Војна операција Руске Федерације у Украјини. Дан 86

S300

НАПОМЕНА: НА ЛИНКУ НА КРАЈУ ТЕКСТА МОЖЕТЕ ПРАТИТИ НОВЕ  ИНФОРМАЦИЈЕ КОЈЕ СЕ АУТОМАТСКИ АЖУРИРАЈУ

13:32

Премијер Белорусије је предложио да се у условима санкција максимално искористи потенцијал транспортног тржишта ЗНД. Он је такође позвао партнере у ЗНД да што је могуће више избегавају међусобна поравнања у доларима и еврима, саопштила је прес служба Савета министара.

13:30

Авито је најавио да ће наставити да послује у Русији као независно предузеће под контролом садашњег генералног директора РИА.

13:27

Прес секретар председника Русије Дмитриј Песков није коментарисао предлог закона о укидању горње старосне границе за закључење првог уговора о служењу војног рока .

Према речима портпарола Кремља, он још није упознат са овим пројектом. „Не могу ништа да кажем, нисам упознат са овим предлогом закона “, одговорио је Песков.

13:21

Руски ПВО системи су током дана оборили 10 беспилотних летелица и пресрели 17 граната украјинске МЛРС Смерч, саопштило је руско Министарство одбране.

13:19

Руски суд је, на захтев ТВ канала „360“, ухапсио имовину „ћерке“ Гугла за још 500 милиона рубаља – РИА.

13:16

Финска државна гасна компанија Гасум саопштила је да ће испоруке руског гаса бити обустављене 21. маја – Ројтерс.

13:15

Чешке власти су од 24. фебруара издале 349.290 специјалних виза избеглицама из Украјине, које им омогућавају да добију азил у републици на период од годину дана, саопштило је чешко Министарство унутрашњих послова на Твитеру.

13:13

Канцеларија Високог комесаријата УН за избеглице саопштила је да је од 24. фебруара до 19. маја број људи који су напустили Украјину достигао 6.404.679 , а 43.563 избеглице су прешле границе суседних држава током протеклог дана .

Према информацијама објављеним на њеном сајту, 887.651 особа стигла је у Русију током наведеног периода, 3.439.857 – у Пољску, 937.082 – у Румунију, 626.548 – у Мађарску, преноси ТАСС.

13:12

Оружане снаге Украјине поново су отвориле ватру на Кујбишевски округ Доњецка, убијен је цивил , јавио је Штаб Територијалне одбране ДНР – ТАСС.

13:11

Јужна Кореја разговара са САД о питању испоруке оружја Украјини – ТАСС.

13:10

Још један хуманитарни конвој руског Министарства за ванредне ситуације стигао је у Доњецк, јавила је Доњецка новинска агенција, позивајући се на прес-службу Министарства за ванредне ситуације ДНР.

13:09

Тема побољшања безбедности информационе инфраструктуре државе постаје све актуелнија у данашњем непријатељском свету, тврди Песков – ТАСС.

13:07

Кремљ не види смисао у обнављању рада Нормандијског формата, пошто Минск-2 више не постоји, рекао је Песков за ТАСС.

13:05

Очигледно, Русија неће никога бесплатно снабдевати гасом, рекао је Песков – ТАСС.

13:04

Кремљ је позитивно оценио иницијативу посланика Московске градске думе да се територија у близини амбасаде САД у Москви назове „Тргом бранилаца Донбаса“.

„Није лоша идеја, веома добра идеја. Ако прође, биће веома добро “, рекао је Дмитриј Песков, прес-секретар председника Русије.

13:02

Није било Путинових инструкција конститутивним ентитетима Руске Федерације да преузму покровитељство над регионима Донбаса, али региони то могу учинити по свом нахођењу, рекао је Песков за ТАСС.

13:01

Путин и Лукашенко одржаће билатерални састанак у Сочију 23. маја, рекао је Песков за ТАСС.

12:54

Министри спољних послова ДНР и ЛНР у Москви су на састанку са амбасадором ДНРК у Русији договорили сарадњу, пренео је дипломатски ресор ДНР – ТАСС.

12:45

Лидер руског рок бенда ДДТ Јуриј Шевчук може бити кривично гоњен . Ово преноси канал База Телеграм позивајући се на сопствени извор.

