Војна операција у Украјини. Дан 97

gvozdika

НАПОМЕНА: НА ЛИНКУ НА КРАЈУ ТЕКСТА МОЖЕТЕ ПРАТИТИ НОВЕ  ИНФОРМАЦИЈЕ КОЈЕ СЕ АУТОМАТСКИ АЖУРИРАЈУ

12:50

Више од 12.000 руских СИМ картица издато је у Мелитопољу 30. маја, изјавила је за ТАСС шеф администрације Мелитопоља Галина Данилченко.

12:46

У старачком дому у Стаханову, који се запалио након гранатирања Оружаних снага Украјине, има рањених и мртвих, јавило је Министарство унутрашњих послова ЛНР – ТАСС.

12:44

Оружане снаге Украјине могу напустити Северодоњецк у вези са напредовањем трупа Руске Федерације и ЛНР дубоко у град, изјавио је шеф војно-цивилне администрације Луганска под контролом Кијева Сергеј Гајдај у интервјуу за ББЦ.

био 1. јун) – РИА.

12:39

Руска влада продужила је до 1. децембра рок Русима за подношење извештаја о страним рачунима и трансферима у иностранство за 2021. годину (претходни рок је био 1. јун) – РИА.

12:30

Жена је погинула током гранатирања Макијевке од стране украјинских снага безбедности, јавио је Штаб Територијалне одбране ДНР – ТАСС.

12:28

Конфискација иностране имовине није погубна за велике бизнисмене Руске Федерације, остатак ће бити довољан за њих и њихове потомке, каже Дмитриј Медведев – ТАСС.

12:27

Ни председник, нити било ко од руководства Руске Федерације нема страну имовину, рачуне и интересе у иностранству, рекао је Дмитриј Медведев – ТАСС.

12:26

Дете рођено 2017. године погинуло је од последица гранатирања Червоногвардејског округа града Макејевке од стране Оружаних снага Украјине, јавило је представништво ДНР у ЗСОК – ТАСС.

12:20

Нове санкције ЕУ у енергетском сектору ускоро ће погодити саме Европљане, а посебно Французе, док ће Русија наставити да продаје сировине на другим тржиштима, каже Џордан Бардела, лидер партије Француски национални скуп – ТАСС.

12:12

Руска влада уводи до краја године мораторијум на проверу пореских органа о усклађености са валутним законодавством – РИА.

12:10

Предузетница Анастасија Татулова написала је изјаву о превременој оставци на овлашћења јавног омбудсмана у области малих и средњих предузећа, саопштила је прес – служба Бориса Титова, овлашћеног од стране председника Руске Федерације за заштиту права предузетника, пренео је ТАСС.

12:07

Амбасадор Русије у Чешкој Александар Змеевски позван је у републичко Министарство спољних послова у вези са питањима о коришћењу руских некретнина у тој земљи, пренело је чешко министарство спољних послова ТАСС.

12:01

Годишња инфлација у еврозони је у мају убрзала на рекордних 8,1% (са 7,4% у априлу) – РИА.11:52

Премијер Летоније: „Неке моје колеге имају лажно уверење – мир (у Украјини) по сваку цену“ – РИА.

11:50

Украјински суд осудио је двојицу заробљених руских војника на по 11,5 година затвора – РИА.

11:45

Догађаји у Украјини се одвијају по сценарију који није могао да се примени у Белорусији, каже Александар Лукашенко – ТАСС.

11:41

Акције Запада имају за циљ дестабилизацију белоруског друштва и промену уставног поретка у републици, каже Александар Лукашенко – ТАСС.

11:38

Посланици Врховне раде прикупили су потписе за изражавање неповерења омбудсману Људмили Денисовој, пренела је партија Слуга народа – ТАСС.

11:38

Руски ПВО системи оборили су шест украјинских дронова

Један од њих је оборен изнад острва Змејни, саопштило је руско Министарство одбране.

 

 

МОСКВА, 31. маја. /ТАСС/. Током специјалне операције, руски системи противваздушне одбране оборили су шест украјинских беспилотних летелица (УАВ), укључујући и једну изнад острва Змејни, током специјалне операције. Ово је у уторак саопштио званични представник Министарства одбране Руске Федерације генерал-мајор Игор Конашенков.

