Војна операција Руске Федерације у Украјини. Дан 85

ruski vojnici

НАПОМЕНА: НА ЛИНКУ НА КРАЈУ ТЕКСТА МОЖЕТЕ ПРАТИТИ НОВЕ  ИНФОРМАЦИЈЕ КОЈЕ СЕ АУТОМАТСКИ АЖУРИРАЈУ

12:18

Тренутни курс рубље је тржишни, каже Максим Орешкин, помоћник председника Руске Федерације – ТАСС.

12:15

Украјински амбасадор у Берлину позвао је на наставак нормандијског формата (Русија, Украјина, Француска, Немачка) ради закључивања примирја – РИА.

12:14

Ердоган: Турска је обавестила чланице НАТО да ће рећи не чланству Шведске и Финске – РИА.

12:11

Мурига, један од вођа батаљона Аидар, приведен је, о његовом хапшењу данас ће одлучивати суд у Ростову на Дону, рекао је извор РИА Новости.

12:11

Британија је замрзнула средства Аерофлота, Россииа Аирлинес и Урал Аирлинес – РИА.

12:01

Руске железнице не планирају да отпуштају особље због санкција , рекао је за ТАСС Олег Белозеров, генерални директор компаније.

12:00

Амерички председник Џо Бајден опире се украјинским захтевима за високопрецизне вишецевне бацаче ракета. Сједињене Државе страхују да ће се украјински сукоб одуговлачити, преноси Политицо, позивајући се на анонимне изворе:

11:51

Курс долара на Московској берзи пао је на 62 рубље. први пут од јануара 2020. – ТАСС.

11:46

Русија је дозволила Турској да заузме две трећине тржишта ваздушних путовања између земаља, пише Комерсант. На пример, турске ваздухопловне власти издале су руским авио-компанијама упола мање дозвола за лет него што је руски регулатор дао турским превозницима.

11:41

Група посланика фракције Праведна Русија – За истину, на челу са лидером десничарских Руса Сергејем Мироновом, подноси Државној думи предлог закона о овлашћењима председника Руске Федерације за стварање привремене администрације ван Русије.

Документ је првенствено усмерен на стварање таквих структура у зони специјалне операције у Украјини , преноси ТАСС.

11:40

Новатек се жали пољским и европским судовима због санкција Пољске компанији, рекао је Михелсон – РИА.

11:32

Новатек још није променио своје планове за пуштање у рад Арктик ЛНГ-2, упркос санкцијама, рекао је за ТАСС власник Новатека Леонид Михелсон.

11:30

Западне санкције Русији и Белорусији гурају обе државе ка интензивнијем развоју, сматра белоруски председник Александар Лукашенко, преноси БелТА.

11:29

Татјана Москалкова, комесарка за људска права у Руској Федерацији, рекла је да ће се обратити Међународној поморској организацији УН са захтевом да помогне у ослобађању морнара заточених у Украјини са цивилних бродова додељених руским лукама – ТАСС.

11:27

Грађани Руске Федерације који одлуче да се одмарају у Русији, а не у иностранству, требало би да добију додатну недељу одмора . Такву иницијативу је изнео заменик Државне думе Султан Хамзајев, пише ТоурДом.ру .

11:23

Михаил Подољак, саветник шефа кабинета председника Украјине, позвао је да не предлажу украјинским властима да уведу прекид ватре са Русијом. По његовом мишљењу, то је немогуће без потпуног повлачења руских снага са територије државе.

„Не нудите нам прекид ватре – то је немогуће без потпуног повлачења руских трупа. Украјинско друштво није заинтересовано за нови „Минск“ и повратак рата за неколико година “, написао је Подољак на Твитеру.

Како је приметио саветник шефа кабинета председника Украјине, док Русија не повуче своје трупе, Кијеву ће преговарачка платформа бити само „оружје, санкције и новац.

11:22

Украјински министар спољних послова Кулеба: „Не требају нам замене за статус кандидата за ЕУ које показују другоразредни став према Украјини и вређају осећања Украјинаца“ – РИА.

11:12

Аустрија планира да смањи зависност од испоруке гаса из Русије за 10 одсто, изјавила је шефица Министарства енергетике земље Леоноре Гевеслер – ТАСС.

