Војна операција у Украјини. Онлајн – 100 дан

top

НАПОМЕНА: НА ЛИНКУ НА КРАЈУ ТЕКСТА МОЖЕТЕ ПРАТИТИ НОВЕ  ИНФОРМАЦИЈЕ КОЈЕ СЕ АУТОМАТСКИ АЖУРИРАЈУ

Председник Русије Владимир Путин је 24. фебруара, као одговор на апел челника република Донбаса  , одлучио  да спроведе специјалну војну операцију. Руски лидер је нагласио да планови Москве не укључују окупацију украјинских територија. Генерална скупштина УН усвојила је 24. марта западну резолуцију о Украјини, која Русију чини одговорном за актуелну кризу.

Главни догађаји 3. јуна – у онлајн преносу ТАСС-а

ПРЕ 32 МИНУТА

Оружане снаге Украјине испалиле су 10 ракета из вишецевног ракетног система Град на село Хорливка у Доњецкој Народној Републици.

ПРЕ 35 МИНУТА

Генерално тужилаштво Доњецке Народне Републике отворило је кривични поступак због чињенице узимања талаца након отмице ћерке и зета официра Одељења Народне милиције ДНР у Харкову.

ПРЕ 39 МИНУТА

Разговори о састанку руског председника Владимира Путина и украјинског председника Владимира Зеленског сада немају смисла, рекла је портпаролка руског министарства спољних послова Марија Захарова.

„Не видим разлог да се о овом питању чак и теоретски расправља. Захвални смо свима који нуде своју посредничку улогу, функције и тако даље у било ком правцу, увек су се тако односили. Али не бих се упуштао у расуђивање без било какве чињеничне информације“, рекла је она, одговарајући на повезано питање.

ПРЕ 47 МИНУТА

Руководство Украјине већ дуже време тргује са својом земљом, рекла је  портпаролка руског Министарства спољних послова Марија Захарова на брифингу.

Авај, кијевски режим је Украјину давно ставио на аукцију“, рекла је она.

ПРЕ 1 САТ

Међународни комитет Црвеног крста очекује да ће добити прилику да посети све људе заробљене као резултат догађаја у Украјини, рекао је Роберт Мардини, генерални директор хуманитарне организације.

ПРЕ 1 САТ

Од почетка специјалне војне операције, информације о отмици људи на територији коју контролише Кијев добија канцеларија комесара за људска права у Доњецкој Народној Републици, рекла је омбудсман ДНР Дарија Морозова.

ПРЕ 1 САТ

Припадници Међународног центра за уклањање мина Оружаних снага РФ деактивирали су више од 10.000 експлозивних објеката на територији Доњецке и Луганске Народне Републике, очистивши више од 2.500 хектара територије.

ПРЕ 1 САТ

Прес-секретар председника РФ Дмитриј Песков није коментарисао речи шефа Чеченије Рамзана Кадирова о убрзавању извођења специјалне војне операције у Украјини.

ПРЕ 1 САТ

Официр Народне милиције Луганске Народне Републике Андреј Марочко изразио је мишљење да би информације о присуству цивила на територији фабрике Азот у Северодоњецку могле бити информативно подметање.

ПРЕ 1 САТ

Специјална војна операција у Украјини је постигла одређене резултате и наставиће се док се не остваре сви циљеви, изјавио је Дмитриј Песков, прес-секретар председника Руске Федерације.

„Постигнути су одређени резултати [од почетка операције]: многа насеља су ослобођена од пронацистички настројених Оружаних снага Украјине, као и директно од националистичких елемената, а људима је пружена прилика да почну успостављање мирног живота. Овај рад ће се наставити до тренутка када се остваре сви циљеви специјалне војне операције“, рекао је портпарол Кремља.

ПРЕ 1 САТ

Нема разумевања у вези са временом одржавања могућег референдума у Донбасу и низу ослобођених региона Украјине,  изјавио је  Дмитриј Песков, прес-секретар председника Руске Федерације.

ПРЕ 1 САТ

Око 20% стамбених зграда не подлеже рестаурацији у Мариупољу због злочина кијевског режима, саопштила је прес-служба ИК РФ.

ПРЕ 1 САТ

Истражни комитет је утврдио умешаност још шесторице безбедносних службеника из редова учесника ВФУ који су повезани са злочинима.

ПРЕ 1 САТ

Пољски премијер Матеуш Моравјецки оптужио је европске земље да су равнодушне према актуелним дешавањима у Украјини, напомињући да „Европа још увек не може да се уједини и да делује са таквом снагом колико би могла“.

ПРЕ 1 САТ

Од 2014. године Истражни комитет Руске Федерације отворио је више од 1.000 кривичних предмета у вези са злочинима кијевског режима.

ПРЕ 2 САТА

Шеф Чеченије Рамзан Кадиров је после састанка са руским министром одбране Сергејем Шојгуом у Москви рекао да су идентификоване нове мере које ће повећати ефикасност специјалне војне операције у Украјини и убрзати је.

ПРЕ 2 САТА

Границу Словачке са Украјином у четвртак је у украјинском правцу прешло 3.035 грађана, што је за око 20 одсто више од оних који су ишли у супротном смеру, пренела је агенција ТАСР.