12:43

Продавнице шпанског бренда Зара могу наставити са радом у Русији под другим брендом, у складу са оригиналним именом. Ово преноси Известиа, позивајући се на извор на потрошачком тржишту.

12:42

Санкције које су уведене против Руске Федерације вероватно ће бити на снази веома дуго, а то није ни повезано са специјалном операцијом у Украјини, тврди Медведев – ТАСС.

12:35

Русија ће створити повољне услове да јапанске компаније остану у земљи, саопштило је Министарство спољних послова – ТАСС.

12:34

Роспатент сматра да Мекдоналдс може да пренесе права на бренд у Руској Федерацији на будућег наследника, ако се стране договоре, преноси шеф службе, преноси ТАСС.

12:33

Америчка министарка финансија Џенет Јелен најавила је планове Г7 да створи картел за куповину руске нафте.

Министри финансија и централни банкари земаља Г7 још нису успели да постигну консензус о природи потенцијалних ограничења на увоз горива из Русије, рекла је Џенет Јелен за ТАСС.

12:32

Украјински „Нафтогас“ је рекао да још није добио новац од „Гаспрома“ за транзит у Европу наредних месец дана – РИА.

12:26

Кина повећава увоз руске нафте уз велики попуст у односу на конкуренте из других земаља – Ројтерс.

12:24

Државна дума би 9. јуна могла да разматра у првом читању предлог закона о увођењу кривичних казни до 10 година затвора за спровођење антируских санкција у Руској Федера

12:22

ЕУ је пренела нову траншу макрофинансијске помоћи Украјини у износу од 600 милиона евра , изјавила је председница Европске комисије Урсула фон дер Лајен – ТАСС.

12:18

Шојгу: Више од 1.377.000 људи евакуисано је у Русију из опасних региона ДНР и ЛНР и из Украјине у Русију од почетка специјалне операције – РИА.

12:14

Шојгу је рекао да се у блиској будућности очекује испорука стратешких дронова трупама.

То ће, према речима министра, уштедети летачку посаду и у великој мери смањити трошкове извиђања и решавања ватрогасних задатака (смањењем потрошње муниције и животног века летелица) – РИА.

12:13

Руска влада је формирала посебан штаб за „обнављање ослобођених територија Украјине “, рекао је за ТАСС потпредседник руске владе Марат Хуснулин.

12:12

Шојгу: ослобађање ЛНР је при крају – РИА.

12:11

Оклевање Олафа Шолца да посети Кијев шаље „погрешан сигнал“ и указује да он не жели да испоручује тешко наоружање Украјини, рекао је Андриј Мелник, амбасадор те земље у Немачкој, у интервјуу за Редактионснетзверк Деутсцхланд.

12:00

Двојици официра Руске гарде додељена су звања Хероја Русије за храброст током специјалне операције – ТАСС.

11:50

Случај покушаја терористичког акта након што је мушкарац у Јевпаторији полио административну зграду фарбом и покушао да је запали – ТАСС.

11:41

Амерички Арцониц – произвођач алуминијумских производа – одлучио је да прода имовину у Русији .

Компанија је проценила могуће губитке од продаје фабрике у Самари на до 500 милиона долара , преноси ТАСС.

11:39

Словачка је од 24. фебруара на своју територију примила 439.382 избеглице из Украјине , од којих је 76.977 поднело захтев властима за азил у републици и добило га – ТАСС.

11:32

Летонска полиција зауставила је реемитовање руских ТВ канала забрањених у земљи у региону Тукумс, пише Делфи.

Полиција је обавестила грађане да многи телевизијски програми произведени у Русији садрже вести које „представљају значајну претњу по националну безбедност и јавни ред.“ Реемитовање једног броја руских програма забрањено је одлуком Летонског националног савета за електронске медије.

11:18

Кинеско министарство спољних послова саопштило је да нема информација о наводно текућим преговорима са Русијом о куповини нафте за стратешке резерве – РИА.

11:01

Губици украјинских јединица у борбама са Народном милицијом ДНР током протеклог дана износили су 42 особе, рекао је заменик начелника Народне милиције ДНР Едуард Басурин.

