Војна операција у Украјини. Дан 108

ukraina rat

НАПОМЕНА: НА ЛИНКУ НА КРАЈУ ТЕКСТА МОЖЕТЕ ПРАТИТИ НОВЕ  ИНФОРМАЦИЈЕ КОЈЕ СЕ АУТОМАТСКИ АЖУРИРАЈУ

14:27

Министарство спољних послова ДНР ради на питању стварања представништва републике у Санкт Петербургу, рекао је шеф министарства – ТАСС.

14:21

Посланик у канадском парламенту из Либералне партије Иван Бејкер рекао је да је испорука оружја Украјини велико оптерећење за канадски буџет, земља мора да купује оружје од Сједињених Држава – РИА Новости.

14:19

У Виљнусу је званично отворен Центар за помоћ украјинским избеглицама. Основан је уз подршку супружника председника Литваније и Украјине Диане Науседиене и Олене Зеленске, Амбасаде Украјине и Универзитета Витаутас Велики, где је отворен центар ТАСС.

Према подацима Одељења за статистику, тренутно се у Литванији налази 56,2 хиљаде украјинских избеглица.

14:09

ДПР је известила да су Оружане снаге Украјине испалиле 10 ракета са „Града“ у Доњецку – ТАСС.

14:00

Амбасадор Украјине у Берлину Алексиј Мелник рекао је да ће Немачка 22. јуна Кијеву испоручити седам самоходних хаубица.

13:59

Становници Светлодарска у ДНР говорили су о свакодневном гранатирању.

13:49

Патријарх московски и целе Русије Кирил поздравио је учеснике добротворне кошаркашке утакмице за прикупљање средстава за подршку деци са церебралном парализом у Донбасу и изразио наду у превазилажење противречности између Русије и Украјине, саопштила је прес служба Предстојатеља Руске Православне Цркве.

13:41

Анкара чека одговор Москве на предлог да се у Истанбулу одрже разговори у формату Руске Федерације, Украјине, Турске, УН о извозу житарица, рекао је Чавушоглу – ТАСС.

13:40

Зеленски је предвидео глад и политички хаос без украјинског жита.

13:34

Истражитељи Истражног комитета РФ врше инспекцију порушеног вртића у Мариупољу.

13:25

У Херсону су издати први руски пасоши, документ су примиле 23 особе, укључујући и шефа администрације Херсонске области Владимир Салдо.

13:24

Први заменик министра аграрне политике и исхране Украјине Тарас Висоцки рекао је да се у земљи очекује несташица лубеница и трешања због губитка Запорошке и Херсонске области – РИА Новости.

13:22

Сваки покушај западних земаља да укину Русију само одају њихово манично уверење да цео свет слуша њихова наређења, рекао је Наришкин за ТАСС.

13:05

Оружане снаге Украјине трећи пут у току дана извеле су артиљеријске ударе на области Доњецка – ТАСС.

13:01

Словачка је од 24. фебруара примила 501.667 избеглица из Украјине на своју територију, од којих је 80.959 добило привремени азил у тој републици, изјавила је за ТАСС Зузана Елијашова, портпаролка Министарства унутрашњих послова земље.

13:00

Руски војници су поправили Солнцепек ТОС.

12:48

Свечано издавање првих пасоша држављанина Руске Федерације у Херсонској области је историјски догађај, изјавио је начелник војно-цивилне администрације региона Владимир Салдо – РИА Новости.

12:47

Конвој руског Министарства за ванредне ситуације доставља храну у Луганск као хуманитарну помоћ – ТАСС.

12:37

Украјинске трупе у 12.10 (време се поклапа са московским временом) испалиле су пет граната калибра 122 мм на Кујбишевски и Кијевски округ Доњецка, саопштило је представништво ДНР у Заједничком центру за контролу и координацију прекида ватре.

12:23

Председница Европске комисије Урсула фон дер Лајен допутовала је у Кијев како би са Владимиром Зеленским разговарала о обнови земље и питањима европских интеграција – ТАСС.