ПРЕ 2 САТА

Снабдевање Кијеву оружјем довешће до негативних последица како за земље снабдеваче тако и за Белорусију, саопштила је прес-служба Министарства одбране Белорусије.

ПРЕ 2 САТА

Руски системи противваздушне одбране уништили су три украјинске беспилотне летелице и пресрели три МЛРС ракете Ураган за један дан, изјавио је портпарол руског Министарства одбране генерал-мајор Игор Конашенков.

ПРЕ 2 САТА

Украјински неонацисти активно користе оружје које испоручује САД против цивилног становништва, рекла је портпаролка руског министарства спољних послова Марија Захарова .

Вашингтон је дужан да одговори на чињенице о употреби оружја које је испоручио Украјини против цивила, навела је она.

ПРЕ 2 САТА

Аустрија шаље неколико возила хитне помоћи у Украјину, рекао је аустријски канцелар Карл Нехамер.

ПРЕ 2 САТА

Украјинска војска, која се сада налази на територији фабрике Азот у Северодоњецку, тешко да ће се још дуго бранити, као националисти на Азовсталу у Мариупољу, рекао је Родион Мирошник, амбасадор Луганске Народне Републике у Руској Федерацији.

ПРЕ 2 САТА

Од почетка специјалне војне операције у Украјини, Оружане снаге Русије уништиле су 186 летелица, 1.087 беспилотних летелица, 3.386 оклопних возила Оружаних снага Украјине, као и 462 вишецевна бацача ракета.

ПРЕ 2 САТА

Кијев је, уз подршку Велике Британије, организовао снимање „духовних” спотова за западну и украјинску публику о наводно високој ефикасности употребе западног наоружања, изјавио је званични представник руског Министарства одбране генерал-мајор Игор Конашенков.

ПРЕ 2 САТА

Ваздушно-космичке снаге Русије су за дан погодиле 21 подручје концентрације људства и војне технике Оружаних снага Украјине високопрецизним ракетама ваздушног базирања.

ПРЕ 2 САТА

Током специјалне операције у Украјини, ракетне снаге и артиљерија погодиле су 26 командних места и 537 зона концентрације људства и војне технике, као и пет складишта муниције Оружаних снага Украјине, рекао је портпарол Министарства одбране Русије генерал-мајор Игор Конашенков. , рекао.

Како је саопштило Министарство одбране, у области насеља Первомајское, Николајевске области, уништено је командно место за беспилотне летелице Оружаних снага Украјине.

ПРЕ 2 САТА

Скоро 140 цивила у Доњецкој Народној Републици погинуло је у гранатирању украјинске војске од 17. фебруара, када је Кијев ескалирао сукоб у Донбасу, саопштило је представништво ДНР у Заједничком центру за контролу и координацију прекида ватре.

ПРЕ 2 САТА

Снаге Доњецке и Луганске Народне Републике и Русије преузеле су контролу над 224 насеља од почетка војне специјалне операције.

ПРЕ 3 САТА

Губици украјинских јединица у покушају да пробију линију додира са снагама Народне милиције ДНР у близини насеља Новгородскоје (30 км северно од Доњецка) износили су око 20 људи, рекао је заменик Едуард Басурин. начелник Народне милиције Републике.

ПРЕ 3 САТА

Претпоставља се да је први француски плаћеник погинуо у Украјини током специјалне операције Оружаних снага Русије код Харкова, преноси Радио Европа 1. Према његовим речима, младић је преминуо пре неколико дана, задобивши „смртну рану током артиљеријског гранатирања.“

ПРЕ 3 САТА

Припадници Руске гарде задржали су артиљеријског топника Оружаних снага Украјине у области Харков.

ПРЕ 3 САТА

Један цивил је погинуо, а један је повређен у гранатирању Горловке од стране Оружаних снага Украјине, саопштио је  Штаб Територијалне одбране ДНР.

ПРЕ 3 САТА

Амбасадор Украјине у Немачкој Андриј Мелник изразио је разочарање што ће прве испоруке тешког наоружања које је Берлин обећао Кијеву највероватније бити тек крајем јуна.

Истовремено, дипломата је изразио задовољство недавном одлуком немачког канцелара Олафа Шолца да у Украјину пошаље савремене ПВО системе ИРИС-Т.

ПРЕ 4 ЧАСОВА

Губици Оружаних снага Украјине у зони одговорности Народне милиције ЛНР током протеклог дана износили су 33 особе, четири војника су положила оружје, саопштио је званични представник ресора одбране ЛНР Иван Филипоненко.

ПРЕ 4 ЧАСОВА

Јединице Оружаних снага Украјине гађале су Петровски округ Доњецка из артиљерије калибра 152 милиметра, саопштило је представништво ДПР у Заједничком центру за контролу и координацију прекида ватре.

ДАНАС,07:56

Оружане снаге Украјине гранатирале су Горловку из артиљеријских оруђа калибра 122 мм, саопштило је представништво ДНР у Заједничком центру за контролу и координацију прекида ватре. Украјинске трупе су такође из минобацача од 82 мм гађале село у близини рудника 6/7 у околини Хорливке, испаливши осам минобацача.