 

„Руски системи противваздушне одбране оборили су шест украјинских беспилотних летелица у областима насеља Доњецк, Макијевка Доњецке Народне Републике, Попаснаја Луганске Народне Републике, Липци, Болшији Проходи Харковске области, међу којима је и једна беспилотна летелица оборена у у близини острва Змејни“, рекао је он.

Оружане снаге РФ су високопрецизним ракетама уништиле четири командна места Оружаних снага Украјине и 13 зона концентрације људства и украјинске технике. „Током дана високопрецизне ракете са ваздушним лансирањем погодиле су четири командна места, као и 13 подручја концентрације људства и украјинске војне технике“, рекао је Конашенков.

Према подацима Министарства одбране Руске Федерације, од почетка специјалне војне операције уништено је: 184 авиона, 128 хеликоптера, 1.070 беспилотних летелица, 325 противваздушних ракетних система, 3.342 тенка и других оклопних борбених возила, 454 вишецевна бацача ракета, 1.738 оруђа теренске артиљерије и минобацача, као и 3.311 јединица специјалних војних возила.

11:30

До 90 одсто инфраструктуре мобилних оператера оштећено је у областима активних непријатељстава, рекао је заменик министра комуникација ДНР – ТАСС.

11:29

Власти ДНР преговарају о уласку руских телеком оператера на територију републике, рекао је за ТАСС заменик републичког министра комуникација.

11:24

Руска војска је на Азовсталу пронашла комби са телима 152 мртва милитанта, испод којих су биле 4 мине, јавило је Министарство одбране – ТАСС.

11:20

Бугарска ће одбити да испоручује руску нафту до краја 2024. године, изјавио је републички премијер Кирил Петков – ТАСС.

11:19

Демократски неоконзервативци у САД, користећи украјинске званичнике, врше притисак на Бајдена и покушавају да га убеде да Кијеву испоручи вишеструке ракетне системе, тврди Марија Захарова – ТАСС.

11:18

РТ преноси да је ТикТок блокирао налог РТ ДЕ , избрисао све видео снимке и претплатнике – РИА.

11:10

Истражни комитет Руске Федерације даће правну оцену наредних чињеница злочиначких радњи Оружаних снага Украјине у односу на цивилно становништво, пренео је ресор – ТАСС.

11:05

Припадници руске гарде у области Харкова оборили су украјински дрон висећом гранатом, пренела је агенција ТАСС.

10:59

Губици украјинских јединица у борбама са Народном милицијом ДНР током протеклог дана износили су 17 људи, рекао је заменик начелника Одељења НМ Републике Едуард Басурин – ТАСС.

10:56

Роман Абрамович је поднео тужбу Европском суду опште надлежности у Луксембургу у вези са санкцијама које су му изречене – Франк Медиа.

10:54

У Турској се посета Лаврова очекује 8. јуна, рекао је шеф турског министарства спољних послова – РИА.

10:53

Дванаестогодишњи дечак, рањен када је граната погодила кућу његове породице у Мариупољу, пребачен је у Москву на лечење, рекао је за ТАСС извор у медицинским службама.

10:52

Министарство дигиталне трансформације поново ће покренути регистар руског софтвера крајем овог лета, рекао је шеф ресора – ТАСС.

10:50

Суђење украјинској војсци из Азовстаља биће максимално отворено , биће позвани представници, укључујући и западне земље, каже Денис Пушилин – ТАСС.

10:48

Турско министарство спољних послова: Нећемо бити укључени у санкције Русији и нећемо дозволити да се то ради преко нас – РИА.

10:43

Зеленски је рекао Ердогану да жели да се састане са Путином, рекао је шеф турског министарства спољних послова – РИА.

10:40

Министарство дигиталног развоја ће подржати имовину страних компанија које су напустиле Руску Федерацију и дошле под контролу руског менаџмента, рекао је шеф одељења за ТАСС.

10:32

Борел је рекао да патријарх Кирил треба да буде уврштен на црну листу Европске уније – ТАСС.

10:31

Валериј Фадејев, шеф Савета при председнику РФ за развој грађанског друштва и људска права, позвао је на дискусију о томе какво ће бити руско образовање после укидања болоњског система – ТАСС.

10:30

Сукоб у Украјини доказао је ЕУ да мека моћ није довољна, па ЕУ мора да постане војна сила, рекао је Борел – ТАСС.

