Скупштина Војводине хоће да мења Устав Србије?

ustavНови Сад, Београд – Миливој Вребалов, потпредседник Скупштине Војводине из редова Демократске странке, каже за Данас да ће у септембру разговарати с коалиционим партнерима ДС у покрајинском парламенту како би се покренула иницијатива за измену Устава Србије.

– Очекујем да ће следећи корак Скупштине АПВ, после тих консултација у коалицији, бити званична иницијатива за измену Устава, која ће кренути управо из Војводине. Актуелни Устав не само да је војвођанску аутономију свео на фасадну, већ је и генератор свих проблема у Србији. Добро знамо на који начин је изгласан, као и да је дуже трајало гласање на дводневном референдуму него јавна расправа о њему – каже Вребалов за Данас.

Према његовим речима, Устав Србије мора да буде промењен и због тога што „представничко тело два милиона људи (Скупштину Војводине) ставља у подређен положај у односу на било ког републичког посланика“.

Да би ова иницијатива успела, Скупштина АПВ треба да донесе одлуку о иницијативи за измену Устава, за шта је Вребалову потребна подршка коалиционих партнера ЛСВ и СВМ. Та одлука се затим шаље Скупштини Србије, која такође мора да је усвоји.

ЧУДНО ВРЕМЕ, ВРЦАВЕ ИДЕЈЕ

Председник Скупштине АП Војводине и лидер СВМ Иштван Пастор каже за Данас да „променљиво време, у метеоролошком смислу, не погађа сваког на исти начин, због чега поједини врцају разне идеје по медијима“. Он се, у истом ироничном стилу, нада да ће се ускоро време стабилизовати, „па ћемо се сви помало одморити од свега, па и од оваквих идеја“. На питање какав је став СВМ о промени Устава, Пастор је одговорио да се „нада да ће се време стабилизовати и да ће фронтови да прођу“.

Бојан Костреш, заменик председника ЛСВ, за Данас каже да је та странка спремна да подржи сваку иницијативу која иде у правцу остваривања Лигиног програма, што значи законодавна, судска и извршна власт у Покрајини, као и загарантовани изворни приходи и имовина.

Упитан да ли иницијатива коју предлаже Вребалов може да успе, Костреш каже да је више него јасно да су владајуће странке у Републици спремне да примене европске стандарде.

– Једно од важних правила у Европи јесте да се не могу умањивати већ стечена права региона и заједница. Волео бих да владајућа коалиција у Србији схвати да је аутономија Војводине корисна за читаву Србију и да Војводина треба да буде мост између Србије и Европе, те да је не треба финансијски гушити него помагати. Не делује ми немогуће да ће владајућој коалицији у републици бити у реду да о томе разговара, али када ће се то догодити, то не могу да прогнозирам – наводи Костреш.

СНС И СПС НЕ БИ ДА ЖУРЕ

Чланица Председништва СНС Маја Гојковић за Данас каже да је сигурна да је Миливој Вребалов „добио задатак од владајућег режима у Војводини да о оваквим стварима прича, не би ли скренуо пажњу с проблема које окупирају грађане и грађанке Војводине, а то су тешка економска ситуација и афере“.

– Устав се не мења тако што то питање из политичких разлога покреће једна странка, јер је то озбиљан посао до кога ће доћи, али на свеобухватан и озбиљан начин – закључује Гојковићева.

Павле Будаков, шеф опозиционе посланичке групе СПС-ПУПС-ЈС-СДПС у Скупштини Војводине, каже за Данас да није чуо за покретање иницијативе за промену Устава, осим да се за то залажу поједине невладине организације и појединци. Према његовим речима, сада није тренутак за промену Устава.

„Став СПС је да је промена Устава озбиљан државни посао и да се то не може радити преко медија, већ морати бити утемељено, након широке расправе и процене разлога и циљева. Такве иницијативе се углавном односе на промену положаја АП Војводине, а ми сматрамо да је у овом тренутку степен аутономије онолики колики се прописује Уставом и то мора да се уважава. Уколико се таква иницијатива покрене, то ће бити наш став“, наводи Будаков.

ПОТРЕБНА ВЕЋИНА ТЕШКО ДОСТИЖНА

Председник Транспарентности Србија Владимир Гоати објашњава за Данас да је промена Устава неопходна у сваком случају. „Нисам сигуран баш како ће проћи та иницијатива у Скупштини Војводине“, додаје Гоати, подсећајући да је Устав донет без јавне дискусије и на основу „брзог и лошег компромиса“.

Професор уставног права на Универзитету Унион Богољуб Милосављевић наглашава за Данас да у Војводини постоје одређене резерве и замерке на то како је уређен положај Покрајине у Уставу, као и да има очекивања да се аутономија прошири. „Ако се та иницијатива и изгласа у Скупштини Војводине, предлог мора да иде пред посланике Народне скупштине Србије. Према садашњем распореду политичких снага, такав предлог ће тешко добити двотрећинску подршку у парламенту“, закључује Милосављевић.

Устав и ЕУ

Професорка уставног права Маријана Пајванчић напомиње да је почетак преговора о приступању ЕУ прилика за промену Устава, који „нема евроинтегративну клаузулу, без које Србија неће моћи постати држава чланица“. „Србија ће пре или касније бити принуђена да уради све оно што су урадиле европске државе, односно да уреди примат међународних правних норми над домаћим правним нормама“, каже Пајванчићева.

ДАНАС