Војна специјална операција Руске Федерације у Украјини. Дан 92

vojska ukraina

НАПОМЕНА: НА ЛИНКУ НА КРАЈУ ТЕКСТА МОЖЕТЕ ПРАТИТИ НОВЕ  ИНФОРМАЦИЈЕ КОЈЕ СЕ АУТОМАТСКИ АЖУРИРАЈУ

13:18

Неколико кућа и школа оштећено је током гранатирања са украјинске стране на периферији једног села у Курској области, рекао је гувернер за ТАСС.

13:17

Губернатор Курска је рекао да су украјинске трупе пуцале по ободима села Воробжа, нема жртава – РИА Новости.

13:13

Украјинска војска гранатирала је село Нововоскресенское у Херсонској области касетном муницијом на ракетни погон из система Ураган, пренело је руско Министарство одбране ТАСС.

13:07

Прес секретар председника Русије Дмитриј Песков:

▪ Руска Федерација не прихвата оптужбе Запада да блокира испоруку жита из Украјине, акције ових земаља су довеле до такве „блокаде“;

▪ Русија очекује од Украјине да прихвати њене захтеве и схвати право стање;

▪ Ситуацију са скрнављењем руских споменика у европским земљама назвао је вакханалијом. Он је нагласио да руске дипломате улажу све напоре да се томе супротставе.

12:56

Гувернер Курске области пријавио је експлозије у једном од округа – ТАСС.

12:53

Поглавар расколничке ПЦУ апеловао је на цариградског патријарха и поглаваре помесних цркава са захтевом да се „детронизује“ патријарх Кирил – ТАСС.

12:40

Руководиоци војно-цивилних управа под руском контролом званично су именовани у Запорошкој области: Јевгениј Балицки је постао шеф регионалне администрације, а Галина Данилченко је постала други по величини град у Мелитопољској области, речено је РИА Новостима у прес-службама – РИА Новости.

12:34

Русија улаже озбиљне напоре да  поврати права становника Донбаса на здравствену заштиту, пружа се помоћ у обнављању здравствених установа, испоручују се лекови, руски лекари раде у зони хуманитарне кризе, рекао је заменик министра здравља Руска Федерација Сергеј Глаголев – РИА Новости.

12:33

Вишекилометарске колоне појавиле су се на контролним пунктовима између Крима и Херсонске области, а решење проблема је у току, рекао је шеф војно-цивилне администрације региона Владимир Салдо – ТАСС.

12:32

Немачка је посвећена циљу постепеног напуштања увоза руских енергената, одбијање нафте би могло постати реално крајем ове године, рекао је Олаф Шолц – ТАСС.

12:19

Око 40 образовних установа у ДНР оштећено је од фебруара у гранатирању украјинских снага, јавило је републичко Министарство просвете – ТАСС.

12:14

Јутарњи брифинг Министарства одбране Руске Федерације 26. маја.

12:13

Олаф Шолц је рекао да се Запад неће сложити са „наметнутим миром“ у Украјини – ТАСС.

12:10

Украјинска страна не дозвољава запосленима у Међународном комитету Црвеног крста да виде заробљено војно особље Луганске области, рекао је амбасадор ЛНР у Русији Родион Мирошник – ТАСС.

12:07

Ако брифинг руског министарства спољних послова на Јутјубу буде блокиран, Москва ће одговорити протеривањем новинара западних медија, рекла је Марија Захарова – ТАСС.

12:05

Након одласка међународних платних система Виса и МастерЦард са руског тржишта, појефтинило је сервисирање банкарских картица за кредитне институције , рекла је Ала Бакина, директорка одељења националног платног система Централне банке Руске Федерације – ТАСС.

12:02

ЕП ће доделити одговорне посланике Државне думе и сенаторе на сваку територију Донбаса, који ће ускладити законодавство, рекао је Турчак – РИА Новости.

12:01

Посланици Тјуменске регионалне думе усвојили су одлуку „О пружању хуманитарне помоћи и организацији сарадње са градом Краснодоном и Краснодонским рејоном ЛНР“, чиме ће регион преузети покровитељство над овим територијама – ТАСС.

12:00

Око 80 одсто опреме у медицинским центрима Федералне медицинско-биолошке агенције Русије је увезено, рекла је за ТАСС Вероника Скворцова, шеф ФМБА.

