Војна специјална операција Руске Федерације у Украјини. Дан 89

rat ukraina

НАПОМЕНА: НА ЛИНКУ НА КРАЈУ ТЕКСТА МОЖЕТЕ ПРАТИТИ НОВЕ  ИНФОРМАЦИЈЕ КОЈЕ СЕ АУТОМАТСКИ АЖУРИРАЈУ

13:43

Шеф ДНР Денис Пушилин најавио је „велики пројекат изградње“ у ДНР.

„Сада су све снаге бачене на припрему за грандиозну изградњу, која ће се одржати не само у граду Мариупољу, већ уопште на територији Доњецке Народне Републике. Сада ресорна министарства и ресори раде, припремају релевантне пројекте“, рекао је он.

13:36

Заменик начелника Главне управе Министарства унутрашњих послова за Запорошку област испричао је детаље покушаја атентата на начелника Енергодара.

13:25

Централна банка види простор за даље смањење кључне стопе током ове године , рекао је заменик председника Банке Русије.

13:13

Више од 6,5 милиона избеглица напустило је Украјину , од којих је већина отишла у Пољску, саопштио је Високи комесаријат УН за избеглице.

13:08

Руско Министарство спољних послова коментарисало је извештаје о могућности слања америчких трупа да  чувају амбасаду у Кијеву:

„Свака земља има право да обезбеди безбедност своје амбасаде са снагама које су договорене са Кијевом… Ако ово превазиђе мандат, онда ће то, наравно, покренути питања“

13:05

Матична компанија Тетра Пак напушта Русију , рекао је извор за РИА Новости.

13:00

Суд је осудио руског војника Вадима Шишимарина на доживотни затвор због оптужби за убиство цивила.

12:55

Шеф Чеченије Рамзан Кадиров показао је снимке рада чеченских специјалних снага у ЛНР.

12:40

Ланац ресторана МцДоналд’с у Русији ће се звати „Мц“ , док ће М можда остати брендиран.

Јеловник ланца тешко да ће се мењати, а називи јела биће што ближи оригиналним, преноси Комерсант.

12:32

Руско Министарство спољних послова саопштило је да је од Италије добило предлоге за мирно решење сукоба у Украјини и да их разматра.

12:26

Министарство одбране приказало је снимак лансирања пројектила Калибар са подморнице. Оружане снаге Русије извеле су ракетни удар прецизним навођеним оружјем на војну инфраструктуру Украјине.

12:20

Најважније са брифинга Дмитрија Пескова:

▪Једва да је могуће говорити о могућности размене Виктора Медведчука за оне који су напустили Азовстал;

▪Размјена заробљеника између Руске Федерације и Украјине се стално одвија у овом или оном облику;

▪Војска Руске Федерације мора предузети превентивне мере како би спречила понављање терористичког напада сличног покушају напада на градоначелника Енергодара;

▪ О суђењу руској војсци у Украјини, Песков је рекао: „Немамо много могућности да заштитимо њихове интересе на лицу места, мере ће се предузимати другим каналима“;

▪о Пољској која је прекршила гасни уговор: „Пољске власти сада заузимају махниту позицију према Руској Федерацији на ивици лудила, па је тешко предвидети развој ситуације са гасом“;

▪Тема динамике курса рубље се стално разматра на састанцима са Путином, мере Кабинета министара и Централне банке омогућавају одржавање макро стабилности;

▪Руска страна не спречава извоз жита из Украјине преко Пољске;

Извор проблема који доводи до опасности од глади у свету није Русија, већ они који су јој увели санкције и сами те мере.

12:13

Председник Државне думе Вјачеслав Володин рекао је да ће „непријатељске“ земље морати да надокнаде штету коју су руској економији нанеле њихове санкције.

12:03

Влада је повећала са 1,8 милијарди рубаља на  3,3 милијарде рубаља износ средстава заложених за паушалне исплате становницима Донбаса који су евакуисани у Русију.

11:55

Москва је спремна да се врати за преговарачки сто са конструктивним ставом Кијева, саопштило је руско Министарство спољних послова.

