Николић: Изгледа да Немачка тражи да признамо независност Косова

Tomislav-Nikolic-izdajnik-iz-BajcetineПостоје услови Бундестага који ће бити веома тешки за улазак у ЕУ, зато што су мотивисани немачким признањем косовске независности, рекао је председник Србије Томислав Николић у интервјуу за Хрватску радио телевизију.

На питање колики је маневарски простор за преговоре о томе, Николић каже да ће о томе директно разговарати са немачком канцеларком Ангелом Меркел. Председник Србије очекује да од Меркелове добије одговор на питање да ли се у условима које је усвојио Бундестаг, заправо крије, захтев да Србија пре уласка у ЕУ, призна независност Косова.

„ЕУ као организација је у сваком свом извештају и разговору са нама поручила да се не меша у то питање и да од нас не тражи признање Косова“, нагласио је Николић у интервјуу, преноси портал ртс.рс.

Николић је у интервјуу ХРТ-у, током посете Загребу, где је предводио државну делегацију на свечаности поводом уласка Хрватске у Унију, рекао да ће Србија наставити сарадњу са Хрватском.

„Честитам Хрватској улазак у ЕУ и желим све најбоље свим хрватским грађанима“, рекао је Николић, додавши да Хрватска такође мора још много да уради као члан европске породице.

Како је истакао, Србија ће са Хрватском наставити да сарађује на много вишем нивоу.

„Србија и Хрватска имају међусобне захтеве за које очекујем да ће обе земље озбиљно размотрити. Када се ти захтеви реше, ништа не може покварити наше билатералне односе“, закључио је Николић.

РТС