Конашенков: Оборени МиГ-29 и Ми-24, авијација неутралисала 101 подручје концентрације људства и војне технике

ruski avioni

Саопштење портпарола Министарства одбране генерала Игора Конашенкова о ситуацији за протекла 24 часа;

Оружане снаге Руске Федерације настављају специјалну војну операцију у Украјини.

 
– Високопрецизне ракете дугог домета „Калибар“ у рејону насеља Прилуки Черниговске области уништиле су арсенал артиљеријског наоружања и муниције Оружаних снага Украјине. Поред тога, високопрецизне ракете ваздушног базирања неутралисале су 11 подручја концентрације људства и украјинске војне технике, осам ватрених положаја артиљеријских јединица Оружаних снага Украјине, укључујући три вода вишецевних ракетних система „Град“ у рејонима насеља Бахмут и Перездное Доњецке Народне Републике, Лисичанск Луганске Народне Републике, као и два складишта муниције на јужној периферији Харкова и у Горском Луганске Народне Републике.
 
– Оперативно-тактичка авијација је неутралисала 101 подручје концентрације људства и војне технике Оружаних снага Украјине. Од последица ваздушних удара уништено је више од 350 непријатељских војника, три командна места, 13 тенкова и других борбених оклопних возила, шест вишецевних ракетних бацача „Град“, 14 артиљеријских оруђа и 22 специјална возила.
 
– Руски ПВО системи оборили су авион МиГ-29 украјинског ратног ваздухопловства у рејону Славјанска (ДНР) и хеликоптер Ми-24 у рејону Снегиревке Николајевске области. Такође, девет украјинских беспилотних летелица је оборено у областима насеља Червонаја Гусаровка, Бољшоји Проходи, Мала Камишеваха Харковске области, Апостолово Дњепропетровске области, Доњецк, Левковка, Јаковлевка (ДНР). Осим тога, украјинска балистичка ракета Точка-У пресретнута је у рејону Вернопоља Харковске области и 14 ракета ВБр-а „Смерч“ у областима Доњецка, Александровка (ДНР), Попаснаја (ЛНР) и Сухаја Каменка у Харковској области. .
 

– Током дана ракетне снаге и артиљерија неутралисале су 280 подручја концентрације људства и војне технике Оружаних снага Украјине, 18 командних места, 59 ватрених положаја артиљеријских и минобацачких јединица, као и складиште горива у рејону Константиновке. (ДНР).

 

 

– Укупно, од почетка специјалне војне операције уништено је 202 авиона, 131 хеликоптер, 1205 беспилотних летелица, 338 противваздушних ракетних система, 3548 тенкова и других оклопних борбених возила, 521 инсталација вишецевних ракетних система, 1947 оруђа артиљерије, као и 3605 јединица специјалних војних возила.
 
***
 
◾ Током специјалне војне операције, украјинска војска и даље трпи значајне губитке.
 
– Желим да истакнем да су последњих недеља све чешћи инциденти са пуцањем украјинских војника у леђа од стране екстремистичких јединица у подручјима борбених дејстава. Дакле, након спровођења ватрених припрема за офанзиву руских трупа у рејону насеља Новомихајловка (ДНР), више од 30 војника 25. батаљона 54. механизоване бригаде Оружаних снага Украјине одлучило је да положи оружје и преда се.
 
◾ Украјински војници који су заузели упориште у рејону фарме обратили су се преко радио везе команди руске јединице да обустави ватру и да обезбеди коридор за излаз. Око 22 часа, војници Оружаних снага Украјине са белим заставама почели су да се крећу ка руским позицијама.
 
◾ У том тренутку, одред украјинских екстремиста, који је на упориште стигао оклопним возилима, отворио је унакрсну ватру на припаднике 54. бригаде Оружаних снага Украјине у леђа.
Као резултат ове егзекуције, смртно су рањена и убијена 32 украјинска војника.
 
◾ Овај инцидент, као и многи други њему слични, јасно показује да у позадини растућих војних неуспеха и деморализације украјинских трупа, кијевски екстремистички режим покушава да заустави повлачење и предају својих јединица акцијама казнених одреда.
 
◾ Садашњем руководству Украјине животи украјинских војника и мобилисаних бораца јединица територијалне одбране ништа не значе.
Извор:
ВОСТОК