Украјинска православна црква одавно има самосталан статус

Ruski-patrijarh-Kiril

МОСКВА – Канонска Украјинска православна црква (УПЦ) није саопштила да је променила статус нити да се одвојила од Руске православне цркве (РПЦ), рекао је данас председник Одељења за спољне црквене односе Московске патријаршије митрополит Иларион.

„Постоји мишљење да се Украјинска православна црква одвојила од Руске православне цркве. То није тако. Она је још једном потврдила да има статус независности и самосталности који јој је дат 1990. године”, рекао је митрополит Иларион новинарима након састанка Светог синода Руске православне цркве.

Навео је и да је јединство између РПЦ и УПЦ очувано, да ће наставити да га јача и да се моли за јединствену цркву.

Сабор УПЦ прогласио је независност 27. маја, а према повељи УПЦ, објављеној на сајту Руске цркве, дата јој је „независност и самосталност у управљању у складу са одлуком Архијерејског сабора Руске православне цркве од 25-27. октобра 1990. године”, преносие РИА Новости

У повељи из 1990. патријарх московски и целе Русије Алексије ИИ је навео да ће „од сада Украјинска православна црква бити независна и независна у својој управи”.

Синод Руске православне цркве изразио је раније данас подршку архијерејима и свештенству канонске Украјинске православне цркве, који су, како се наводи, под притиском екстремистичких организација и националистичког дела јавности.

Патријарх московски и целе Русије Кирил рекао је после литургије у Саборном храму Христа Спаситеља да РПЦ потпуно разуме кроз каква страдања данас пролази Украјинска православна црква.

Кирил је истакао да покушаји да буде прекинута духовна веза између РПЦ и УПЦ никада неће успети, известио је Танјуг.

Извор:
ПОЛИТИКА