11:03

Пољска компанија за нафту и гас ПГНиГ поднела је нову тужбу против Гаспрома – захтевала је исплату камате на преплаћене 1,5 милијарди долара за испоруке у периоду 2014-2020.

10:57

Губици украјинских јединица у борбама са Народном милицијом ДНР током протеклог дана износили су 39 људи, каже Едуард Басурин, заменик начелника републичког одељења НМ – ТАСС.

10:55

Током специјалне операције у Украјини, ракетне трупе и артиљерија Копнене војске Русије погодиле су за дан око 350 циљева Оружаних снага Украјине, саопштило је руско Министарство одбране. Како наводи агенција, Ваздушно-космичке снаге Русије су високопрецизним ракетама уништиле украјински дивизион С-300 у области Николајев и дивизију комплекса Бук-М1 у ДНР. Руска авијација је погодила 58 подручја концентрације људства и украјинске војне технике, уништила више од 340 националиста, руски ПВО системи су уништили 15 украјинских дронова, укључујући један Баирактар ТБ2, навело је руско Министарство одбране.

10:54

Татјана Москалкова, комесарка за људска права у Руској Федерацији, сматра одсуство принципијелне реакције светске заједнице на извештаје о мучењу ратних заробљеника из Руске Федерације у Украјини демонстрацијом двоструких стандарда – ТАСС.

10:53

Од почетка специјалне војне операције у Украјини, руске оружане снаге уништиле су 942 беспилотне летелице, 3.158 тенкова и оклопних возила Оружаних снага Украјине, као и 395 вишецевних ракетних бацача, саопштило је руско Министарство одбране.

10:52

Међународни комитет Црвеног крста регистровао је стотине украјинских ратних заробљеника који су напустили фабрику Азовстал у Мариупољу, саопштило је сједиште МКЦК-а у Женеви, истичући да је регистрација тренутно у току – ТАСС.

10:50

Лукашенко ће ускоро са Путином разговарати о питањима замене увоза, пренела је агенција БелТА.

10:47

Пољска је спремна да изгради сталне НАТО базе за смештај лаких јединица, рекао је премијер – РИА.

10:46

Губици украјинских трупа у зони одговорности Народне милиције ЛНР током протеклог дана износили су 20 људи, саопштио је званични представник републичког ресора за одбрану Иван Филипоненко – ТАСС.

„У сукобима са јединицама Ресора одбране током протеклог дана, непријатељ је претрпео губитке у људству и војној техници, и то: 20 припадника људства, пет оклопних транспортера, три возила “, рекао је он.

10:44

Министарство одбране Русије: 771 милитант националне јединице Азов предао се из Азовстала у року од једног дана, од 16. маја предало се укупно 1.730 милитаната, укључујући 80 рањених – РИА.

10:43

Европа неће моћи одмах да напусти руску нафту и гас, изјавио је потпредседник руске владе Александар Новак – ТАСС.

10:42

Руска Федерација ће наредних дана видети коначан списак страних компанија које су испоруку гаса плаћале у рубљама или су их одбиле, рекао је за ТАСС потпредседник Владе Руске Федерације Александар Новак.

10:40

Инспекције Федералне пореске службе почеле су да позивају пореске обвезнике да сведоче о њиховој евентуалној повезаности са сумњивим добављачима и законитости одбитка пореза на додату вредност. За РБЦ је о томе рекло неколико пореских консултаната.

10:38

Заменик премијера Руске Федерације Александар Новак назвао је увођење плаћања гаса у рубљама неопходном мером , неопходном за одржавање извозних прихода, – ТАСС.

10:37

Сенатор Клишас: „Програм замене увоза је потпуно пропао. Поред бравурозних извештаја секторских одељења, нема ништа. Наши људи то виде како у роби широке потрошње, тако иу многим другим областима ” – РИА.

10:36

Заменица премијера Украјине Јулија Свириденко рекла је да су се Кијев и Варшава договорили о снабдевању украјинске територије горивом, преноси Радио Пољска. Према њеним речима, испоруке би требало да почну крајем маја – генерално, Украјина ће добити око 25.000 тона бензина из пољских залиха.

