Симферопољска и Феодосијска епархија против одлука Сабора УПЦ

u crkvi

Симферопољска и Феодосијска епархија успротивиле су се одлукама Сабора Украјинске православне цркве, који је одржан под предсједавањем Његовог Блаженства митрополита кијевског и цијеле Украјине Онуфрија у Пантелејмоновом манастиру у Феофанији у Кијеву 27. маја 2022. године.

У раду Сабора путем видео-конференције учествовале су делегације Симферопољске и Феодосијске епархије.

„Митрополит Симферопољски и Кримски Лазар скренуо је пажњу члановима Сабора да је тренутни канонски статус Украјинске православне цркве као самоуправног дијела Руске православне цркве оптималан. <…> Делегација Симферопољске и Кримске епархије једногласно је гласала против усвајања одлуке Сабора и предложених измјена и допуна Устава о управи Украјинске православне цркве. Епархија симферопољска и кримска остаје под омофором Његове Светости патријарха московског и цијеле Русије“, наводи се у саопштењу прес службе Епархије од 28. маја 2022. године.

„Његово Високопреосвештенство митрополит Феодосије и Керча Платон обавијестио је Сабор да свештенство Феодосијске епархије потврђује своју вјерност управи Цркве п постојећем стању, канонски, односно у саставу Патријаршијске цркве. <…> Делегација Феодосијске епархије једногласно је гласала против усвајања одлуке Сабора и предложених измјена и допуна Устава о управи Украјинске православне цркве. Феодосијска епархија остаје под омофором Његове Светости патријарха московског и цијеле Русије“, наводи се у саопштењу Канцеларије Феодосијске епархије објављеном 29. маја 2022. године.

Доњецка епархија, која је такође онлајн учествовала на Сабору одржаном у Кијеву, истакла је „да одлуке Сабора УПЦ о промјени Устава неће утицати на један број епархија, укључујући и Доњецку епархију“.

„То јест, црквени живот у Доњецкој епархији неће бити подложан промјенама“, саопштила је прес-служба 27. маја 2022.

Подсјетимо, 27. маја 2022. године одржано је сабрање епископа, свештенства, монаштва и мирјана Украјинске православне цркве, сједница Светог Синода, Архијерејског Сабора и Помејсног сабора Украјинске православне цркве који је донио одлуку о јизу промјена у уставном уређењу статуса УПЦ. Због непостојања могућности доласка у Кијев, на састанку је путем видео-конференције било представљено 11 епархија. Због лошег квалитета интернет везе, представници Новокаховске епархије нису могли да учествују у раду.

Извор:
ЕТОС