10:29

ЕУ је, након НАТО-а, позвала своје земље да координисано повећају издатке за одбрану, рекао је Борел за ТАСС.

10:28

Преговори вођени прошле недеље са Турском о пријави Шведске у НАТО били су добри и конструктивни, биће настављени на различитим нивоима, рекла је премијерка Краљевине Магдалена Андерсон – ТАСС.

10:25

Компоненте за ИТ решења имају потешкоћа са логистиком, али су испоруке у Руску Федерацију у току, рекао је за ТАСС шеф Министарства дигиталног развоја.

10:18

Испорука другог пловила из луке Мариупољ заказана је за 3. јун, рекао је Денис Пушилин за ТАСС.

10:15

Губици Оружаних снага Украјине у зони одговорности Народне милиције ЛНР током протеклог дана износили су 23 особе, саопштио је званични представник републичког ресора за одбрану Иван Филипоненко – ТАСС.

10:05

Цена гаса у Европи на отварању трговања на лондонској берзи ИЦЕ порасла је за 3 одсто и порасла на скоро 1.050 долара за 1.000 кубних метара – ТАСС.

10:03

Курс долара на отварању трговања на Московској берзи расте за 1,2% – на 62,99 рубаља, евра – за 0,23%, на 64,45 рубаља, преноси ТАСС.

10:01

Гаспром испоручује Европу гасом преко Украјине у количини од 42,12 милиона кубних метара преко Суџе, пријава преко Сохрановке је одбијена, рекао је званични представник руске компаније Сергеј Купријанов – ТАСС.

09:58

У Запорошкој области, где је Украјина искључила интернет, прешли су на руске комуникације – ТАСС.

09:51

Два цивила су рањена током гранатирања Светлодарска од стране украјинских трупа, саопштио је Штаб Територијалне одбране ДНР – ТАСС.

09:49

Кијев планира да искључи Херсонску област из украјинског банкарског система – ТВ канала Крим-24.

09:47

У Мелитопољу је почео пријем докумената за добијање руског држављанства, рекао је за ТАСС члан главног савета војно-цивилне администрације Запорошке области.

09:46

Ембарго на увоз руске нафте неће имати негативан утицај на тржишта европских земаља, изјавила је Ана Москва, министар климе и животне средине Пољске – ТАСС.

09:45

Јединице Оружаних снага Украјине гађале су Јасиновату тешку артиљерију и минобацаче великог калибра, јавило је представништво ДНР у ЗСОК – ТАСС.

09:40

Руска војска испоручила је хуманитарну помоћ посади турског брода Ферханаз, који је био блокиран око 3 месеца у луци Херсон због мина које је поставила украјинска војска, саопштило је руско Министарство одбране.

09:38

Јапан не планира да се повлачи са Сахалина-2, рекао је министар економије у парламенту:

„Чак и ако нам се каже да престанемо, не намеравамо. „Сахалин-2“ је уступак, око чијег закључења су наши претходници вредно радили “, цитира РИА Новости.

09:35

Брент нафта изнад 124 долара за барел први пут од 9. марта (за фјучерсе са испоруком у јулу) – РИА.

09:31

Гаспром је потврдио потпуни прекид испоруке гаса холандској ГасТерри због неплаћања у рубљама, пренела је руска компанија ТАСС.

09:30

Према ВТсИОМ, 14% испитаника сматра да су протести вероватни у њиховом месту , 11% изражава спремност да учествује у њима.

09:28

Не мења се ни схватање циљева специјалне операције: на првом месту је заштита Русије, разоружавање Украјине и спречавање размештања војних база НАТО-а на њеној територији (40 одсто), сваки пети сматра да је циљ промена политички курс Украјине и чишћење од нациста (20%), 18% као циљеве специјалне операције наводи заштиту становништва Донбаса (ДНР и ЛНР), 7% сматра да је циљ окупација Украјине и припојити Русији , каже студија.

09:27

Ниво подршке руског друштва специјалној војној операцији током три месеца праћења остаје на константно високом нивоу, каже ВТсИОМ. Према анкети, 72% грађана подржава одлуку о спровођењу специјалне војне операције Русије у Украјини, 18% не. Тешко је одговорити – 10%.