10:35

Мало је вероватно да ће Северни ток 2 у блиској будућности бити покренут из политичких разлога , каже потпредседник руске владе Александар Новак – ТАСС.

10:34

Индијска држава ОНГЦ жели да купи Шелов удео у пројекту Сахалин-2 и удео ЕкконМобил-а у пројекту Сахалин-1, пише Индиан Ецономиц Тимес, позивајући се на изворе.

10:32

Руска Федерација обнавља извоз нафте, земља је повећала испоруке у земље азијско-пацифичког региона, изјавио је за ТАСС потпредседник Владе РФ Александар Новак.

10:30

Руски муслимански борци показују отпорност, храброст и несебичност током специјалне операције у Украјини, рекао је Владимир Путин – ТАСС.

10:29

Дмитриј Медведев је ситуацију са могућом забраном Русији да плаћа дугове у доларима описао пословицом „најбоље се смеје онај ко се последњи смеје“ – ТАСС.

10:27

Мешање САД ради испуњавања руских дужничких обавеза судови треба да сматрају вишом силом и „кривим понашањем кредитора“, каже Дмитриј Медведев – ТАСС.

10:23

Немачка неће предузети кораке који ће НАТО учинити страном у сукобу у Украјини , изјавио је немачки канцелар Олаф Шолц – ТАСС.

10:19

Ситуација на енергетском тржишту у Европи следеће године може бити гора него сада , сматра потпредседник Владе Руске Федерације Александар Новак – ТАСС.

Према његовим речима, производња нафте у Русији је у мају након пада у априлу порасла за 200-300 хиљада барела дневно, а опоравак ће се наставити у јуну.

10:05

Курс долара на отварању трговања на Московској берзи расте за 0,54%, на 63,79 рубаља, курс евра је у паду за 1,05%, на 66 рубаља, следи из података о трговању – ТАСС.

10:03

Индекс Московске берзе на отварању трговања расте за 0,37%, РТС – за 0,5%, следи из трговачких података – ТАСС.

10:01

Амбасадор Украјине у Немачкој Андриј Мелник рекао је да прибегавањем оштрој реторици против Олафа Шолца није желео да га увреди , већ је само покушао да га натера да промени политику Немачке према Украјини – ТАСС.

10:00

Више од 13,5 хиљада становника ДНР и ЛНР прешло је током протеклог дана границу Руске Федерације у Ростовској области, пренела је прес-служба Пограничне управе Федералне службе безбедности РФ – пренео је ТАСС.

09:59

Гаспром испоручује Европу гасом преко Украјине у количини од 63,3 милиона кубних метара. м дневно преко Суџе, пријаву преко Сохрановке Украјина је одбила, рекао је представник руске гасне компаније ТАСС.

09:58

Сједињене Државе не виде знаке да Кина пружа материјалну помоћ Русији у извођењу војне операције у Украјини, рекла је секретар за штампу Беле куће Карин Жан Пјер.

09:57

Како сазнаје Газета.Ру, нови бренд специјалне опреме АГБ Цонструцтион Мацхинери ће дебитовати у Русији у мају. Прва новина домаће компаније – багер-утоваривач 3ЦР – тачно понавља сличан британски трактор ЈЦБ 3ЦКС ЕЦО. Састављање опреме од страних компоненти је потпуно легално, иако ће захтевати додатне радове, кажу стручњаци.

09:52

Министарство унутрашњих послова Русије ставило је на потерницу команданте националног батаљона „Азов“ Величко и Немичев – РИА.

09:37

Шри Ланка не намеће и не намерава да наметне ограничења руским грађанима , већ их, напротив, позива да се одморе на свом острву, рекао је ТАСС-у Дамика Виџајасингхе, генерални директор Државне управе за развој туризма Шри Ланке.

09:33

Пушилин је рекао да је више од половине украјинских снага безбедности које су се тамо налазиле напустило Азовстал , процес је још у току – ТАСС.

09:32

Јединице Оружаних снага Украјине током протеклог дана 41 пут су гранатирале територију ДНР, при чему су два цивила погинула, а петоро је повређено , саопштило је представништво републике у ЈЦЦЦ – ТАСС.

