Лидери политичких група Европског парламента позвали лидере чланица ЕУ да Украјини, Молдавији и Грузији одобре статус кандидата за чланство у ЕУ

европскипарламент

Лидери политичких група Европског парламента позвали су лидере земаља чланица да на самиту 23. и 24. јуна позитивно одлуче о захтевима Украјине, Молдавије и Грузије за приступање Европској унији и да задрже посвећеност евроинтеграцијама Западног Балкана.

У заједничком саопштењу, лидери политичких групација у ЕП, позивају ЕУ да „покаже храброст, одлучност и визију у контексту бруталног агресорског рата против Украјине“ и буде „поуздан партнер и кредибилан геополитички актер“ солидаран са онима који се залажу за исте идеале.

„Украјински грађани желе да живе у слободној, демократској и просперитетној земљи која је поносан и посвећен члан европске породице. Те тежње деле народи Грузије и Молдавије и земаља Западног Балкана чија очекивања не треба и даље да се занемарују“, стоји у саопштењу ЕП лидера.

Они позивају Европски савет да Украјини и Републици Молдавији доделе статус кандидата за чланство у ЕУ, као „почетак процеса заснованог на заслугама“, и да раде на томе да исти статус добије и Грузија.

Извор:
НСПМ