Војна специјална операција Руске Федерације у Украјини. 90. дан

mitraljezac

НАПОМЕНА: НА ЛИНКУ НА КРАЈУ ТЕКСТА МОЖЕТЕ ПРАТИТИ НОВЕ  ИНФОРМАЦИЈЕ КОЈЕ СЕ АУТОМАТСКИ АЖУРИРАЈУ

12:35

Украјина уопште не жели да преговара, сматра Дмитриј Медведев, заменик председника Савета безбедности Руске Федерације.

„Они су давно радије заборавили на руски нацрт мировног споразума. Као да га уопште није било. Обрачун само на проток оружја и новца из западних земаља. Рат до горког краја“, рекао је он.

Шта је још рекао Медведев:

▪Аутори италијанског плана насељавања Украјине заснивали су се на „покрајинским новинама и украјинским лажњацима“;

▪Републике Донбаса се неће вратити у Украјину;

▪Не желе да виде Украјину у ЕУ и од њих се не очекује да уђу у НАТО;

▪У Русији ни једна политичка снага никада неће пристати да разговара о трансферу Крима Украјини, то би била издаја.

12:31

Начелник Главне обавештајне управе Министарства одбране Украјине Кирил Буданов рекао је да би до краја 2022. „најмање“ украјинско војно особље требало да уђе на територију Крима.

12:26

Председник комитета Државне думе за међународне послове Леонид Слуцки рекао је да војници заточени у Украјини треба да буду адекватно кажњени

„Они који су заиста мучили и убијали људе, они који су били притворени током специјалне војне операције, требало би да добију адекватну казну“, рекао је Слуцки. Такође је сугерисао да би казна изречена у Украјини руском војсци Вадиму Шишимарину могла бити измишљена.

12:20

Врховна рада неће разматрати нацрт закона којим се предлаже да се украјинским официрима дозволи да убијају војнике због дезертерства. Он ће бити повучен, рекао је један од коаутора.

12:15

Јединице Оружаних снага Украјине, стациониране у Лисичанску, могле би да поткопају рафинерију нафте, изјавио је официр Народне милиције ЛНР Андреј Марочко.

12:09

Производња у АвтоВАЗ-у биће покренута почетком јуна, а затим ће постепено бити обновљена у потпуности, рекао је директор компаније Максим Соколов.

12:05

У Украјини је настала акутна несташица хељде због престанка испорука из Русије, преносе РИА Новости позивајући се на локалне публикације.

11:55

Мобилне мењачнице морају бити постављене на границама Русије са ДНР и ЛНР, као и са Украјином, изјавио је заменик председника Савета безбедности РФ Дмитриј Медведев.

11:50

Западне земље су се на састанку контакт групе за одбрану Украјине договориле да у будућности модернизују своју војску, изјавила је холандска министарка одбране Кајса Олонгрен.

11:40

Инжињеријске јединице Оружаних снага Русије чисте обалу Азовског мора у близини луке Мариупољ.

11:30

Михаил Подољак, саветник шефа кабинета председника Украјине, рекао је да Запад жели примирје између Кијева и Москве и повратак послова са Русијом.

„Кажу да је време за примирје, договоре са Кремљом и повратак на посао са Русијом. Нови вирус слепила? Украјина не мења свој суверенитет да неко напуни њихов новчаник “, написао је Подољак на Твитеру.

11:24

Градови Мариупољ и Санкт Петербург постаће градови побратими, рекао је гувернер Александар Беглов.

11:18

Преко 62 милиона барела нафте из Русије, која се налази у танкерима, не може да нађе купце , преноси Ројтерс, позивајући се на аналитичаре Вортека.

Истовремено, удео непотражених танкера у укупном броју износи рекордних 15%.

11:14

Тешке борбе против Оружаних снага Украјине воде се на подручју Авдијевке, Горловке и Маринке, рекао је заменик начелника Одељења народне милиције ДНР Едуард Басурин.

11:10

Сви циљеви које је председник Русије поставио током војне операције биће остварени, другачије не може бити, рекао је секретар Савета безбедности Руске Федерације Николај Патрушев.

Према његовим речима, Русија не јури за роковима .

Патрушев тврди да је идеалан сценарио за НАТО који предводе САД бескрајно тињајући сукоб у Украјини.

11:00

Русија развија нови концепт спољне политике.

„Концепт је тренутно у развоју, овај процес је веома активан. То је колективно, није лансирано као нешто што треба испунити. То, као и сваки концепт, доктринарни документ у нашој земљи је плод колективних напора – аналитичких, научних и тако даље “, рекла је Марија Захарова, портпаролка руског министарства спољних послова.

10:56

Застава Русије подигнута је на згради Градске куће Светлодарска, саопштио је градоначелник Дебаљцева.

10:33

Главна ствар са јутарњег брифинга Министарства одбране Руске Федерације:

▪Руска авијација оборила украјински авион МиГ-29 код Краматорска;

▪Руске оружане снаге уништиле су дивизију 14. механизоване бригаде, 6 складишта муниције, укључујући складиште 155 мм граната за америчке хаубице са високо прецизним пројектилима;

▪Руски ПВО системи оборили су пет украјинских дронова и четири МЛРС гранате Смерч;

▪Ваздухопловство Ваздушно-космичких снага Русије погодило је противваздушни ракетни систем Бук-М1 у рејону ДНР, током дана губици непријатеља износили су више од 210 људи;

▪ Уништено је 13 тенкова и борбених оклопних возила, 4 постројења Града и 3 складишта муниције;

Од почетка специјалне операције, Оружане снаге РФ уништиле су 995 беспилотних летелица и 3.243 оклопна возила Оружаних снага Украјине.

10:27

У Русији су цене акција бензина почеле да опадају , у мају су пале на најнижи ниво за ову сезону од 2016. године, пише Комерсант.