12:21

Нове тарифе за стамбено-комуналне услуге биће успостављене у Херсонској области од јула, изјавио је заменик начелника војно-цивилне администрације региона Кирил Стремоусов – РИА Новости.

12:20

Председница Грузије Саломе Зурабишвили није поднела захтев влади за дозволу да посети Пољску, Украјину и Француску, тако да посете нису могле да буду блокиране, рекао је у суботу премијер Републике Иракли Гарибашвили новинарима – ТАСС.

12:04

Прве руске пасоше добило је 25 становника Херсона – ТАСС.

12:01

Број рањених у Горловки у ДНР у последицама гранатирања украјинских трупа порастао је на пет, саопштио је штаб територијалне одбране Доњецке Народне Републике.

11:45

Украјинске трупе гранатирале су Макијевку у ДНР у суботу у 10.30 часова, испаливши пет граната калибра 155 мм на град, саопштило је представништво ДНР у Заједничком центру за контролу и координацију прекида ватре.

11:44

Запорошка област намерава да извози жито морским путем преко луке Бердјанск, изјавио је члан Главног савета војно-цивилне администрације региона Владимир Рогов – РИА Новости.

11:43

Системи противваздушне одбране оборили су 2 украјинска авиона, саопштило је руско Министарство одбране.

11:34

Руски пасош добио је шеф војно-цивилне администрације Херсонске области Владимир Салдо – ТАСС.

11:25

Четири цивила рањена су у гранатирању града Горловке у ДНР од стране Оружаних снага Украјине, саопштио је Штаб територијалне одбране.

11:24

Преко 20.000 становника Доњецке и Луганске народне републике прешло је током протеклог дана руску границу у Ростовској области – ТАСС.

11:23

Администрација ДНР и Руски омладински савез потписали су споразум о сарадњи – ТАСС.

11:22

Војска ДНР уништила је батерије хаубица М-777 код Авдијевке, рекао је Гагин.

11:20

Званични представник Министарства одбране Русије, генерал-потпуковник Игор Конашенков:

▪ У области Андрејевке, Харковска област, високопрецизне ракете са ваздушним лансирањем уништиле су место размештања страних плаћеника. Осим тога, током протеклог дана 9 подручја концентрације људства и војне технике Оружаних снага Украјине, пет ватрених положаја јединица вишецевних ракетних система у рејонима насеља Малорјазанцево, Волчејаровка, Подгорноје, Мала Иљиновка и Лисичанск Луганске Народне Републике је погођен, а противваздушни ракетни систем „Бук-М1“ је уништен у области Минковка Доњецке Народне Републике.

▪ Оперативно-тактичка и војна авијација погодила је 48 подручја концентрације људства и војне технике Оружаних снага Украјине. У последицама ваздушних удара уништено је више од 170 припадника Оружаних снага Украјине, пет тенкова, шест оруђа пољске артиљерије, 8 специјалних возила, као и складиште муниције у Краснопољском рејону ДНР.

▪ Руски ПВО системи су током протеклог дана оборили два авиона МиГ-29 украјинског ратног ваздухопловства код села Снегиревка у Миколајевској области и један Су-25 код Александровке у Харковској области. Такође оборено: 12 украјинских беспилотних летелица у областима насеља Иљичевка, Чкаловское, Красноје, Мале Проходе, Заводи, Бражковка, Вернопоље, Оводмитровскаја, Грушеваха Харковске области, Васиљевка, Стаханов, Теплогорск ЛПР. Поред тога, три ракете украјинског вишецевног ракетног система „Ураган“ пресретнуте су у областима Долгенка, Суха Каменка и Мала Камишеваха Харковске области.

▪ Ракетне трупе и артиљерија су за дан погодиле 231 подручје концентрације људства и војне технике Оружаних снага Украјине, као и 13 командних места и 42 ватрена положаја артиљеријских јединица. Уништено је више од 300 украјинских војника, 11 оклопних возила, два вишецевна ракетна бацача „Град“, 10 топова пољске артиљерије, 9 специјалних возила, као и 9 теренских магацина ракетног и артиљеријског наоружања, муниције и горива.

