније црвене линије, САД су једноставно одбиле да одговоре таквој безбједносној забринутости Русије.

По Миршајмеру, трагична је истина да Запад није радио на проширењу НАТО-а и на Украјину данас вјероватно не би било рата у Украјини и Крим би још увјек био дио Украјине.

По њему, суштина је да је Вашингтон играо главну улогу водећи Украјину путем у деструкцију.

Миршајмер закључује да ће историја судити Америку и њене савезнике врло немилосрдно за своју изизетно бесмислену политику према Украјини.

Предавање професора Миршајмера можете погледати у цјелости на следећем линку:

Извор:
ИН4С