Војна операција у Украјини. Дан 96

ukraina-war

НАПОМЕНА: НА ЛИНКУ НА КРАЈУ ТЕКСТА МОЖЕТЕ ПРАТИТИ НОВЕ  ИНФОРМАЦИЈЕ КОЈЕ СЕ АУТОМАТСКИ АЖУРИРАЈУ

13:25

Животи добровољаца повређених у експлозији у Мелитопољу нису у опасности – начелник војно-цивилне администрације Запорошке области.

13:08

Пољска је престала да испоручује гориво Украјини бесплатно – министарка климе и животне средине Пољске Ана Москва.

13:04

Министарство одбране Руске Федерације објавило је снимак објективног праћења уништења ватреног положаја вучених хаубица 155 мм италијанске производње, испоручених Украјини.

12:47

Од 1. јуна Русија уводи квоте за извоз гвожђа жељеза ван ЕАЕУ на 2 месеца (на њих ће царина бити три пута већа) како би спречила раст домаћих цена и обезбедила домаће металурге сировинама.

12:45

Украјинске трупе испалиле су десет граната из МЛРС-а Град на Јасиновату, саопштила је ДНР.

12:35

Истражни комитет Руске Федерације истражује експлозију у Мелитопољу током поделе хуманитарне помоћи.

12:25

Данска амбасада у Москви обуставља пријем захтева за краткорочне визе и боравишне дозволе, саопштило је дипломатско представништво.

11:55

Оружане снаге Украјине пуцале су на село Пантелејмоновка, услед чега је прекинут гасовод, јавио је ДПР.

11:40

Порошенко је могао да оде у иностранство – извори „Украјинске правде“.

11:30

Број погинулих током гранатирања Доњецка порастао је на шест, а повређено је 20 људи, саопштио је Штаб територијалне одбране.

11:11

Током гранатирања школа у Доњецку повређено је 12 људи, рекао је градоначелник града Алексеј Кулемзин.

Три особе су погинуле, а три су повређене у последицама гранатирања Доњецка од стране украјинске војске, саопштио је Штаб територијалне одбране.

Градоначелник је прецизирао да су у 22. школи 2 мртва и 12 рањених, међу којима 2 тешко, у 5. школи – 1 мртав. Поред тога, 1 особа је погинула током гранатирања Динамичке улице и још 1 на раскрсници улица Генерала Антонова и 50. годишњице СССР-а.

11:05

Бивши украјински председник Петро Порошенко покушава трећи пут да напусти земљу. Он се лично обратио садашњем председнику Владимиру Зеленском:

„Након што је мој пут у саставу званичне парламентарне делегације у Парламентарној скупштини НАТО-а, где сам намеравао да браним давање МАП-а Украјини на самиту Алијансе ове године, незаконито поремећен, надам се да су закључци донети и да нема један ће ометати мој одлазак у Ротердам”.

10:59

Нови брифинг Министарства одбране Руске Федерације:

▪ Ракетни удари из ваздуха погодили су два командна центра и осматрачницу батаљона Оружаних снага Украјине, центар везе, као и 34 подручја концентрације људства и војне технике Оружаних снага Украјине;

▪ Војна авијација је погодила три командна места и 67 подручја концентрације људства и војне технике украјинске војске;

▪ Број губитака непријатеља дневно достигао је 320 људи, 47 комада технике;

▪ Ваздушна одбрана Оружаних снага РФ за дан оборила 15 украјинских дронова;

▪ Пресретнуто је 9 украјинских пројектила вишецевног ракетног система Смерч.

▪ Као резултат артиљеријског удара на хангар на територији бродоградње Океан у граду Николајеву, уништено је више од 15 украјинских тенкова и борбених возила пешадије и 5 артиљеријских оруђа великог калибра.

10:49

Министарство одбране Руске Федерације послало је нове снаге у Курску област ради обезбеђења безбедности, рекао је гувернер региона Роман Старовоит.