ДАНАС,07:22

Јединице Оружаних снага Украјине гађале су Јасиновату из минобацача великог калибра, испаливши шест мина, саопштило је представништво ДНР у Заједничком центру за контролу и координацију прекида ватре.

ДАНАС,07:15

Још једна серија хуманитарне помоћи тешка 1,5 хиљада тона допремљена је у Украјину и Донбас, саопштила је прес-служба руског Министарства за ванредне ситуације ТАСС-у. Тако је од почетка хуманитарне мисије у регион допремљено 25,5 хиљада тона терета.

ДАНАС,01:24

Представништво ЛНР у Заједничком центру за контролу и координацију прекида ватре саопштило је да су јединице Оружаних снага Украјине током протеклог дана једном гађале територију Луганске Народне Републике из минобацача великог калибра.

„Оружане снаге Украјине снимиле су гранатирање насеља Первомајск из минобацача калибра 120 мм“, наводи се у саопштењу Телеграм канала министарства .

Прецизира се да је на град испаљено шест мина.

ДАНАС,01:19

Официр ракетне и артиљеријске резерве, борбени ветеран Алексеј Саканцев рекао је да западне земље сматрају војну специјалну операцију у Украјини одскочном даском за тестирање новог наоружања. Немачке најављене испоруке најсавременијих ПВО система типа ИРИС-Т СЛМ нису изузетак.

„Прича о набавци система ПВО ИРИС-Т СЛМ више личи на тестирање на фронту, него на покушај помоћи Украјини. Сада многе западне земље шаљу ново оружје Украјини како би схватиле како то функционише у стварној борби. цела специјална операција је најлепше полигонско оружје“, рекао је Саканцев.

ДАНАС,01:19

Председник Врховне раде Украјине Руслан Стефанчук је током посете Берлину позвао немачке власти да Кијеву што пре испоруче тешко наоружање, посебно тенкове Леопард и борбена возила пешадије Мардер.

ДАНАС,01:17

Заменик председника Савета безбедности Руске Федерације Дмитриј Медведев је приметио да Русија цени напоре посредника који покушавају да организују преговоре са Украјином за њу, али за такав састанак је потребна жеља страна, а Кијев уместо тога радије наставити непријатељства.

ДАНАС,01:15

Дмитриј Медведев, заменик председника Савета безбедности Руске Федерације , рекао је да Европа и Сједињене Државе радо испоручују оружје Кијеву, јер се, не штедећи Украјинце, боре против Русије преко проксија.

„Амерички и европски кустоси су се сложили до те мере да се, дакле, мора обезбедити све да Украјина победи у овом рату. Али Украјина се бори, а не Сједињене Америчке Државе и не Европа, односно не жале Украјинци, па су срећни што тамо снабдевају оружјем, укључујући и МЛРС који сте поменули, подржавају их финансијски, чиме, у ствари, стимулишу наставак непријатељстава, а и сами учествују у тим непријатељствима у формату проксија тзв. рат, односно проки рат“, рекао је он.

ДАНАС,01:14

Заменик председника Савета безбедности Руске Федерације Дмитриј Медведев признао је да је последња кап пре одлуке о спровођењу специјалне војне операције за заштиту Донбаса била најава Украјине да жели да поврати нуклеарно оружје.

„Можда је последња кап која је утицала на коначне одлуке била изјава Украјине о жељи да поврати своје нуклеарно оружје“, рекао је политичар. „У таквим условима наша земља је морала себи да обезбеди неопходан ниво безбедности“, додао је он.

ДАНАС,01:08

Дмитриј Медведев је приметио да је деструктивна позиција НАТО спречила да се ситуација у Украјини реши мирним преговорима.

Према његовим речима, „огромну улогу“ у томе „одиграли су они који су, у ствари, наметнули своју тачку гледишта Украјини“.

ДАНАС,01:05

Заменик шефа Савета безбедности РФ Дмитриј Медведев рекао је да руска дејства у Украјини нису ратна, већ специјална операција, јер су ограничена по циљевима, уништавају се само војни објекти.

„Ово је заиста специјална војна операција. Оно што се тамо дешава иде по одређеном сценарију“, рекао је он.

ДАНАС,01:02

Колумниста листа Тхе Хилл Вилијам Молони сматра да Американци све мање подржавају активно учешће САД у догађајима у Украјини, Вашингтон није успео да увођењем санкција нанесе жељену штету руској економији, многе земље није хтео да им се придружи.

„Страни ратови имају тенденцију да имају највећу подршку на самом почетку, посебно ако се америчкој јавности изнесу са недвосмисленим моралним судовима, али ако се не заврше довољно брзо одлучном победом постигнутом уз разумну цену, јавном подршком и политичким консензусом. ослабе, понекад брзо. Чини се да се управо то дешава са ратом у Украјини“, каже се у чланку о односу Американаца према покушајима власти САД да се супротставе спровођењу специјалне војне операције Руске Федерације. у Украјини.

Извор:
ТАСС РУ