РАТ У УКРАЈИНИ: НАТО гранатама трећи дан ударају по Доњецку, размењено пет заробљеника са Русијом

rusevine-ukraina

Уништено складиште горива у Новомосковску, троје повређено

Три руске ракете уништиле су данас складиште горива у источном украјинском граду Новомосковск у Дњепропетровској област, саопштио је регионални гуверенер Валентин Резниченко. Како је навео, три особе су пребачене у болницу, преноси Ројтерс.

Резниченко је објавио фотографију на којој се, како је рекао, види велики пожар у складишту, преноси Ројтерс.

Експлозија у Северодоњецку, уздигла се наранџаста печурка

Снажна експлозија ођекнула је данас у Северодоњецку или у његовој близини, а наранџасти облак дима у облику печурке узигао се изнад те области, јављају руски медији. Родион Мирошник, абасадор у Русији самопроглашене Луганске Народне Републике, у којој се налази Северодоњецк, је на Телеграму навео да је вероватно дигнут у ваздух резервоар са азотном киселином.

Он је рекао да се изнад Северодоњецка дигао наранџасти стуб дима који је, како је навео, очгледно хемијског порекла, преносе РИА Новости. У Северодоњецку се налази хемијска фабрика Азот, која је тренутно под контролом украјинских снага.

Доњецк под јаким гранатирањем трећи дан заредом, коришћене НАТО гранате

Украјинске оружане снаге гранатирале су данас Доњецк трећи дан заредом, због чега су градске власти и снаге реда позвале грађане путем друштвених мрежа и Телеграм канала да остану у склоништима, јавља дописник агенције ТАСС.

Гранате су пале у предграђима Доњецка и центру, а према Здруженом центру за контролу прекида ватре и координацију, у периоду између 17 и 18 часова по локалном времену, украјинска војска испалила је више од 20 граната калибра 152 милиметара и 155 милиметара на Доњецк, што је, како додаје ТАС С, из арсенала НАТО.

Округ Ворошиловски је гранатиран више од пола сата, а људи су у углавном склоништима, нижим спратовима хотела или кафићима.

Украјина са Русијом разменила пет заробљеника

Украјинска војно-обавештајна управа саопштила је данас да је пет украјинских цивила размењено за пет заробљених Руса, не наводећи да ли је реч о руским војницима или цивилима. Из украјинске војно-обавештајне управе је саопштено да су четири од пет украјинских цивила заробљени током руске окупације делова Кијевске области, одакле су се руске снаге повукле крајем марта, преноси Ројтерс.

Наведено је такође и да је током размене пронађено беживотно тело једног украјинског цивила.

Локалне власти: Две жртве у ракетном нападу на Криви Рог

Најмање две особе погинуле су у ракетном нападу на јужни део града Криви Рог у централном делу Укрјаине, саопштиле су локалне власти у објавама у апликацији за размену порука Телеграм.

Уништена четири украјинска вода америчким са хаубицама М777

Руске трупе су прецизним ракетама дугог домета уништиле четири украјинска вода са америчким хаубицама М777 и четири вода МЛРС „Град“, саопштио је портпарол руског Министарства одбране генерал-потпуковник Игор Конашенков.

Укупно је погођено 12 ватрених положаја. Опрема америчке производње налазила се у близини насеља Ласточкино, Очеретино, Водјаноје и Желаноје у ДНР . МЛРС „Град“ је био базиран у близини Авдејевке , као и села Керамик и Желаноје.

Зеленски посетио Николајев

Украјински председник Володимир Зеленски посетио је јужни град Николајев током радне посете региону, саопштила је данас његова канцеларија.

У саопштењу није прецизирано када је Зеленски посетио Николајев, пренео је Ројтерс.

Председник Украјине је прегледао зграду николајевске обласне државне администрације која је уништена током ракетног удара руских снага, наведено је у саопштењу.

Арахамија: Преговори са Русијом можда крајем августа

Шеф украјинског преговарачког тима Давид Арахамија изјавио је данас да украјинска страна не размишља о наставку преговора с Русијом, али да се ствари могу променити после контраофанзиве оружаних снага на појединим местима крајем августа.

Он је нагласио да Украјина може да настави мировне преговоре са агресором само ако ојача своју позицију на фронту, пренео је Униан.