11:11

Дугови становника Херсонске области украјинским банкама ће вероватно бити отписани, рекао је Стремоусов.

11:06

У Мелитопољу су издати први пасоши Руске Федерације, рекао је за ТАСС Рогов, члан Главног савета војно-цивилне администрације Запорошке области.

11:03

Губици украјинских јединица у борбама са Народном милицијом ДНР током протеклог дана износили су 70 људи, рекао је заменик начелника републичког одељења НМ Едуард Басурин – ТАСС.

10:54

Сви дугови становника Херсонске области украјинским банкама ће вероватно бити отписани, рекао је заменик шефа регионалне администрације – РИА Новости.

10:53

Украјинске трупе гранатирале су ДНР 4,1 хиљаду пута за 115 дана ескалације, убивши 167 цивила, 771 особа је повређена, саопштило је представништво ДНР у Заједничком центру за контролу и координацију режима прекида ватре.

10:51

Начелник војно-цивилне администрације Запорошке области Јевгениј Балицки учествовао је на церемонији отварања спомен-плоче у Мелитопољу у знак сећања на совјетског обавештајца Павла Судоплатова – ТАСС.

10:37

У Херсонској области постоји јасна интеграција у Руску Федерацију, регион се никада неће вратити Украјини, рекао је заменик шефа регионалне администрације Стремоусов – РИА Новости.

10:30

Оружане снаге Украјине гађале су село Голмовски, које се налази у саставу Хорливке (30 км од Доњецка), из вишецевних ракетних система Град, саопштило је представништво ДНР у Заједничком центру за контролу и координацију режима прекида ватре.

10:16

Милитанти Азова су застрашивали становнике Мариупоља и користили их као живи штит, смештајући их у куће из којих су пуцали, јавио је Истражни комитет РФ – ТАСС.

Више од 2.000 грађана препознато је као жртве у случају гранатирања.

10:15

Командант Централног војног округа уручио је војсци државна признања.

10:10

Посаде самоходних топова Багрем гађају положаје Оружаних снага Украјине.

10:06

Русија се повлачи из Светске туристичке организације, произилази из наредбе коју је потписао премијер Михаил Мишустин и објављен на званичном интернет порталу правних информација.

10:02

Украјинске трупе у 09.30 испалиле су пет граната калибра 122 мм на Јасиновату у ДНР, саопштило је републичко представништво у Заједничком центру за контролу и координацију прекида ватре.

9:40

САД и њихови савезници својом политиком санкција руше економске везе, стварају нове тачке раста у другим земљама, које су заједно са Русијом фактички формирале нову Г8, каже председник Државне думе Вјачеслав Володин – ТАСС.

9:39

Режим привремених ограничења летова на 11 руских аеродрома продужен је до 18. јуна, јавила је Федерална агенција за ваздушни саобраћај – РИА Новости.

9:36

Украјинске трупе гранатирале су ДНР 60 пута дневно, испаливши 522 комада муниције, при чему је погинуло 5 особа, 21 је повређена, саопштило је представништво ДНР у Заједничком центру за контролу и координацију режима прекида ватре.

9:29

Министар националне одбране Турске Хулуси Акар рекао је да је Анкара оптимиста у погледу стварања безбедног поморског коридора за снабдевање украјинског жита на светска тржишта – ТАСС.

9:21

Украјински војници су од 24. фебруара гранатирали Горловку у ДНР више од 3,7 хиљада пута, при чему су 24 особе погинуле, 132 су повређене, рекао је градоначелник града Иван Приходко на свом Телеграм каналу.

9:20

Пољопривредници у ЛНР могу да продају своје производе тамо где им одговара , рекао је председник републике Леонид Пасечник – ТАСС.

Он такође није искључио продају републичких пољопривредних производа у Европи.

9:08

Украјински војници у фабрици Азот у Северодоњецку имају загарантован живот ако ослободе цивиле и предају се, рекао је за ТАСС амбасадор ЛНР у Руској Федерацији.