10:28

Високи представник ЕУ за спољне послове Жозеп Борел сматра да ће се сукоб у Украјини одуговлачити и заложио се за санкциони притисак на Руску Федерацију.

10:20

Губици Оружаних снага Украјине у зони одговорности Народне милиције ЛНР током протеклог дана износили су 40 људи – представник.

10:18

Нацрт завршног саопштења самита ЕУ потврђује да цевоводне испоруке нафте из Руске Федерације неће потпасти под ембарго евра – Ројтерс.

10:05

Извор РИА Новости: У центру Мелитопоља дошло је до експлозије приликом поделе хуманитарне помоћи, повређени добровољци.

9:47

Иза експлозије у Мелитопољу стоје украјински диверзанти, потребно је појачати антитерористичке мере – саопштено је из војно-цивилне администрације Запорошке области.

Две особе су након експлозије хоспитализоване.

9:45

Централна банка Руске Федерације има ограничено трговање страним акцијама које су блокирали међународни депозитари, са изузетком компанија са основном дјелатношћу у Руској Федерацији.

9:40

Трг победе, где се налази управа Мелитопоља, ограђен након експлозије аутомобила – РИА Новости.

Појачано обезбеђење објеката цивилно-војне управе. Припадници реда на лицу места потврђују да је у центру града експлодирао аутомобил.

9:20

Три особе су, према прелиминарним подацима, повређене у експлозији аутомобила у центру Мелитопоља – РИА Новости.

9:13

Министарство одбране Русије објавило је снимке борбених налета пилота јуришних авиона Су-25 Ваздушно-космичких снага Русије.

9:07

Више од 1,55 милиона избеглица стигло је у Русију из Донбаса и Украјине, рекао је извор ТАСС-а у агенцијама за спровођење закона.

8:55

Снажна експлозија догодила се у Запорожју Мелитопољу, јавила је администрација региона – РИА Новости.

8:53

Министарство за ванредне ситуације Русије, у име руске владе, исплатило је 27.000 становника погођених територија Украјине по 10.000 рубаља. Ово је 270 милиона рубаља.

8:50

Министарство одбране Руске Федерације објавило је снимке рада армијске авијације „на пратњи и покривању воза из ваздуха“.

На снимку се види како хеликоптер лети изнад воза у пролазу, а приказано је и размештање мобилног ПВО система.

8:30

Кримски мобилни оператер је почео са радом у Херсонској области – заменик шефа регионалне администрације Кирил Стремоусов.

  1. маја постало је познато да Херсонска и Запорошка област прелазе на руски телефонски код +7.

8:25

Руски министар финансија Антон Силуанов рекао је да ће се Русија обрачунати са власницима руских еврообвезница користећи механизам сличан шеми плаћања руског гаса у рубљама. Инвеститори ће морати да отворе рачуне у руским банкама и да дају упутства за куповину девиза.

8:09

У ДНР је током 8 година сукоба страдало 117 деце, од којих 35 од фебруара 2022, саопштило је републичко Министарство здравља.

8:07

Украјинска војска гађала је из тешке артиљерије град Макејевку – власти ДНР.

8:03

Кирил Стремоусов, заменик начелника војно-цивилне администрације Херсонске области, рекао је да су локални фармери почели да извозе жито из последње жетве у Русију.

8:02

Руски министар спољних послова Сергеј Лавров оптужио је Француску за „подстицање неонацизма“ у Украјини, преносе РИА Новости.

Према његовим речима, Париз активно наоружава Украјину, укључујући и офанзивно оружје, „захтева да се рат води до победничког краја и порази Русију“.

„То само значи да сви наши вишегодишњи апели Западу са позивом на равноправне преговоре не само да нису чули, већ су намерно игнорисани“, нагласио је министар спољних послова.

8:00

Добро јутро драги читаоци. Газета.Ру почиње хронику 96. дана руске војне операције у Украјини.

Извор:
ГАЗЕТА РУ

https://www.gazeta.ru/politics/2022/05/30/14921450.shtml