Борисов: Проучавамо заплењено западно оружје и технику

Западно оружје и технику који су заплењени у Украјини проучавају специјализовани руски институти, изјавио је потпредседник руске владе Јуриј Борисов.

Борисов је додао да не мисли да ће детаљи о руској технологији бити откривени због тога што руска војска у Украјини употребљава ново наоружање, попут ракетног комплекса „Кинџал“, наводи Спутњик.

– Наоружање је превише сложен високотехнолошки производ, чак и ако га раставите на саставне делове и покушате да га произведете, не мора да значи да ћете добити исте техничке параметре, изјавио је Борисов, преноси Спутњик.

Блумберг: Европа почела да троши гас ускладиштен за зиму

Смањење испорука природног гаса из Русије приморало је Европу да користи залихе припремљене за предстојећу зимску сезону, пише Блумберг.

Борисов:РУС користила Су-57 током специјалне операције

Русија је користила борбене авионе пете генерације Су-57 током специјалне операције у Украјини, изјавио је данас заменик руског премијера Јуриј Борисов.

Авиони су летели појединачно, али и неколико авиона у координацији и веома ефикасно су користили оружје, рекао је он за Интерфакс на маргинама Међународног економског форума у Санкт Петербургу.

– Авион се показао као ефикасан, критике су веома добре, рекао је заменик руског премијера.

РИА Новости: 77 рудара заробљено у руднику Засјадко

Услед гранатирања које су извеле украјинске снаге 77 рудара остало је заробљено у руднику угља Засјадко у Доњецком региону у источној Украјини.

– Као резултат гранатирања које су извеле украјинске снаге, струја рудника Засјадко у Доњецку је прекинута, а 77 рудара је остало под земљом, стоји у извештају власти самопроглашене Доњецке Народне Републике (ДНР), преносе РИА Новости.

Украјина пориче да је извршила било какве нападе на два региона који чине Донбас, наводи Ројтерс и додаје да није био у могућности да провери овај извештај.

Токајев: Казахстан не признаје „квази-државе“ ДНР и ЛНР“

Казахстан не признаје Доњецку и Луганску народну републику, пошто широко коришћење могућности нација за самоопредељење може изазвати хаос, саопштио је казахстански лидер Касим Жомарт Токајев.

– Израчунато је да ако се право нација на самоопредељење заиста оствари на земаљској кугли, онда ће уместо 193 државе које су сада чланице УН на Земљи настати више од 500 или 600 држава. Наравно, биће хаос“, рекао је Токајев. Према његовим речима, из тог разлога Казахстан не признаје Косово, Абхазију, Јужну Осетију и Тајван.

Британија: Руске трупе продиру дубље у Доњецку област

Русија последњих 48 сати улаже напоре како би обновила своју офанзиву и напредовала јужно од украјинског града Изијума, на истоку земље, саопштило је данас Министарство одбране Велике Британије.

Њен циљ је да продре дубље у Доњецку област и са севера обухвати џеп око града Северодоњецка где се воде највеће борбе, наводи се у новом обавештајном извештају министарства на Твитеру, преноси Ројтерс.

Русија се, засад, не повлачи из СЗО, СТО и ММФ

Русија се засад неће повући из Светске трговиске организације (СТО), Међународног монетарног фонда (ММФ) и Светске здравствене организације (СЗО), али има питања о њиховом раду, изјавила је портпаролка горњег дома руског парламента Валентина Матвијенко.

– Низ међународних организација губе своје циљеве и мисије које су једном установљене, а то је због огромног притиска. То нам даје основ за ревизију активности ових организација и, што је најважније, да сагледамо разлоге и могућности нашег чланства у таквим организацијама“, рекла је Матвијенко, пренео је ТАСС.

Она је додала да се засад повлачење Русије не доводи у питање, јер, како је истакла, и даље има простора за сарадњу.

Алиханов: Литванија покусава да економски угуши Калињинград

Литванија ће значајно смањити железнички транзит терета у Калињинградску област из других региона Русије, саопштио је губернатор овог руског региона Антон Алиханов.

– Железнице Литваније обавестиле су Калињинградску железницу да ће од поноћи прекинути транзит више врста робе која се налази под европским санкцијама у Калињинградску област и из ње. Наводно, они су добили објашњење од Европске комисије да се на робу чији увоз је забранила ЕУ не односи дозвола на основу које се транзит раније обављао, рекао је Алиханов.