11:49

Руски мобилни оператери почели су да раде на територији Херсонске области , рекао је шеф администрације – ТАСС.

11:39

Украјина је, уз помоћ Сједињених Држава, мобилисала ИТ војску за акцију против Русије, рекао је за ТАСС заменик министра спољних послова Руске Федерације Сиромолотов.

11:38

ЛНР је спреман да пружи погодности руским инвеститорима, изјавио је шеф републике Леонид Пасечник – ТАСС.

11:37

Становници неће морати да путују ван Херсонске области да би добили руски пасош. Биће могуће поднети неопходан пакет докумената и добити личну карту на основу раније постојећих пасошких и визних центара, рекао је ТАСС координатор Јединствене Русије за омладинску политику, посланик Државне думе Игор Касјукевич.

11:35

Званични представник руског Министарства одбране, генерал-мајор Игор Конашенков:

▪ Током дана, високопрецизне ракете са ваздушним лансирањем погодиле су 48 подручја концентрације људства и војне технике Оружаних снага Украјине, две артиљеријске батерије, два складишта муниције у областима Николајевке и Берестовое Доњецке Народне Републике.

 

▪ У рејону насеља Дњепропетровск, Николајевска област, уништен је украјински центар електронске обавештајне службе, укључујући 11 војних лица борбене посаде, као и 15 страних специјалаца који су стигли са инжињеријском и оперативном заштитом. особља.

 

▪ Поред тога, уништен је лансер противваздушног ракетног система Оса-АКМ у рејону насеља Николаевка у ДНР и радар за осветљавање и навођење украјинске противваздушне С-300. Ракетни систем је уништен у области Чугујев у области Харков.
▪ Оперативно-тактичка и војна авијација погодила је 49 подручја концентрације људства и војне технике Оружаних снага Украјине, две минобацачке посаде, као и складиште ракетног и артиљеријског наоружања и муниције.
▪ Руски ПВО системи оборили су украјински хеликоптер Ми-24 изнад села Гусаровка, Харковска област. Такође у ваздуху, оборен је војно-транспортни авион украјинског ратног ваздухопловства који је допремао муницију и оружје у рејону Кремидовка Одеске области.
▪ 13 украјинских беспилотних летелица, укључујући два млазна авиона совјетске производње Ту-143 „Флигхт“ у области насељеног места Меловатка у ЛНР.

▪ Ракетне трупе и артиљерија погодиле су 62 командна места, 407 подручја концентрације људства и војне технике Оружаних снага Украјине, 47 артиљеријских и минобацачких јединица на ватреним положајима, као и три складишта муниције.

▪ У рејону железничке станице Покровск у ДНР уништене су јединице и војна техника 10. брдске јуришне бригаде Оружаних снага Украјине, која је стигла на појачање украјинске групације у Донбасу, приликом истовара.

11:22

Пушилин о украјинској војсци на Азовсталу.

11:20

Истрага захтева хапшење у одсуству начелника СИЗО-13 у Кијеву Балдука због употребе мучења над руским војницима , пренео је ТАСС на суду.

11:19

Басурин: Сви украјински борци који се крију на Азовсталу биће пронађени, потребно је 2-3 недеље за потпуно чишћење – РИА Новости.

11:18

Турчак: Предлажемо стварање посебне економске зоне у Донбасу – РИА Новости.

11:17

Власти Хирошиме саопштиле су да не позивају руске представнике на годишњу церемонију сећања на жртве бомбардовања 6. августа , рекао је руски амбасадор за РИА Новости.  Нагасаки такође неће позвати руске представнике на церемонију.

11:15

Украјински борци су пронађени на Азовсталу, како се крију или заостају током предаје, док не постоји 100 одсто гаранција да ће фабрика бити потпуно очишћена, рекао је Пушилин, шеф ДНР, у интервјуу за РИА Новости.

11:14

Око 1,3 хиљаде дипломаца у ДНР пријавило се за Руски Јединствени државни испит, саопштило је ТАСС Министарство просвете републике.

11:02

Постепено ослобођене територије биће у потпуности обезбеђене рубљама, али се за сада не може рећи да има довољно готовине, рекао је у интервјуу за РИА Новости Денис Пушилин, шеф ДНР.