„У протекла 24 сата наши војници су уништили 42 украјинска националиста, два тенка, два борбена возила пешадије и 10 непријатељских ватрених тачака“ , навео је он у саопштењу које је објавила прес-служба републичког Министарства одбране.

Басурин је додао да су снаге народне милиције заузеле три борбена возила пешадије, три оклопна транспортера и један тенк. Напомиње се да је 26 украјинских војника добровољно положило оружје, преноси ТАСС.

11:00

Од 24. фебруара у Белорусију је ушло око 28 хиљада држављана Украјине, а током протеклог дана у републику је стигло више од 150 Украјинаца, саопштио је Државни гранични комитет Белорусије.

„Од 6:00 (поклапа се са московским временом) 24. фебруара до 6:00 20. маја, 27.868 држављана Украјине стигло је у нашу земљу са украјинске територије: преко украјинско-белоруске границе – 15.793, у транзиту кроз Пољску – 10.563, преко Литваније – 1 305, преко Летоније – 207 „, наводи се на Телеграм каналу одељења.

10:57

Укупан износ једнократне помоћи грађанима на територији Украјине износио је скоро 200 милиона рубаља, рекао је за ТАСС извор у агенцијама за спровођење закона.

10:51

Курс евра на Московској берзи пао је испод 61 рубље. први пут од априла 2017. – ТАСС.

10:50

Нацрт закона о укидању старосне границе за закључење првог уговора о служењу војног рока достављен је Државној думи . Аутори документа су председник одбора за одбрану Картаполов и његов први заменик Крашов (оба ЕП) – РИА.

10:40

ЛНР тврди да Оружане снаге Украјине минирају један од мостова који повезују Лисичанск и Северодоњецк – ТАСС.

10:38

Ромир: Руси су у априлу имали 26% „слободног новца“ у новчанику (индекс се израчунава као разлика између прихода домаћинства и потрошње на неопходна добра и услуге).

10:34

Долар на Московској берзи је испод 60 рубаља по први пут од априла 2018 – РИА.

10:33

Франс Тимерманс, потпредседник Европске комисије, рекао је да је плаћање руског природног гаса у рубљама „ненормално“ и да компаније у Европи треба да плаћају гориво из Русије искључиво у еврима. Тиммерманс је о томе рекао новинарима емитера ЕРР.

„Ово није нормално. Договори су врло јасни, договори говоре о еврима и доларима. То је нормално, али не и рубље “, рекао је потпредседник ЕК током посете Естонији.

10:32

Власти Уједињеног Краљевства неће депортовати украјинске избеглице у Руанду у складу са новом имиграционом политиком земље ако легално стигну у Британију. Ово је изјавио шеф британског Министарства унутрашњих послова Прити Пател. Њене речи преноси Еуроневс.

10:30

Истражни комитет истражује чињенице минобацачког гранатирања два села у Курској области – ТАСС.

10:28

Власти ДНР евакуисале су 416 људи из Мариупоља у насеље у селу Безименоје, укључујући 46 деце дневно – ТАСС.

10:18

Губици Оружаних снага Украјине у борбама са снагама ЛНР дневно износили су 17 људи, наводи република – ТАСС.

Седам украјинских војника положило је оружје, рекао је званични представник Одељења одбране ЛНР Иван Филипоненко.

10:12

Начелник Центра за праћење рестаурације Министарства за ванредне ситуације ЛНР пуковник службе цивилне заштите Виталиј Кучеров рекао је да је конвој Министарства за ванредне ситуације РФ допремио хуманитарну помоћ у Луганск – ТАСС.

10:09

Од свих земаља ЕУ, привреда Словачке је највише страдала од последица непријатељстава у Украјини. Ово пише Еурацтив позивајући се на макроекономску прогнозу Европске комисије.

„Економски изгледи Словачке су помућени последицама борби, које изазивају велики шок у снабдевању. Очекује се да ће нагли пораст цена енергената и роба повећати трошкове производње и смањити куповну моћ домаћинстава, успоравајући раст “, наводи се у прогнози.

10:07

Просус, главни акционар Авита, саопштио је да је одлучио да напусти руски посао и да тражи купца – РИА.

10:04

Курс долара на отварању трговања на Московској берзи 20. маја расте за 0,15% – на 62 рубље, курс евра опада за 0,94% – на 63,79 рубаља. — ТАСС.