Снаге ЛНР настављају преговоре са милитантима на „Азоту” о предаји

Снаге ЛНР настављају преговоре са украјинским милитантима у фабрици Азот у Северодоњецку о могућој предаји, рекао је за РИА Новости командант Северодоњецка Виктор Дубина.

– Преговори о могућој предаји су у току, иако за сада безуспешно, рекао је Дубина.

Дан раније, потпуковник Народне милиције ЛНР  Андреј Марочко рекао је да је део украјинске војске из фабрике Азот „донео исправну одлуку и почео да се предаје“.

САД обустављају продају беспилотних летелица Греј игл Украјини

Сједињене Америчке Државе суспендовале су уговор о продаји беспилотних летелица МК-1Ц Греи Еагле Украјини због страха да би њихова опрема могла пасти у руке руских стручњака, пренео је Ројтерс .

– Приговор на извоз дронова произашао је из забринутости да би радари и опрема за надзор могли представљати безбедносни ризик за Сједињене Државе ако дођу у руке Русије, наводи се у чланку.

Бела кућа је одобрила уговор о продаји четири дрона у вредности од 10 милиона долара, али се то сада разматра у Пентагону. Извори агенције не наводе тачно време доношења коначне одлуке.

Антонов је упозорио на опасност од рата између Русије и САД

Напумпавање Украјине оружјем је пут ка конфронтацији између Русије и Сједињених Држава, рекао је амбасадор у Вашингтону Анатолиј Антонов.

– Кратковидост Американаца је евидентна иу садашњим околностима. Преплављене жељом да нанесу стратешки пораз Русији, локалне елите подижу тензије у ескалацији тензија, упумпавају оружје у кијевски режим. Да ли је заиста јасно да је ово је пут ка директној војној конфронтацији између највећих нуклеарних сила, бременитих непредвидивим последицама“, наводи се у саопштењу Антонова у чланку за магазин „Њузвик“, чији је текст објављен на страници дипломатског представништва у друштвеним мрежама.

САД и њени савезници се припремају за продужени сукоб у Украјини

САД и њихови савезници се припремају за продужени сукоб у Украјини, пише Вашингтон пост , позивајући се на америчке званичнике.

Према неименованом високом званичнику Стејт департмента, званичници у администрацији америчког председника  Џоа Бајдена „разговарали су о могућности продуженог сукоба са глобалним преливањем чак и пре фебруара”.

Украјинске трупе испалиле 10 граната на Доњецк

Украјинске трупе испалиле су 10 граната калибра 155 мм на Доњецк, саопштило је представништво ДНР у Заједничком центру за контролу и координацију прекида ватре (ЗЦЦЦ).

Према саопштењу мисије, за 10 минута испаљено је 10 граната на Кијевски и Кујбишевски округ  Доњецка из правца насеља Пески.

Руси пустили познату украјинску докторку из заробљеништва

Руски војници ослободили су познату украјинску лекарку Јулију Пајевску, која је снимала догађаје током опсаде у Маријупољу , након што је три месеца провела у заробљеништву, преноси АП.

Пајевска, позната у Украјини као Таира, је користићи телесну камеру забележила догађаје у Маријупољу на меморијску картицу, и предала је новинару Асошиејтед преса који је прокријумчарио у тампону када је напустио град,а убрзо након тога ухапсиле су је руске трупе.

У Украјину отишло око 200 плаћеника са Балкана, погинуло 74

Од почетка рата у Украјину су са Западног Балкана стигла 204 страна плаћеника од којих су 74 погинула, 79 их је још на ратишту, а 51 је напустио Украјину, подаци су руског Министарства одбране.

Из Босне и Херцеговине у Украјину је отишло 167 плаћеника од којих је 51 погинуо, са Косова је отишло 156, а погинуо 61 плаћеник, из Албаније је отишло 150 плаћеника а живот су изгубила 42 борца. Из Црне Горе су у Украјину стигла два плаћеника од којих је један погинуо.

Према тим подацима, како наводи скопски портал Плусинфо, у Украјини је регистровано 79 плаћеника из Северне Македоније од којих је 21 погинуо.

У Украјину је до сада стигло скоро 7.000 страних плаћеника од којих је око 2.000 погинуло, наводи руско министарство.

Извор:
НОВОСТИ