09:26

На основу тога, компанија „Ромир” је сазнала да је одласком Мекдоналдса из Русије промет тржишта брзе хране у априлу значајно опао. У динамици априла 2022/априла 2021, ресторани брзе хране изгубили су преко 20% прихода.

Од Руса смо сазнали и који су Мекдоналдсови производи најпопуларнији. Најпопуларнија комбинација је помфрита и соса од сира (9,5%). На другом месту је чизбургер – 7,2%, на трећем Биг Мек – 5,9%.

09:25

Бивша компанија МцДоналд’с послала је Роспатенту пријаве за регистрацију три нова бренда – „Само он“, „Ово је он“ и „Компас“. Ово преноси агенција „Москва“ позивајући се на документацију.

09:21

Цена нафте типа Брент на лондонској берзи ИЦЕ премашила је 120 долара за барел први пут од 25. марта – ТАСС.

09:18

У том контексту, туристичка индустрија Белорусије очекује двоструко повећање туристичког тока из Русије, пише портал Профи.Травел.

09:17

Руски хотели признали су да још не постоји адекватна замена за Боокинг.цом – ТоурДом.ру.

09:16

Продаја летњих тура смањена је за 15-20% у односу на прошлу годину – АТОР.

09:15

Заменица бугарског премијера Калина Константинова рекла је да влада завршава програм пресељења украјинских избеглица унутар земље. Према њеним речима, република више не може да смешта избеглице у хотеле прве линије на обали Црног мора.

„Оне од избеглица које после 31. маја неће имати где да оду биће привремено смештене у тампон центре “, објаснила је она.

09:13

Снаге ДНР су за дан евакуисале 320 цивила из Мариупоља у Безименоје, саопштио је Штаб Територијалне одбране Републике – ТАСС.

09:07

Око 40 становника Херсонске области већ је поднело захтеве за руске пасоше, наводи ТВ канал Херсон и Запорожје-24.

09:06

Планирано је да лука Мариупољ буде коришћена за пријем опреме и грађевинског материјала, уз помоћ којих ће се обављати рестаураторски радови у ДПР, рекао је Пушилин – РИА.

09:03

Никкеи: Жеља Европе да смањи куповину гаса из Русије повећава глобалну конкуренцију.

09:01

Након увођења шестог пакета санкција ЕУ Русији, Мађарска и Чешка ће и даље моћи да купују руску нафту. Ово је изјавио белгијски премијер Александар де Кру, преносе РИА Новости.

08:56

Више од 15,5 хиљада становника ДНР и ЛНР прешло је протеклог дана границу Руске Федерације у Ростовској области, пренела је ТАСС Федерална служба безбедности Руске Федерације за регион.

08:48

Снабдевање морске луке Мариупољ водом и струјом биће обновљено до краја јуна, рекао је Денис Пушилин за ТАСС.

08:47

Неки од бродова у луци Мариупољ прећи ће у надлежност ДНР, република ће имати своју трговачку флоту, каже Денис Пушилин – ТАСС.

08:45

До краја 2022. ЕУ ће заправо смањити увоз нафте из Русије за 90 одсто –  изјавила је шефица Европске комисије Урсула фон дер Лајен – РИА.

08:40

Према споразумима, након ступања на снагу ограничења ЕУ, биће погођено 75% увоза руске нафте. До краја 2022. ЕУ планира да смањи увоз нафте из Русије на 10 одсто, изјавио је председник Европског савета Шарл Мишел.

08:39

Финска грађевинска компанија ИИТ закључила је уговор о продаји своје руске дивизије развојној групи Еталон – ТАСС.

08:38

Олаф Шолц је рекао да ће Немачка ускоро имати „највећу традиционалну војску у Европи” међу земљама Северноатлантске алијансе – ТАСС.

08:37

ЕУ и њени партнери из Г7 намеравају да пруже Украјини 9 милијарди евра финансијске помоћи, изјавио је шеф Европског савета Шарл Мишел – ТАСС.

08:36

Стални представник Руске Федерације при међународним организацијама у Бечу Михаил Уљанов рекао је у контексту шестог пакета антируских санкција које су договориле земље ЕУ, а који подразумева делимични ембарго на увоз руске нафте, да ће Русија пронаћи други увозници њене нафте – ТАСС.

