Стеван Гајић: Вучић покушава да се договори са Западом, али Срби су на страни Руса

stevan-gajic

Отказивање посете министра Лаврова крајње је непријатно за Србе, али ово није први пут да смо у непријатељском окружењу. Срби су поново на правој страни историје,изјавио Гајић

Забранивши прелет авиона Владе Русије са министром иностраних послова Сергејом Лавровом изнад своје територије на путу ка Србији, Бугарска, Северна Македонија и Црна Гора упутиле су директан изазов Русији, изјавио је руској агенцији Регнум научни сарадник Института европских студија у Београду Стеван Гајић.

Посета је најављена је за 6. и 7. јун, али је 2. јуна председник Србије Александар Вучић неочекивано изјавио да се Лавровљева посета „компликује“, да би три дана касније београдски лист Вечерње новости објавио да су три државе које се граниче са Србијом ускратиле дозволу прелета, а убрзо је амбасадорка Русије у Бугарској Елеонора Митрофанова потврдила да је то одлука званичне Софије.

„Три балканске земље минирале су раније планирану званичну посету шефа руске дипломатије Србији“, рекао је Гајић. „Такви поступци могу само додатно мотивисати Русију да у неком тренутку пробије коридор до свог балканског савезника“.

Он је одлуку тих трију земаља окарактерисао као „бахатост највишег ранга“, оценивши да то није добро ни за Србију, која ће сада бити под још јачим притиском, упркос свим договорима које српске власти покушавају да постигну са Западом.

„Срби су на страни Руса. То су показала сва најновија истраживања јавног мњења. Што дуже трају догађаји у Украјини, позиција српског народа у том погледу само јача. Срби су током историје, због таквог става, доживели многа страдања, али су из два светска рата изашли као победници, јер су били на правој страни историје“, нагласио је Гајић.

Поводом посете Београду пре неки дан представнице Европског парламента Виоле фон Крамон, чланице немачке Зелене странке, из које је и шефица немачке дипломатије Аналена Бербок, он је приметио да су припадници те партије увек међу најватренијим НАТО јастребовима. Тако су упамћени и током агресије тог војног савеза на СР Југославију 1999. када је Јошка Фишер, такође представник Зелених, био немачки министар спољних послова.

„Политику те партије боље од свега илуструје немачка комедија ‘Опет он’ (Er ist wieder da), у којој се 2014. године Адолф Хитлер буди у Берлину. Вођу Трећег рајха потпуно су разочарали неонацисти, али га је одушевила Партија зелених. Чини ми се да је ово добра метафора која описује оно што се данас дешава. Ови немачки Зелени уче нас Србе шта је права страна историје. То је крајње непристојно, пошто је та иста Немачка само у 20. веку три пута покушала да истреби Србе“.

Према речима Гајића, отказивање посете министра Лаврова крајње је непријатно за Србе, али ово није први пут да је српски народ у непријатељском окружењу.

„Срби су поново на правој страни историје“ истакао је Гајић. „Не треба Немци нас да уче шта да радимо. А српске власти, које желе да бескрајно лепршају између два пола, знају да је народ за Русе и ту чињеницу једноставно не могу да игноришу“.

Извор:
СТАЊЕ СТВАРИ