Руски рецепт за искључење балтичких земаља из НАТО-а: Повући признање

duma

Могућа одлука Русије да повуче признање независности Летоније, Литваније и Естоније приморала би НАТО да искључи те земље из Алијансе, изјавио је посланик Државне думе Евгениј Фјодоров за нашу агенцију у Летонији.

Како је објаснио, уколико Русија повуче одлуку о признању независности балтичких држава створиће се правни основ који ће натерати НАТО да се врати на границе из 1997. године.

„Повеља НАТО-а садржи параграф шест према коме спорне територије не могу ући у Алијансу. Чим територије балтичких земаља буду проглашене за спорне, то ће бити основ за искључење балтичких земаља из НАТО-а. Дакле, испоставиће се да је приликом пријема тих земаља у НАТО био прекршен принцип спорних територија, али да су информације о томе тек сада откривене. Правници то називају – у вези са новооткривеним околностима“, истиче Фјодоров.

Раније је Фјодоров поднео Државној думи Русије нацрт закона о поништавању резолуције Државног савета СССР-а „О признању независности Литваније“. У образложењу се наводи да је одлука незаконита пошто је донео неуставни орган кршећи захтеве неколико чланова Устава СССР-а. Како је казао, Русија би у будућности могла да повуче признање независности и Летоније, Естоније и Украјине.

Извор:
ИСКРА