УЖИВО – дан 105: Јака експлозија у Доњецку; обновљен теретни железнички саобраћај између Запорожја и Крима

ukraina war

„Украјински неонацисти спремају провокацију са токсичним хемикалијама у фабрици у Северодоњецку и задржавањем радника и цивила на тој територији“, изјавила је портпаролка руског Министарства спољних послова Марија Захарова

Током специјалне операције у Украјини потпуно су ослобођени стамбени делови Северодоњецка, а офанзива се развија у правцу Попасне. Руске снаге су током претходног дана уништиле самоходни топ М109А3 који је Кијеву испоручила Норвешка и две америчке хаубице М777. Најављена је и обнова железничког саобраћаја између Русије, Донбаса, Украјине и Крима.

14:20Обновљен теретни железнички саобраћај између Крима и Запорошке области

Теретни железнички саобраћај између Крима и Запорошке области је обновњен, у регион је стигао први воз са житом из Мелитопоља, рекао је за Спутњик саветник у кримској администрацији за информациону политику Олег Крјучков.

„Први воз из Мелитопоља са житом већ је стигао на Крим. Можемо да говоримо о обнављању теретног саобраћаја с Кримом. Обновљена је пруга која нас спаја са обалом Црног мора“, рекао је Крјучков.

Прва партија жита из Запорошке области била је упућена у уторак. У саставу воза је 11 вагона. Из Руске железнице је саопштено да се железнички превоз из Херсонске и Запорошке области обавља у сарадњи са железничким администрацијама тих територија.

Железнички саобраћај прекинут је пре осам година због одлуке кијевских власти да блокирају саобраћај Крима на граници с Херсонском облашћу.

14:04 Током гранатирања Доњецка оштећена је зграда обданишта, гранате су погодиле територију обданишта и коловоз, саопштио је градоначелник града Алексеј Кулемзин.

Он је додао да украјинске трупе настављају да пуцају и да су погођене зграде у близини Лењиновог трга.

Како је саопштио штаб територијалне одбране ДНР, у нападу је погођен и гасовод.

13:58На Јасиновату је испаљено 10 ракета из система „Град“, саопштило је представништво ДНР у Заједничком центру за контролу и координацију режима прекида ватре.

13:48 -Јака експлозија одјекнула је у центру Доњецка, јавља репортер Спутњика.

На град је испаљено шест пројектила калибра 155 милиметара, саопштило је представништво ДНР у Заједничком центру за контролу и координацију режима прекида ватре.

Повређене су две жене и дете.

12:02 –  Захарова: Украјинци спремају провокацију у Северодоњецку
Украјински неонацисти спремају провокацију са токсичним хемикалијама у фабрици у Северодоњецку и задржавањем радника и цивила на тој територији, изјавила је портпаролка руског Министарства спољних послова Марија Захарова.
„Погледајмо шта се заиста спрема. А спрема се још једна провокација украјинских националиста, наиме, минирање цистерне са токсичним хемикалијама у фабрици ‘Азот’ у Северодоњецку на територији ЛНР и задржавање више од хиљаду радника фабрике и локалног становништва у његовим подземним објектима“, истакла је портпаролка.
10:01Ослобођен аеродром у Северодоњецку

Аеродром у Северодоњецку ослобођен је од украјинских формација, саопштио је амбасадор Луганске Народне Републике у Русији Родион Мирошник.

„Северодоњецки аеродром је очишћен… Украјинске формације одржавају контролу једино над мањим дело северодоњецког хемијског комбината ‘Азот’. Украјински екстремисти неселективно гађају четврти које су најближе комбинату. Ангажовани су снајперисти. Круг савезничких снага око преосталих екстремиста се сужава“, написао је Мирошник на Телеграму.

Мирошник је додао да су већ престали напади украјинске војске на аеродром у Северодоњецку.

„Преостали екстремисти се крију у пошумљеним подручјима око аеродрома. Савезничке снаге трагају за њима и чисте та подручја. Ето како у стварности изгледа ‘моћна контраофанзива’ коју је обећао Кијев“, додао је амбасадор.

08:38Референдум у Запорошкој области о присаједињењу са Русијом биће одржан ове године, одлука је већ донета, припреме за њега су почеле и трајаће неколико месеци, изјавио је члан главног савета војно-цивилне управе региона Владимир Рогов.

Он је додао и да је прва партија руских пасоша спремна да се изда у Запорошкој области. Најмање 500 особа добиће пасоше за Дан Русије 12. јуна.

Према његовим речима, биће обновљен теретни и путнички железнички саобраћај са Кримом, који је прекинут пре осам година одлуком кијевских власти да блокирају саобраћај са Кримом на граници са Херсонском области.

08:29 – У предграђу Херсона руске снаге за противвадзушну одбрану обориле су три ракете „Точка У“ које су испалили украјински неонацисти у правцу града, саопштио је извор у руским снагама безбедности за Спутњик.

08:15 – Москва о изјавама Зеленског: Све што се чује из Кијева треба проверавати

Све што се чује из Кијева треба поново проверавати, изјавила је портпаролка руског Министарства спољних послова Марија Захарова коментаришући изјаву председника Украјине Владимира Зеленског о могућности преговора са руским лидером Владимиром Путином.

„Све те изјаве треба пажљиво поново проверавати“, рекла је Захарова за Спутњик.

Она је додала да, ако се уопште оцењују изјаве Зеленског, онда су „то очигледно текстови које је неко написао, план који је неко написао“.

08:07 – Украјинске снаге су у протекла 24 часа 67 пута гађале ДНР, испаливши 543 јединице муниције. Погинуо је један цивил, а шест је рањено, саопштило је представништво Републике у Заједничком центру за контролу и координацију прекида ватре.

Кијев гађа погранична подручја Русије из хаубица НАТО-а са територије силоса у Харковској области, саопштио је начелник Центра за управљање одбраном Русије, генерал-пуковник Михаил Мизинцев.

По његовим речима, упркос несташици жита и опасности од прехрамбене кризе, украјинске оружане формације настављају да користе објекте за прераду и складиштење жита у војне сврхе.

„У Харковској области, на територији силоса ‘Золочев’ јединице Оружаних снага Украјине распоредиле су артиљеријско оруђе западне производње (највероватније америчке хаубице М777) из којих гађају погранична подручја Русије“, рекао је Мизинцев.

Поред тога, у насељеном месту Губаревка у Харковској области на територији силоса милитанти јединица територијалне одбране распоредили су оклопна возила и опремили артиљеријске положаје. У селима Новоекономическо у ДНР и Нововасиљевка у Сумској области у хангарима за складиштење жита и кромпира смештене су јединице украјинских војника, а на околној територији је распоређена оклопна техника, артиљерија великог калибра и вишецевни бацачи ракета.

У насељеном месту Новодоњецко у ДНР милитанти украјинских екстремистичких формација распоредили су на територији силоса артиљерију и вишецевне ракетне бацаче из којих гађају оближња насеља.

Мизинцев је прецизирао да је циљ ових акција украјинских екстремиста да изазову узвратну ватру након чега ће, по већ разрађеном сценарију са извештавањем украјинских и западних медија, оптужити Оружане снаге Русије за наводне неселективне нападе на објекте цивилне инфраструктуре и стварање претње по прехрамбену безбедност Украјине.

Извор:
ИН4С