10:00

Од почетка ескалације сукоба, Оружане снаге Украјине гранатирале су ДНР 3.045 пута, убивши 120 цивила, саопштило је представништво републике у Заједничком центру за контролу и координацију режима прекида ватре.

09:59

Прес-служба пограничног одељења ФСБ Русије у Ростовској области саопштила је да је више од 14 хиљада становника Донбаса дневно прелазило руску границу у региону – ТАСС.

09:55

Украјински амбасадор у Берлину рекао је да би Украјина могла да постане чланица НАТО-а не „на врхунцу рата“, већ, можда, одмах после – РИА.

09:44

Олесја Буњаева, директорка Одељења за истраживање и промоцију домаћих винских производа Роскачества, рекла је да се у блиској будућности не очекује потпуни прекид увоза вина из земаља ЕУ .

„Стручњаци Роскачества не очекују потпуни прекид увоза из земаља ЕУ у блиској будућности. Разлог може бити само одговор Русије на непријатељске акције других земаља . У сваком другом случају, испоруке ће се наставити, руски увозници и малопродајни ланци мењају обрасце рада, логистичке руте, али обезбеђују доступност робе на полицама “, рекла је РИА Новости.

09:37

Управни поступак против лидера рок групе ДДТ Јурија Шевчука о дискредитацији Оружаних снага Русије поднет је Окружном суду Џержинског у Санкт Петербургу, рекао је ТАСС-у прес-секретар Советског окружног суда у Уфи.

09:31

ВТБ је повећао максималан износ преференцијалних хипотека на 15 милиона и 30 милиона рубаља. узимајући у обзир регион – ТАСС.

09:28

Амерички сенатор Ренд Пол тврди да ће Сједињене Државе наводно морати да позајме новац од Кине да би Украјини пренеле рекордни пакет помоћи од 40 милијарди долара , пише Бреитбарт.

09:27

Летонски министар спољних послова Едгарс Ринкевичс рекао је за Ал Џазиру да та земља намерава да се извуче без руског гаса. „Планирамо да изградимо гасне станице и без руског гаса “, рекао је он.

Ринкевич је додао да војна специјална операција у Украјини „треба да буде завршена што је пре могуће .“ Према његовим речима, летонске власти су уверене да ће НАТО помоћи балтичким земљама да одбију „сваку претњу.

09:18

Немачка би, у оквиру такозване кружне размене, ове године требало да почне да снабдева Чешку прву серију тенкова Леопард 2 А4 како би пружила војну помоћ Украјини, пренела је агенција ДПА.

09:16

Транзит руског гаса кроз Украјину 20. маја може износити око 63,7 милиона кубних метара. м дневно, произилази из података на сајту „Оператора ГТС Украјине“ – ТАСС.

09:15

Оружане снаге Украјине су током дана 53 пута гранатирале ДНР, један цивил је убијен, саопштила је република. Под гранатирањем је било 12 насеља. Ватра украјинске војске оштетила је 24 куће и седам цивилних инфраструктурних објеката. За гранатирање је украјинска војска употребила тешку артиљерију, вишецевне ракетне системе „Град“, минобацаче, бацаче граната и стрељачко оружје, испаљено је укупно 306 муниције – ТАСС.

09:13

Блинкен је рекао да је Русија 90-их година сама одбила понуду Запада да уђе у НАТО – РИА.

09:10

Пакистански министар спољних послова Билавал Буто Зардари рекао је да не жели да стане на страну у украјинском сукобу – ТАСС.

08:53

Руси су део своје уштеђевине пребацили из рубља у доларе , сазнаје Ромир. Према подацима компаније, од 9. до 15. маја удео Руса који своју штедњу чувају у страној валути порастао је на 12 одсто .

Генерално, нешто више од половине Руса има уштеђевину, а 40% њих ће моћи да живи од уштеђевине не више од три месеца.

08:50

Многи хотели и одмаралишта у Анапи сада су полупразни, кажу представници смештајних објеката – ТоурДом.ру.

08:43

Швајцарска осигуравајућа компанија Цирих осигурање објавила је продају пословања у Руској Федерацији и престанак активности у Русији – ТАСС.