Поред тога, заменик министра спољних послова Андреј Руденко дозволио је разговоре са Украјином о размени затвореника са Азовстаљем.

11:50

Кабинет министара је издвојио 28,3 милиона рубаља за медицинску подршку добровољцима у Донбасу.

11:45

Сви затвореници из Азовстала налазе се у ДНР, судиће им суд на територији републике , рекао је шеф ДНР Денис Пушилин. ДНР припрема документе за трибунал, рекао је он.

11:40

Чешка је испоручила Украјини застареле самоходне артиљеријске јединице вз.77 Дана калибра 152 мм, објавила је Росијска газета. АЦС вз.77 Развијен је 1976. године у Чехословачкој.

11:34

Одбор Думе подржао је за друго читање пакета закона о  неизвршавању пресуда ЕСЉП, који су усвојени након 16. маја 2022. године.

11:24

Национална гарда је очистила мост и запленила два оклопна транспортера у области Харкова, саопштила је Национална гарда.

11:20

Како сада изгледа Азовстал – фото извештај Газета.Ру.

11:11

Александар Лукашенко послао поруку генералном секретару УН. У њему је навео кораке за окончање сукоба у Украјини и спречавање да он прерасте у глобални рат.

Према Лукашенку, пре свега, потребно је уздржати се од снабдевања оружјем, информационих ратова и провокација.

11:04

Нови Зеланд ће послати до  30 службеника националног министарства одбране у Велику Британију да организују обуку за украјинску војску.

11:01

Главна ствар са јутарњег брифинга Министарства одбране Руске Федерације:

▪Оружане снаге РФ уништиле су наоружање и војну опрему 10. брдске јуришне бригаде Оружаних снага Украјине пребачене у Донбас у Житомирској области;

▪Оружане снаге РФ су високопрецизним ваздушним ракетама погодиле четири командна места и центар везе Оперативно-тактичке групе Север у ДНР;

▪Ракете и артиљери дневно погађају преко 680 циљева Оружаних снага Украјине;

▪Оружане снаге Русије погодиле су високопрецизним пројектилима 48 подручја концентрације људства и војне технике и шест складишта муниције у ЛНР;

▪ПВО системи оборили су за дан три авиона Су-25 Оружаних снага Украјине – два код Киселевке, Херсонска област и један изнад Павлограда, Харковска област. Такође је оборено 13 украјинских дронова.

▪Руски ПВО системи пресрели су две украјинске ракете Точка-У у Херсонској области и осам пројектила Смерч МЛРС у Харковској области.

10:47

Амерички и јапански лидери Џо Бајден и Фумио Кишида назвали су акције Русије у Украјини „најозбиљнијим изазовом светском поретку“.

10:40

Русија и Турска почеле су нову фазу преговора о замени брендова који излазе из Руске Федерације турским, рекао је Дмитриј Москаленко, председник Руског савета тржних центара.

10:35

У области Харкова, руске оружане снаге заплениле су украјинске митраљезе произвођача Сједињених Држава.

10:22

Пољски премијер Матеуш Моравјецки успротивио се миру у Украјини „по сваку цену“.

„Мир је наш заједнички циљ, али то не може бити мир по сваку цену. Не можемо да пристанемо на дијалог који [руски председник Владимир] Путин може да користи, дијалог над главама Украјинаца“, рекао је Моравјецки.

 10:19

Губици Оружаних снага Украјине у зони одговорности Народне милиције ЛНР током протеклог дана износили су 12 људи, још шесторо војника је положило оружје, саопштила је ЛНР.

10:05

Курс долара на отварању трговања на Московској берзи био је 60,34 рубља, курс евра 62,38 рубаља.

10:01

Украјински председник Володимир Зеленски потписао је закон којим се дефинише поступак за одузимање имовине лица која подржавају руску војну операцију.

9:52

Аустралија ће Украјини дати серију од 20 оклопних возила Бусхмастер.

Ово возило је дизајнирано искључиво за превоз особља, пружајући заштиту од лаког малокалибарског оружја и нагазних мина.

9:40

Власти ДНР саопштиле су да је током протеклог дана 257 људи, укључујући 30 деце, евакуисано из Мариупоља у Безименоје.