08:34

Јапанска влада подржава одлуку земаља ЕУ да уведу делимични ембарго на увоз руске нафте , изјавио је Хироказу Мацуно, генерални секретар Кабинета министара – ТАСС.

08:33

Јединице Оружаних снага Украјине гађале су из тешке артиљерије Петровски округ Доњецка, саопштило је представништво ДНР у ЗСОК – ТАСС.

08:29

Готово да није остала ниједна кућа која није страдала од гранатирања од стране Оружаних снага Украјине у насељима Рубежноје и Попаснаја, каже шеф ЛНР Леонид Пасечник – ТАСС.

08:28

Москва још не сматра потребним да евакуише запослене амбасаде из „непријатељских земаља“, али је предвидела хитне мере, рекао је заменик руског министра спољних послова Јевгениј Иванов – РИА.

08:26

Први брод након „ослобођења“ Мариупоља са товаром ваљаног метала напустио је градску луку, јавља дописник РИА Новости.

08:23

Сапери ЛПР проналазе од 40 до 150 експлозивних предмета дневно на „ослобођеним“ територијама, каже Леонид Пасечник – ТАСС.

08:16

Систем за електронско ратовање Оружаних снага Русије ометао је над Црним морем дрон НАТО-а, који је покушавао да изврши извиђање у интересу Украјине, тврди извор РИА Новости.

08:12

Олег Крјучков, саветник шефа Крима за информативну политику, рекао је за РИА Новости да су Херсонска и Запорошка област прешле на руске комуникације и интернет након што је украјинска војска прекинула телефонски кабл.

„На ослобођеним територијама то су већ искључиво руски интернет и комуникације. Осврћући се на искуство Крима, знали смо да ће Украјина на крају прекинути комуникације и интернет на ослобођеним територијама. И нису погрешили “, каже Крјучков, напомињући да је Русија „играла испред кривине по овом питању. Он је објаснио да је за коришћење ових услуга довољно да становници региона купе СИМ картице руског оператера које су већ у продаји.

08:09

У том контексту, цена нафте типа Брент на лондонској берзи ИЦЕ порасла је изнад 119 долара по барелу први пут од 25. марта.

08:08

Русија би због ембарга ЕУ на нафту могла да изгуби око 22 милијарде долара прихода од нафте годишње, израчунао је Блумберг. ЕУ је до сада одлучила да напусти увоз преко нафтовода Дружба, од којег зависи Мађарска, што је било против увођења пуног ембарга против Руске Федерације. Русија ће од тога наставити да зарађује око 6 милијарди долара.

08:06

„Максимални притисак на Русију да оконча рат“, прокоментарисао је нове санкције председник Европског савета Шарл Мишел.

08:06

Лидери ЕУ договорили шести пакет санкција Русији. То укључује ограничавање 2/3 увоза руске нафте, блокирање емитовања три руска државна емитера у ЕУ и проширење листе руских санкционисаних појединаца одговорних за ратне злочине у Украјини.

08:05

Војска Луганске Народне Републике преузела је контролу над трећином Северодоњецка, изјавио је шеф ЛНР Леонид Пасечник.

„Већ можемо рећи да је трећина града под нашом контролом “, каже он. Према његовим речима, борбе се воде у урбаним срединама, али офанзива не иде брзином којом бисмо желели, јер војска ЛНР „пре свега жели да очува инфраструктуру града што је више могуће“.

Он је додао да је сада главни циљ републичких снага да преузму контролу над Северодоњецком и Лисичанском. У овим областима, према војсци, група украјинских трупа има око 10 хиљада људи “, рекао је Пасечник.

08:04

ЛНР је отворена за сарадњу са Херсонском и Запорошком облашћу, али је за сада успостављање веза тек у будућности, изјавио је шеф републике Леонид Пасечник – ТАСС.

08:03

Руски истражитељи пронашли су страно оружје и спаљене униформе милитаната у Азовсталу – РИА.

08:02

Градитељи и стручњаци започели су обимну рестаурацију територија Луганске и Доњецке Народне Републике, изјавио је први заменик председника Комитета Државне думе за послове ЗНД, евроазијске интеграције и односе са сународницима Виктор Водолацки – ТАСС.

08:00

Здраво драги читаоци! Газета.Ру емитује онлајн догађаје 97. дана специјалне војне операције Руске Федерације у Украјини.

Извор:
ГАЗЕТА РУ