08:37

Немачка ће платити додатне чланарине у износу од 10 милиона евра за јачање Савета Европе да би надокнадила губитке изазване повлачењем Русије из те организације, изјавила је немачка министарка спољних послова Аналена Бербок – ТАСС.

08:20

Око трећине немачких компанија, у условима дешавања у Украјини, очекује погоршање финансијске ситуације у наредних 12 месеци, објавио је лист Ханделсблат, позивајући се на резултате истраживања које је спровела Немачка трговинско-индустријска комора.

08:18

Бундестаг је усвојио закон који омогућава темељитију примену санкција уведених руским бизнисменима, пренела је агенција ДПА.

08:16

Неколико афричких земаља затражило је од Москве помоћ у набавци ђубрива. Ово извештавају РИА Новости позивајући се на амбасадора Министарства спољних послова Русије Олега Озерова.

08:14

Земље Г7 нису могле да постигну заједничко мишљење о природи потенцијалних ограничења на увоз руске нафте, изјавила је министарка финансија САД Џенет Јелен после првог дана дводневног састанка у Кенигсвинтеру – ТАСС.

08:13

Вашингтон проучава могућност укидања санкција на ђубрива у Белорусији у замену за пристанак Минска на транзит украјинског жита кроз земљу, објавио је Тхе Валл Стреет Јоурнал, позивајући се на изворе.

08:11

Власти Украјине, на нивоу интерних докумената своје војске, признале су да су на самом почетку руске специјалне операције заробљени војници са острва Змејни. О томе сведоче спискови које је Русија добила, тврде РИА Новости.

08:10

Саветник шефа Канцеларије председника Украјине Михаил Подољак заложио се за искорењивање концепта „Руси“ у Донбасу и Харковској области . Његове речи цитира РИА Новости.

„Залажем се за потпуно заборављање речи „Руси“ у области Харкова. Залажем се за заборављање речи „Руси“ у областима Луганска и Доњецка“, рекао је Подољак. Он је такође позвао представнике власти Доњецке и Луганске Народне Републике да „физички не буду присутни” на овим територијама.

08:09

Запослени у агенцијама за провођење закона Руске Федерације добили су спискове погинулих, несталих, као и оних који су били у руском заробљеништву на јужном правцу војске Оружаних снага Украјине. Релевантни документи објављени су на сајту РИА Новости. На списковима се налази преко 2 хиљаде имена и презимена.

08:08

Јединице Оружаних снага Украјине су током протеклог дана једном пуцале на територију ЛНР. Град Первомајск је био под минобацачком ватром, саопштило је представништво републике у Заједничком центру за контролу и координацију режима прекида ватре – пренео је ТАСС.

08:07

Председница Европске комисије Урсула фон дер Лајен рекла је да ће тајминг пријема Украјине у ЕУ зависити, између осталог, од тога колико брзо земља може да се опорави од сукоба и спроведе неопходне реформе – ТАСС.

08:06

Ваздушно-космичке снаге Русије користе борбене авионе Су-57 током војне операције у Украјини, рекао је за ТАСС извор у војно-индустријском комплексу.

08:05

Сједињене Америчке Државе до сада нису доставиле Украјини противбродске ракете и нису одобриле набавку таквог наоружања, рекао је портпарол Пентагона Џон Кирби за ТАСС на редовном брифингу за новинаре.

08:04

Амерички председник Џо Бајден потписаће предлог закона о додели додатне помоћи Украјини у износу од око 40 милијарди долара током путовања у Азију – ТАСС.

08:03

Шеф кабинета председника Украјине Андриј Јермак признао је постојање проблема који спречавају украјинске власти да добију приступ руској имовини која је замрзнута у иностранству и најавио жељу за стварањем „легитимног међународног механизма“ за постизање тог циља – ТАСС.

08:01

Учешће маринаца Тихоокеанске флоте Руске Федерације у војној операцији у Украјини одразиће се на промену елемената њихове борбене обуке, изјавио је за ТАСС командант флоте адмирал Сергеј Авакјанц.

08:00

Здраво драги читаоци! Газета.Ру емитује онлајн догађаје 86. дана специјалне војне операције Руске Федерације у Украјини.

Извор:
ГАЗЕТА РУ