11:01

Генерални секретар НАТО-а Јенс Столтенберг позвао је земље чланице алијансе да буду спремне на чињеницу да ће морати дуго да подржавају Украјину – ТАСС.

11:00

Филијале пензионог фонда ДНР отворене су у сваком од четири округа Мариупоља, рекао је за ТАСС Андреј Киор, шеф информативно-аналитичког одељења градске управе.

10:51

Предузетници у Херсонској области морају да одреде цене у гривнама и рубљама, рекао је Владимир Салдо, шеф војно-цивилне администрације региона – ТАСС.

10:50

Социјалне исплате у областима Херсона и Запорожја већ се врше у рубљама, украјинска гривна напушта ове регионе, рекао је шеф ДНР Денис Пушилин у интервјуу за РИА Новости.

10:46

Више од 15.000 становника ДНР и ЛНР прешло је током протеклог дана границу Руске Федерације у Ростовској области, саопштила је ТАСС Федерална служба безбедности Руске Федерације за регион.

10:42

Служба безбедности Украјине отворила је кривични поступак по члану колаборационизам против шефа Запорошке регионалне војно-цивилне администрације Јевгенија Балицког за сарадњу са Руском Федерацијом – РИА Новости.

10:40

Плаћање за испоруке руског гаса у рубљама путем конверзије валуте у руској банци не крши садашњи режим санкција, каже италијански министар животне средине Роберто Чинголани – ТАСС.

10:39

Роскосмос је био у бољој ситуацији у погледу замене увоза од других индустрија, рекао је потпредседник владе Јуриј Борисов за ТАСС.

10:38

Истражни комитет ће од Министарства одбране Руске Федерације затражити информације о чињеницама о коришћењу објеката медицинске инфраструктуре од стране Оружаних снага Украјине за распоређивање наоружања, саопштио је Истражни комитет РФ.

10:34

Банка Русије је снизила стопу са 14% на 11%.

10:33

Износ финансирања за супституцију увоза од 2015. године износи 3,3 трилиона рубаља , рекао је потпредседник владе Јуриј Борисов за ТАСС.

10:30

Врховни суд Руске Федерације одлучио је да до 29. јуна одложи разматрање захтева Генералног тужилаштва да се украјинско паравојно удружење „Азов” призна као терористичка организација и забрани његово деловање у Русији, пренео је ТАСС у суду. Састанак ће бити одржан иза затворених врата.

10:26

Центри за привремени смештај за евакуисане са опасних територија Украјине и Донбаса остаће на Криму само у пограничним областима, наводи се на сајту Савета министара Крима.

10:23

Више од 35.000 становника Мариупоља поднело је захтев за пензију у ДНР , јавиле су власти региона – ТАСС.

10:02

Особље борбеног рада прорачуна оперативно-тактичког ракетног система Искандер.

10:00

Лидер рок групе ДДТ Јуриј Шевчук, у односу на кога је раније састављен протокол за дискредитацију Оружаних снага Русије, довео је у питање одржавање концерата и наступа у Русији у блиској будућности – ТАСС.

9:59

Заробљени украјински војници рекли су да им је прећено у случају повлачења.

9:58

У Херсону ће бити отворени административни центри за добијање руског држављанства , јавиле су власти региона – ТАСС.

9:50

Европска унија мора остати јединствена по питању ембарга на руску нафту , решење је и даље могуће, изјавио је вицеканцелар Немачке, министар економије Роберт Хабек – ТАСС.

9:43

У Херсонској области има довољно горива , нема проблема, рекао је Кирил Стремоусов, заменик начелника војно-цивилне администрације региона – ТАСС.

Према његовим речима, цене су сустигле и пале испод нивоа пре почетка специјалне војне операције.

9:42

Пушилин о референдуму у Херсонској и Запорошкој области.

9:26

Пре припреме референдума у Херсонској и Запорошкој области, потребно је изградити власт и уредити нормалан живот за људе , рекао је за РИА Новости шеф ДНР Пушилин.

9:25

Оружане снаге Украјине су током протеклог дана 46 пута пуцале на територију ДНР, при чему је један цивил погинуо, а деветоро је повређено, саопштило је представништво републике у ЗСО.