09:26

Индекс просечног чека Руса у априлу је смањен за 6,1% (43 рубље) у односу на март и износио је 658 рубаља . У годишњој динамици, индекс је порастао за 8,6% (52 рубље), израчунала је компанија Ромир.

Просечан чек за куповину робе широке потрошње у априлу износио је 663 рубље. . Током године индикатор је порастао за 8% (49 рубаља), напомиње студија.

„Просечан чек у априлу се смањио након мартовске навале потражње и куповине за будућност . Видимо да купци смањују обим куповине у физичком смислу да би надокнадили раст цена . Али показатељ је и даље на високом нивоу у односу на прошлу годину“, рекла је Ксенија Паизанскаја, виши директор за односе са клијентима холдинга.

09:22

Државна дума је предложила да одбије учешће Русије у Париском споразуму о клими и Протоколу из Кјота . О томе пише Известија, позивајући се на извештај након састанка Комитета Државне думе за екологију, природне ресурсе и заштиту животне средине.

09:19

Власти ДНР су у последња 24 сата евакуисале 231 особу, укључујући 12 деце , из Мариупоља у насеље у селу Безименоје, пренео је ТАСС.

09:10

Чељабинска тракторска фабрика назвала је лажом изјаву САД о чиповима за „домаћинство“ у руским тенковима:

09:09

Копнене границе отворене су са руске стране са ЛНР, ДНР и Грузијом, пише Профи.Травел .

09:05

Транзит руског гаса преко територије Украјине 19. маја може износити око 63,25 милиона кубних метара. м дневно, произилази из података на сајту „Оператора ГТС Украјине“ – ТАСС.

09:03

Централна банка је почела да чешће непланирано проверава банке у позадини валутних ограничења – РБЦ.

09:02

Полицајци су почели да траже могућности за надоградњу возног парка патролних аутомобила саобраћајне полиције. То преноси „Комерсант“.

Како објашњавају у Министарству индустрије и трговине, сада се „разрађује питање опремања Министарства унутрашњих послова, узимајући у обзир постојеће санкционе ризике, логистичке проблеме и низ других потешкоћа.“

08:59

Заменик команданта пука Азов са надимком Калина, према прелиминарним подацима, напустио је Азовстал у Мариупољу и предао се. То преноси РТ позивајући се на руског ратног дописника Дмитрија Стешина.

Претпоставља се да се заменик команданта предао 18. маја увече. „Чудном коинциденцијом отишао сам у вод Лугер – то су момци који су провели 17 дана у микроокругу Восточни у високој згради у комплетном окружењу…“ , нагласио је Стешин.

Према речима војног дописника, очекује се „завршна конференција за штампу Калине.“ „Нема званичне потврде ове информације “, закључио је војни командант.

08:56

Најмање седам граната погодило је територију једне дестилерије у Курској области током јутрошњег гранатирања, рекао је директор предузећа – ТАСС.

08:47

Генерални секретар УН је позвао на приступ тржишту за производе и ђубрива из Русије.

08:46

Финска премијерка Сана Марин рекла је да питање размештања база или нуклеарног наоружања у земљи након њеног уласка у НАТО није на дневном реду – ТАСС.

08:45

Амбасадор Украјине у Немачкој Андриј Мелник сматра да се одлука о уласку његове земље у НАТО може донети брзо као и у случају Финске и Шведске , за то је потребна само политичка воља – ТАСС.

08:43

Становницима Калињинградске области биће дозвољен улазак у Литванију, али само у транзиту, преноси ТоурДом.ру.

08:38

Шеф ДПР Денис Пушилин рекао је да ће фабрика Азовстал у Мариупољу бити срушена, а на њеном месту би могла да се појави парк зона или технопарк.

Током руске специјалне операције у Украјини, у фабрици су се водиле интензивне борбе скоро три месеца. Како је Азовстал изгледао и како изгледа сада – у фото извештају Газета.Ру.

 

08:26

Америчка министарка финансија Џенет Јелен одговорила је на предлог да се повуку замрзнуте девизне резерве Русије и дају Украјини на рестаурацију.

