Џанкојска епархија УПЦ МП није подржала одлуку Сабора у Кијеву

ruski pop

На сајту Џанкојске епархије Украјинске православне цркве Московске патријаршије (УПЦ МП) појавила се 31. маја реакција на одлуку Сабора УПЦ МП, одржаног 27. маја у Кијеву, у вези са измјенама и допунама Устава УПЦ у дијелу који се тиче управљања.

У Џанкојској епархији су поновили тезе садржане у одлукама Светог синода Руске православне цркве одржаног 29. маја у Москви и, пратећи њихове ауторе, изјавили да се „са разумијевањем“ односе према одлукама Сабора православне УПЦ МП у вези са „појачаним притиском“ на ову цркву од „представника расколничких структура, локалне власти и медија“, као и притисака у виду „запљене њених храмова“ и „бројних кршења права њених парохијана“.

Према ријечима Невилија Крима, на исти начин, у знак солидарности са Светим Синодом Руске православне цркве, Џанкојска епархија УПЦ МП одлучила је да је измјене и допуне Устава УПЦ у дијелу који се тиче управљања, које је усвојио њен Сабор, „потребно проучити на прописан начин ради испитивања њихове усклађености (…) са Уставом Руске православне цркве, према коме се такве допуне и измјене морају доставити на одобрење патријарху московском и цијеле Русије.

Епархија је саопштила да представници њеног свештенства, монаштва и мирјана нису подржали одржавање Сабора УПЦ МП у Кијеву, али се „снажно“ моле за „духовно јачање своје браће“.

У тексту саопштења епархије напоменуто је да њено свештенство „остаје у садашњем статусу и моли се за очување црквеног јединства, као и за што бржи прекид крвопролића“.

Тако су све три кримске епархије УПЦ-МП прогласиле да остају у саставу РПЦ.

Извор:
ЕТОС