9:22

Током ескалације сукоба у Украјини од 17. фебруара, у ЛНР је умрло 29 становника, међу којима и једно дете, саопштило је представништво републике у ЗСО.

9:20

Руска војна полиција пронашла је украјинско скровиште са оружјем у Херсонској области, јавиле су власти региона – ТАСС.

9:10

Прве бензинске пумпе и апотеке са могућношћу плаћања у рубљама отворене су у Геническу у Херсонској области – РИА Новости.

9:09

Министарство одбране Русије објавило је снимак освојених утврђених положаја Оружаних снага Украјине.

9:00

Матуранти из Херсонске области покушавају да полажу руски Јединствени државни испит, али за то морају да путују на суседни Крим, рекао је за ТАСС заменик начелника Цивилно-војне управе Кирил Стремоусов.

8:55

Скоро 400 људи, укључујући 34 деце, евакуисано је за један дан из Мариупоља у Безименое у ДНР, штабу територијалне одбране Доњецке Народне Републике.

8:50

На Азовсталу је пронађен амерички хамви.

8:44

Специјалисти Министарства за ванредне ситуације Руске Федерације испитали су скоро 152 хектара територије у Донбасу и неутралисали око 24 хиљаде експлозивних објеката – позивају РИА Новости на ресор.

8:42

Украјина је заувек изгубила приступ Азовском мору, пошто се Запорошка и Херсонска област никада неће вратити под контролу Кијева , рекао је за РИА Владимир Рогов, члан Главног савета војно-цивилне администрације Запорошке области. Новости.

8:40

Шеф ДНР Пушилин: све посаде страних бродова из луке Мариупољ су послате у своје земље.

8:37

Врховни суд Русије разматраће 26. маја захтев Генералног тужилаштва да се украјинско паравојно удружење „Азов” призна као терористичка организација и забрани његово деловање у Руској Федерацији – ТАСС

8:36

Око 1,8 милиона људи у Африци могло би да буде гурнуто у екстремно сиромаштво због утицаја економских проблема изазваних кризом у Украјини, наводи се у извештају Афричке развојне банке „Афрички економски изгледи 2022“.

8:29

Број украјинских затвореника у ЛНР и ДНР је око осам хиљада, рекао је амбасадор републике у Русији Мирошник – ТАСС.

8:28

Британска министарка спољних послова Лиз Трус уверена је да је немогуће ићи путем смиривања Русије и спремна је да неуморно ради на томе да Украјина победи захваљујући војној помоћи и притисцима санкција на Москву – ТАСС.

8:27

Јужна Кореја планира да пошаље гас маске и филтере у Украјину у вредности од 1,1 милион долара као следећу серију помоћи, цитирала је новинска агенција Јонхап Министарство одбране.

8:26

Турска страна жели мир у Украјини и не штеди напоре да преговара са обе стране у сукобу, рекао је Исмаил Сафи, члан Савета за спољну и одбрамбену политику при председнику Турске, у интервјуу листу Известија.

8:25

Три мобилна информациона комплекса становништва распоређена у Мариупољу – ТАСС.

8:24

Кинески министар спољних послова Ванг Ји и његова француска колегиница Кетрин Колона изразили су у телефонском разговору у четвртак међусобну спремност да заједнички промовишу мирно решење украјинског сукоба – Министарство спољних послова Кине.

8:23

Већина међународне заједнице одбија да прати САД и њихове савезнике у претварању Русије у парију због њене војне операције у Украјини, кажу Даниел Депетрис и Рајан Менон из вашингтонског истраживачког центра Дефенце Приоритиес. Њихов заједнички коментар објавио је лист Политико.

8:22

Шеф француске дипломатије Катарин Колона разговарала је са украјинским колегом Дмитријем Кулебом о повећању испоруке војне помоћи Кијеву, саопштила је прес служба француског министарства спољних послова.

8:21

Израелске власти су одбиле захтев Вашингтона да дозволи Берлину да снабдева Украјину противтенковским пројектилима произведеним у Немачкој према израелским лиценцама и технологијама, наводи амерички новински портал Аксиос.

8:20

Здраво драги читаоци. Газета.Ру наставља да прати дешавања у Украјини и Русији.

Извор:
ГАЗЕТА РУ