08:24

Пензионисани амерички генерал Бари Мекефри проследио је снимке из компјутерске игрице Арма 3 за снимање борби у Украјини. Он је 16. маја направио одговарајући унос на Твитеру, а затим га обрисао. Међутим, на причу је скренуо пажњу канал Фок Невс, пише ТАСС.

08:22

Румунске власти су од краја априла успеле да извезу више од 240.000 тона жита из Украјине , изјавио је министар спољних послова Богдан Ауреску.

Он је додао да је прошле године из Констанце извезено више од 25 милиона тона житарица, чиме је постала главна европска лука за извоз житарица, преноси ТАСС.

08:20

Државни програм супституције увоза треба ажурирати и ревидирати. То је превише глатко, Русија треба да убрза. Ово мишљење је изнела председница Савета Федерације Валентина Матвијенко у интервјуу листу Известија.

08:18

Неписмени макроекономски кораци Запада поткопали су прехрамбену безбедност у свету, проблеми у овој области почели су много пре почетка војне специјалне операције у Украјини, каже руски амбасадор у САД Анатолиј Антонов – ТАСС.

08:16

Низ једностраних антируских санкција подрио је поверење у западне земље и пореметио глобалне ланце снабдевања, погоршавајући прехрамбену кризу, рекао је руски амбасадор у Сједињеним Државама Анатолиј Антонов.

Он је такође приметио да су „изјаве Западњака да се њихове забране не односе на снабдевање храном и ђубривима лукавство “, јер „санкције у финансијском и транспортном сектору директно утичу на ситуацију на светским тржиштима хране “, преноси ТАСС.

08:14

До 60 одсто страног вина могло би да нестане са полица руских продавница због санкција и проблема са логистиком , али ће те нише делимично бити попуњене вином руских произвођача, рекао је за ТАСС Павел Мајоров, руководилац пројекта Руски извозни бренд вина.

08:12

Војни одговор Русије на улазак Шведске и Финске у НАТО биће сразмеран врстама наоружања које ће бити распоређено у овим земљама, изјавила је председница Савета Федерације Валентина Матвијенко у интервјуу за Известија, истичући да ће безбедност Руске Федерације бити осигуран .

Она се такође нада да ће након завршетка операције у Украјини бити шансе да се настави дијалог између Русије и Запада.

08:10

Пошта Јапана ће од 20. маја делимично обновити раније обустављене испоруке у Украјину – ТАСС.

08:08

Јединице Оружаних снага Украјине су током протеклог дана два пута пуцале на територију ЛНР, два цивила су повређена, саопштило је представништво републике у Заједничком центру за контролу и координацију режима прекида ватре – ТАСС.

08:07

Једна особа је погинула током најновијег напада Украјине на село Теткино у Курској области, саопштио је шеф региона Роман Старовоит – ТАСС.

08:06

Шеф Канцеларије Комисије за спољне послове Централног комитета Комунистичке партије Кине, члан Политбироа Јанг Јиечи и помоћник председника Сједињених Држава за националну безбедност Џејк Саливан разговарали су телефоном о украјинском питању и ситуацији у ДНРК. – ТАСС.

08:05

Јапанска влада одлучила је да издвоји још 300 милиона долара финансијске помоћи Украјини за хуманитарне потребе – ТАСС.

08:04

Украјина очекује да ће жетве у земљи ове године бити упола мање него прошле , рекао је министар аграрне политике и исхране Украјине Николај Солски – ТАСС.

08:03

Сенат америчког Конгреса једногласно је одобрио кандидатуру Бриџит Бринк коју је предложио председник Џо Бајден за место амбасадора САД у Украјини – ТАСС.

08:02

Администрација америчког председника Џоа Бајдена одбија да испоштује захтев Кијева и испоручи америчке вишецевне ракетне системе због бојазни да ће их Украјина користити за гађање циљева у Русији – Политико.

08:01

Амерички државни секретар Ентони Блинкен и турски министар спољних послова Мевлут Чавушоглу састали су се у Њујорку да разговарају о сарадњи НАТО-а и ситуацији у Украјини – ТАСС.

08:00

Здраво драги читаоци! Газета.Ру емитује онлајн догађаје 85. дана специјалне војне операције Руске Федерације у Украјини.

Извор:
ГАЗЕТА РУ