10:20

Заменик шефа Европске комисије Валдис Домбровскис рекао је да је руска војна операција у Украјини „имала значајан утицај на економију ЕУ, чија је стопа раста значајно успорила“.

Он је напоменуо да је ЕУ због сукоба у Украјини „у ситуацији без преседана “.

10:15

Украјински министар спољних послова Дмитриј Кулеба рекао је да земља нема довољно наоружања које јој се преноси и позвао партнере да убрзају испоруке.

Раније је председник Украјине Владимир Зеленски рекао да „украјинска војска има 20 пута мање војне опреме од руске”.

10:07

Курс долара на Московској берзи пао је испод 57 рубаља. први пут од марта 2018. Курс евра губи 1,5 рубаља и пада на 58,6 рубаља.

10:05

Министарство одбране објавило је снимке рада специјалиста ремонтно-рестаураторских јединица.

9:59

Кинеска делегација у Давосу демантовала је изјаве о напуштању сале у говору украјинског председника Володимира Зеленског и објаснила да је током његовог говора преговарала са шефом Међународне агенције за енергетику.

9:51

Амерички председник Џо Бајден назвао је ситуацију у Украјини глобалним проблемом .

Он је нагласио да ће САД наставити да раде са партнерима на давању „глобалног одговора” на руске акције у Украјини.

„Проживљавамо мрачни час у нашој заједничкој историји“, рекао је Бајден.

9:47

Ре: Сторе и иПорт, званични продавци Аппле технологије у Русији, почели су да затварају непрофитабилне продавнице , пише Комерсант.

Извор публикације сматра да ре:Сторе жели да успостави паралелни увоз.

9:40

Гувернер Курске области продужио је „жути” ниво терористичке претње до 8. јуна.

9:37

Украјинској Ради је достављен нацрт закона на разматрање, којим се војним командантима дозвољава да одузимају животе својим потчињенима због непоштовања наређења и напуштања положаја без дозволе.

9:32

Нацрт закона о укидању старосне границе за закључење првог уговора о служењу војног рока уврштен је на дневни ред седнице Државне думе 25. маја.

9:26

Министарство одбране Руске Федерације објавило је снимак на коме се види пораз украјинских војних објеката од хаубица Мста-Б.

9:21

Сви грчки увозници руског гаса прешли су на нову процедуру плаћања за Гаспром, јављају РИА Новости, позивајући се на извор у гасној индустрији. Према његовим речима, компаније купци су већ отвориле банковне рачуне.

9:15

Сједињене Америчке Државе и њихови партнери не намеравају да пруже стварну помоћ Украјини: од 40 милијарди долара које су САД издвојиле, само 15 одсто остаје директно за Украјину , рекао је председник Државне думе Вјачеслав Володин.

Истовремено, цео износ ће морати да се врати, напоменуо је Володин.

9:02

Режим привремених ограничења летова на 11 аеродрома на југу и централном делу Русије продужен је до 31.

Реч је о аеродромима Анапа, Белгород, Брјанск, Вороњеж, Геленџик, Краснодар, Курск, Липецк, Ростов на Дону, Симферопољ и Елиста. Федерална агенција за ваздушни саобраћај препоручила је да се путници превозе преко оперативних аеродрома, укључујући Сочи, Минералне Воде и Ставропољ.

8:49

Над главним мелитопољским тргом подигнута је руска застава.

8:35

Бугарска влада, након што је одбила да плати руски гас у рубљама, размишљала је о журби са таквом одлуком , изјавио је шеф бугарског министарства енергетике Александар Николов.

Земља планира да одржи разговоре са Европском комисијом о захтевима Русије да плаћа гас у рубљама. Према речима министра, бугарске власти се надају да ће ЕК дати додатна упутства, „очекују се конкретни кораци, посебно на нивоу општих испорука и набавки”.

8:30

Кирил Стремоусов, заменик начелника војно-цивилне администрације Херсонске области, рекао је да ће руски језик, уз украјински, добити статус државног језика у региону.

8:25

Председник Украјине Володимир Зеленски рекао је да је спреман да се састане само са Владимиром Путином.

„И то само ако је на столу само једно питање – окончање рата. Све. Нема шта друго да се прича“, рекао је он.

Истовремено, према речима Зеленског, састанак о коме је реч „са сваким кораком је све теже организовати“.

8:20

Колумбија ће послати стручњаке за деминирање у једну од европских земаља да обучавају украјинско војно особље , рекао је министар одбране Дијего Молано.

„11 колумбијских војних инжењера обучаваће украјинске војнике војном деминирању“, написао је он на Твитеру.

8:14

Власти Херсонске области саопштиле су да је Украјина минирала излаз из локалне луке.

Према речима заменика начелника војно-цивилне администрације региона Кирила Стремоусова, сада је „практично нереално“ отварање трговачке луке, а обустављено је и трговачко бродарство дуж Дњепра.

8:10

Русија ће, ако Запад жели нешто да понуди у смислу обнављања односа, озбиљно размотрити да ли јој је то потребно, рекао је руски министар спољних послова Сергеј Лавров.

8:06

Војно-цивилна управа Херсонске области намерава да затражи руску војну базу у региону , рекао је заменик шефа администрације Кирил Стремоусов.

8:03

Председник Украјине Володимир Зеленски рекао је да Кијев има „план Б“ у случају смрти било ког чланаруководства земље, посебно шефа државе.

„Према нашем законодавству, има ко да управља државом. Били смо припремљени и подељени – ја, премијер и шеф парламента“, рекао је Зеленски.

8:00

Здраво драги читаоци! Газета.Ру емитује онлајн догађаје 90. дана руске војне операције у Украјини.

Извор:
ГАЗЕТА РУ