Москва: Кијевски режим направио још један суманути покушај да заузме Змијско острво

avion na pisti

„Хаубице М-777 добијене из САД-а и европских земаља постале добра мета руског наоружања“

Саопштење Министарства одбране Русије о бојевим дејствима за последња 24 часа:
– Оружане снаге Руске Федерације настављају специјалну војну операцију у Украјини.
– Дана 20. јуна, око пет часова ујутру, кијевски режим је направио још један суманути покушај да заузме Змијско острво.
– План операције кијевског режима предвиђао је наношење масовних ваздушних и артиљеријских удара по Змијском острву, након чега је требало да уследи десант и његово заузимање.
– У нападу је учествовало више од 15 украјинских беспилотних летелица, а које су предводиле две беспилотне летелице „Бајрактар“ ТБ-2.
– Поред тога, у ваздушном простору у области Змијског острва, руска ПВО средства су снимила стратешку извиђачку беспилотну летелицу Ратног ваздухопловства САД „Глобал ховк“ РК-4 на великим висинама.
– Противваздушно покривање украјинских беспилотних летелица обезбедили су противваздушни ракетни системи С-300 са борбених положаја на подручју Тузле и Очакова.
– Ракетни и артиљеријски удари на Змијско острво изведени су украјинским балистичким ракетама „Точка-У“, вишецевним ракетним системима „Ураган“ и хаубицама М-777 калибра 155 мм са ватрених положаја западно од Одесе и са острва Кубански.
– Руски системи противваздушне одбране, односно противваздушни ракетно-топовски систем „Панцир“ и противваздушни ракетни систем „Тор“ уништили су све непријатељске пројектиле испаљене на Змијско острво.
– У ваздуху је оборено 13 беспилотних летелица, четири ракете „Точка-У“ и 21 ракета вишецевног ракетног система „Ураган“. Ниједан украјински пројектил није стигао до острва.
– Ватрени пораз приморао је непријатеља да одустане од искрцавања на Змијско острво.
– Иако се уверио у неуспех покушаја заузимања острва, кијевски режим је кренуо у нову авантуру у вези са инфраструктуром за производњу руског гаса у северозападном делу Црног мора.
– После осам часова ујутру, противбродске ракете и беспилотна летелица „Бајрактар“ ТБ-2 погодиле су платформе за производњу гаса „БК-1“ и „Крим-1“.
– Као резултат украјинске провокације, избио је јак пожар на платформи „БК-1“, а на овом подручју Црног мора створена је опасност од еколошке катастрофе.
–  Као одговор на саботажу режима у Кијеву, крстареће ракете „Оникс“ на војном аеродрому Школни у близини Одесе уништиле су хангаре са украјинским беспилотним летелицама „Бајрактар“ ТБ2 које је током операције идентификовала руска извиђачка опрема.
– Два артиљеријска вода хаубица 155мм М-777 уништена су на Кубанском острву.
–  Поред тога, авиони Ваздушно-космичких снага уништили су два лансера противваздушног ракетног система С-300 у региону Очакова и Тузле у Одеској области.
– Оружане снаге Руске Федерације настављају са ударима по војним објектима на територији Украјине.
– Високопрецизне ракете ваздушног базирања уништиле су четири складишта муниције у областима Мирна Долина, Лоскутовка, Подлесне Луганске Народне Републике, као и противваздушни ракетни систем „Бук-М1“ у рејону насеља Северск Доњецке Народне Републике.
– Поред тога, људству, војној техници Оружаних снага Украјине и екстремистиччким формацијама, укључујући „Десни сектор“, нанети су губици су у областима насеља Бела Гора, Новодружеск, Мирна Долина, Подлесноје и Волчејаровка.
– Током контраартиљеријске борбе на Доњецком правцу уништена су два вода вишецевних ракетних бацача „Ураган“ и два вода хаубица „Гиацинт-Б“ на ватреним положајима у рејонима насеља Спартак и Подгорноје.

– Оперативно-тактичка авијација неутралисала је 57 подручја концентрације људства и војне технике, контролни центар Оружаних снага Украјине, као и мултифункционалну радарску станицу ПВО система С-300 у рејону Северска Доњецке Народне Републике.

– Ракетне снаге и артиљерија неутралисале су 216 подручја концентрације људства и војне технике Оружаних снага Украјине, 28 командних места, 64 артиљеријске јединице на ватреним положајима, као и два складишта муниције. Као резултат ваздушних удара, ракетних трупа и артиљерије уништено је 570 непријатељских војника, 13 тенкова и других оклопних борбених возила, као и 29 специјалних возила.
 
– Руске ПВО снаге су обориле авион Су-25 украјинског ратног ваздухопловства у близини насеља Мазановка, Харковска област.
 
– Такође, 19 украјинских беспилотних летелица је оборено у ваздуху у областима насеља Крутаја Балка Доњецке Народне Републике, Диброво, Капитоловка, Липци и Заводи Харковске области.
 

– Поред тога, пресретнуто је пет тактичких ракета „Точка-У“, као и 30 ракета система „Ураган“ у областима насеља Лозовски Луганске Народне Републике, Лозоваја, Кременец, Александровка Доњецке Народне Републике, Долгенка и Топољское Харковске области.

 



– Укупно, од почетка специјалне војне операције уништено је 209 летелица, 132 хеликоптера, 1292 беспилотне летелице, 348 противваздушних ракетних система, 3709 тенкова и других оклопних борбених возила, 580 вишецевних ракетних бацача, 2065 оруђа артиљерије, као и 3.760 јединица специјалних војних возила.
 
– У току специјалне војне операције, непријатељ наставља да трпи значајне губитке.
 
– У 57. механизованој бригади Оружаних снага Украјине, која делује у Северодоњецку, у једном од батаљона остало је само 28 војних лица, а у другом само командно особље.
 
– Резерве за надокнаду губитака су исцрпљене. Батаљони територијалне одбране, који стижу из западних региона Украјине ради појачања, одбијају да иду на линију фронта.
 
– У зони одговорности оперативно-тактичке групе „Соледар“, припадници 101. бригаде Територијалне одбране Оружаних снага Украјине саопштили су да „не желе да учествују у непријатељствима“ и самостално их је преко 600 отишло у позадину.
 
– Хаубице 155 мм М-777 добијене из САД-а и европских земаља постале су добра мета руског наоружања.
 
– Само у протекла 24 сата уништено је 15 јединица, од којих је већина била у рејону железничке станице Дружковка, а да нису успеле да испале ни један хитац.
 
– Принудна мобилизација се спроводи у Харковској и Запорошкој области у близини зоне борбених дејстава. Догађаји су праћени блокадом насеља од стране полиције. Притворени су мушкарци свих старосних група који подлежу мобилизацији.
 
– Кијевски режим је проширио информације о наводном „тајном“ путовању Зеленског у Лисичанск, где се наводно нашао на удару ватре.
 
– Истовремено, група украјинских трупа у рејону Лисичанска је одсечена од снабдевања и под ватреном је контролом руских оружаних снага.
 

– Према сведочењу украјинских заробљеника, јединице 79. десантно-јуришне бригаде напуштене су од стране њихове команде. Преживелим војницима преостало је само да се предају како би спасили своје животе.

– У истом стању је и 57. механизована бригада Оружаних снага Украјине, чији је командант, након губитка две трећине људства, молио команду групе да о правом стању ствари обавести Генералштаб и Зеленског лично.

Извор:
ВОСТОК