9:07

Транзит руског гаса преко територије Украјине може износити око 41,9 милиона кубних метара. м дневно, произилази из података на сајту „Оператора ГТС Украјине“ – ТАСС.

9:02

У фабрици Азот у Северодоњецку блокирано је 300-400 украјинских војника, они преговарају, рекао је амбасадор ЛНР у Руској Федерацији – РИА Новости.

8:58

Лука украјинског града Очаков, Николајевска област, изгубила је бродове Морнаричких снага Украјине: потопљен је мали противподморнички брод Виница, а средњи десантни брод Јуриј Олефиренко повучен је из подручја борбених дејстава због „ниског морално-психолошко стање посаде” – ТАСС позивајући се на извор у структурама власти Руске Федерације.

8:38

Снаге ДПР-а отерале су украјинске трупе са положаја у региону Доломита.

8:36

Преговори са земљама о признавању независности ЛНР су у току, неке од њих су већ спремне за то, рекао је за ТАСС председник републике Леонид Пасечник.

8:35

Кинески министар спољних послова Ванг Ји изразио је спремност пољском колеги Збигњеву Рауу да помогне у унапређењу преговора за успостављање мира у Украјини – ТАСС.

8:34

У Мелитопољу и Бердјанску су били билборди за Дан Русије.

8:33

У Запорошкој области је најављен додатни слободан дан поводом Дана Русије, изјавио је за РИА Новости члан главног савета војно-цивилне администрације региона Владимир Рогов.

8:32

Јединице Доњецке Народне Републике поново су заузеле утврђени рејон у близини Доломитне, наводи Телеграм канал Народне милиције.

8:31

Украјинске трупе гранатирале су насеље Первомајск у Луганској Народној Републици, испаливши шест мина калибра 120 милиметара, саопштила је канцеларија ЛНР у Заједничком центру за контролу и координацију режима прекида ватре.

8:30

Западне владе немају дугорочну стратегију за суочавање са сукобом у Украјини и стварање будућег ангажмана са Русијом, чинећи грешку кладећи се на краткорочне политичке споразуме, рекао је бивши британски начелник одбране генерал Дејвид Ричардс у колумни Тхе Даили Телеграпх.

8:29

Амерички државни секретар Ентони Блинкен рекао је да су последице руске војне специјалне операције у Украјини погоршале низ проблема на западној хемисфери и утицале на економије њених земаља, преноси ТАСС.

8:28

Москва је била принуђена да предузме драстичне мере јер није могла да остави Донбас на комаде, украјинске власти су извршиле геноцид над руским говорним становништвом на истоку земље, изјавио је Анатолиј Антонов, руски амбасадор у Вашингтону.

8:27

Међународна заједница дели забринутост због могуће претње да се у Индо-пацифичком региону понове догађаји слични онима који се тренутно дешавају у Украјини, рекао је јапански министар одбране Нобуо Киши на конференцији Шангри-Ла дијалог о безбедности у азијско-пацифичком региону. регион – ТАСС.

8:26

Амерички председник Џо Бајден рекао је да Американци плаћају „путинов порез“ на храну и бензин.

8:25

Размена Виктора Бута за једног од америчких држављана затворених у Руској Федерацији је практично неизбежна, рекао је адвокат – ТАСС

8:24

Генерални тужилац Украјине Ирина Венедиктова рекла је да се у земљи истражује 16.486 кривичних предмета против руског војног особља.

8:23

Украјинска амбасада у Будимпешти покушала је да омете концерт клавирске музике пијанисткиње Валентине Лисице, одржан у Руском културном центру мађарске престонице поводом предстојећег Дана Русије, саопштила је руска амбасада у тој републици.

8:22

Први пут од почетка специјалне операције Руске Федерације, саветник шефа кабинета председника Украјине Алексеј Арестович навео је број губитака Оружаних снага Украјине, преноси украјинска агенција ТСН. .

Према његовим речима, украјинска војска је изгубила до 10.000 војника.

8:20

Добро јутро драги читаоци. Газета.Ру наставља да прати ток руске војне операције у Украјини и повезане догађаје.

Извор:
ГАЗЕТА РУ