УЖИВО – дан 99: Зеленски – Русија контролише 20 одсто територије Украјине

zelenski

Како је навео, дужина линије фронта износи 1000 километара

У току је 99. дан специјалне војне операције у Украјини. Руска војска се креће ка Славјанску, појавиле су се информације да су у току борбе у Свјатогорску. Северодоњецк је практично ослобођен, остаци украјинских батаљона су се повукли у Лисичанск који се налази на узвишици, на бољем положају за одбрану.

12:32 – Владимир Зеленски је изјавио да Русија у овом тренутку контролише 20 одсто Украјине.

Како је навео, дужина линије фронта износи 1000 километара.

Руски министар спољних послова Сергеј Лавров рекао је да испорука америчких напредних ракетних система Украјини повећава ризик да „трећа земља“ буде увучена у сукоб.

12:24Портпарол Кремља Дмитриј Песков сматра да становништво Доњецке и Луганске Народне Републике само треба да одлучи да ли ће организовати референдум за улазак у састав Русије. У овим условима је приоритет да се осигура безбедност република.

11:47Московски комсомољац, позивајући се на неименоване изворе, јавио је да је Свјатогорск ослобођен.

11:40Москва: Руска војска оборила украјински Су-25
Министарство одбране Русије саопштило је да је руска војска оборила украјински авион Су-25 у Николајевској области, пренео је Ројтерс.

Навели су и да су гађали командне пунктове украјинске војске у близини Харкова.

Униан преноси да је током ноћи погођена библиотека средње школе у Харкову и да су ватрогасци током гашења пожара пронашли тело једне особе.

11:21 – Средства ПВО пресрела су украјинске ракете изнад Енакијева у ДНР, остаци су пали на град и ранили две особе, саопштио је штаб територијалне одбране града.

10:24 Напад на Свјатогорск је почео у уторак. Борбе се воде око Свјатогорског манастира. Како је саопштила Доњецка епархија Украјинске православне цркве приликом гранатирања манастира погинули су архимандрит и два монаха.

Према незваничним информацијама, у ваздух је дигнут последњи мост који повезује Свјатогорск са остатком Украјине.

Након што град буде заузет, наредни циљ руске војске биће Славјанск.

09:53Снаге ДНР и Русије су одбиле напад украјинских снага на градић Слатко, уништена је оклопна техника противника и убијено око 15 војника, саопштила је народна милиција Доњецке Народне Републике.

Наводи се да су неутралисана два непријатељска положаја у подручју Маринке.

09:14 – ДНР: Украјинске снаге су у последња 24 часа око 70 пута гранатирале територију Доњецке Народне Републике

08:54 – Пољска од 1. јула обуставља исплате помоћи украјинским избеглицама, заменик министра унутрашњих послова Павел Шефернакер.

07:28Три свештеника Свјатогорске лавре су погинула услед гранатирања украјинских снага, још три су повређена.

У току су борбе за Свјатогорск, Доњецка Народна Република.

07:17 – Према прелиминарним информацијама, из Црног мора изведен је ракетни напад на железничко чвориште у Лавовској области. Наводно, циљ је био Бескидски тунел, стратешки објекат и највећи тунел који је изграђен у Украјини након 1991. године. Он пролази испод Карпата, дужине два километра. До почетка специјалне војне операције кроз њега је пролазило 60 одсто терета из Европе.

Постоји мишљење да, пошто је објекат јако велики, мало је вероватно да ће синоћни напад озбиљно и на дуже стазе прекинути испоруке наоружања и горива са запада.

Међутим, за сада нема званичних информација.

Извор:
ИН4С