9:26

О условима службе говорили су предати војници Оружаних снага Украјине.

9:18

Снаге ПВО РФ спречиле су ноћу „провокацију“ из Украјине у Рилском округу Курске области, изјавио је начелник округа Андреј Лисман.

9:13

Више од 1,4 милиона избеглица са територије Украјине и Донбаса прешло је границу са Русијом. Реч је углавном о грађанима ДНР и ЛНР, преноси ТАСС.

9:08

Комесарка за људска права Татјана Москалкова рекла је да се обратила шефу Међународног црвеног крста са захтевом да посети руске ратне заробљенике у Украјини.

9:01

Министарство одбране приказало је снимак борбеног рада самоходних хаубица „Зумбул-С“.

„У току извршавања задатака противбатеријске борбе, батерија Ђацинтов-С уништила је јединицу вучних хаубица М-777 калибра 155 мм произведене у Сједињеним Државама“, напомиње Министарство.

8:55

Тинкофф-Банк је најавила покретање услуге за плаћање куповине помоћу паметног телефона Тинкофф Паи.

Током 2022-2023. године биће лансиране различите платформске технологије. У погледу функционалности, нова услуга је слична Самсунг Паи, Аппле Паи и Гоогле Паи.

8:52

Министарство одбране Руске Федерације саопштило је да је руска војска почела да разминирава„Азовстал”.

8:39

Шеф европске дипломатије Жозеп Борел рекао је да су залихе војне опреме земаља ЕУ исцрпљене због пружања помоћи Украјини .

Европа је „у опасности“ и њен тренутни безбедносни систем има „празнине“, рекао је он.

„Истрошене залихе као резултат војне подршке коју смо пружили Украјини су најочигледнији пример наших недостатака“, рекао је дипломата.

8:35

Мировни преговори између Москве и Кијева могу да се наставе тек након што руске трупе напусте територију Украјине, изјавио је саветник шефа кабинета председника Украјине Михаил Подољак.

„[Руске] снаге морају да напусте земљу, а након тога биће могуће наставити мировни процес“, рекао је Подољак.

8:29

Испоруке тастерских телефона Русији у првом тромесечју порасле су за 43 одсто у односу на исти период прошле године и достигле су 3,5 милиона уређаја, преноси РБЦ.

Према аналитичарима, раст би могли да изазову проблеми са логистиком и одлука неких брендова паметних телефона да обуставе рад на руском тржишту.

8:27

Министарство одбране приказало је снимак последица гранатирања Оружаних снага Украјине у Херсонској области.

8:24

Норвешко министарство спољних послова одбацило је позив Пољске да подели профит од нафте и гаса са Украјином.

„Иако су као резултат сукоба у Украјини приходи од нафте порасли, вредност фонда (Норвешки државни пензиони фонд, који се надопуњује из прихода од нафте – Газета.Ру) је опала“, рекао је секретар норвешког министарства спољних послова Еивинд Вад Петерссон . .

8:20

Велика Британија ће настојати да Кијеву обезбеди могућност да извози житарице и друге прехрамбене производе који се налазе у земљи, рекао је премијер Борис Џонсон након разговора са украјинским председником Володимиром Зеленским.

 

8:16

Ланац Леви Страусс & Цо одлучио је да коначно напусти руско тржиште након 29 година рада, пише Комерсант позивајући се на изворе.

Како је Комерсант сазнао, компанија је обуставила испоруке робе и тражи купце за малопродају.

8:14

Азовско море је сада постало заједничко море између Русије и ДНР , изјавио је заменик премијера кримске владе Георгиј Мурадов.

8:10

Истражни комитет Руске Федерације најавио је почетак истраге о покушају атентата на градоначелника Енергодара Андреја Шевчика.

8:08

Сједињене Америчке Државе разматрају слање специјалних снага да чувају амбасаду у Кијеву, објавио је Тхе Валл Стреет Јоурнал.

8:05

Здраво драги читаоци! Газета.Ру емитује онлајн догађаје 89. дана руске војне операције у Украјини.

Извор:
ГАЗЕТА РУ