Стремоусов: На основу захтева руководства Херсонске области, Путину ће бити поднет захтев да се ова област укључи у састав Руске Федерације; Песков: Одлуку о захтеву да Херсонска област уђе у састав Руске Федерације треба да донесу становиници тог региона

Dmitrij-Peskov

Одлуку о захтеву да Херсонска област уђе у састав Руске Федерације треба да донесу становиници тог региона, поручио је портпарол Кремља Дмитриј Песков.

Он је нагласио да „такве судбоносне одлуке“ морају да имају апсолутно јасну правну позадину, оправдање, и да буду апсолутно легитимне, као што је то, како је рекао, био случај са Кримом.

„Да ли треба или не треба да буде таквог захтева, становници Херсонске области тек треба да одлуче. Становници Херсонске области треба да одреде своју судбину. Наравно, ово је питање које треба јасно и пажљиво да верификују и процене адвокати и правни експерти“, објаснио је Песков, преноси Интерфакс.

Он није хтео директно да одговори на питање да ли Кремљ верује да би у том случају било исправније да се одржи референдум за решавање тог питања.

„Рекао сам шта сам хтео да кажем. Нисам рекао ништа о референдуму“, рекао је Песков.

 Кирил Стремоусов: На основу захтева руководства Херсонске области, Путину ће бити поднет захтев да се ова област укључи у састав Руске Федерације

Власти украјинске Херсонске области која је под руском контролом саопштиле су да ће тражити да буду припојени Русији.

Заменик лидера регионалне војне и цивилне администрације Херсона Кирил Стремоусов рекао је да је „град Херсон Русија“ а да се на територији Херсонске области „неће стварати никаква ХНР (Херсонска Народна Република), неће бити референдума“, преносе РИА Новости.

„То ће бити један једини указ на основу захтева руководства Херсонске области председнику Русије и биће поднет захтев да се ова област укључи у састав пуноправног региона Руске Федерације“, рекао је Стремоусов на конференцији за новинаре.

Извор:
НСПМ