КРВАВИ ЂУРЂЕВДАН 1991: У Сплиту убијен први војник ЈНА, руља покушала да задави другог

split 1991

Војник Југословенске народне армије Сашко Гешовски погинуо је на Ђурђевдан пре 31 године у Сплиту, када је извршен први оружани напад на припаднике ЈНА. Гешовски, који је тада имао 19 година, убијен је док је чувао Команду Морнаричког округа.

Младића из Кавадараца убила је разуларена руља коју је на демонстрације позвао први председник „демократске Хрватске“ Фрањо Туђман. Испред команде било је више од 30.000 демонстраната са шаховницама, који су наводно протестовали због блокаде села Кијево, за коју су оптужили ЈНА и Србе.

А онда, у једном тренутку су почели да пуцају на војнике. Један метак испаљен из гомиле убио је Гешовског. Никада није утврђено ко је убица. Приликом напада на објекат ЈНА у Сплиту, рањен је још један Македонац, Тончи Стојче из Македонске Каменице, који је покушао да помогне смртно рањеном Гешовском. Тада је разјарена руља умало линчовала другог Македонца, војника Светланца Накова из села Лаки код Винице. Наков снимак дављења шокирао је тада јавност. Преживео је овај напад.

Осетио сам да ме је неко ухватио с леђа за врат

– То јутро се пред Командом окупила велика група грађана који су протестовали против ЈНА. Многи демонстранти били су наоружани. Прво су напали мене који сам био у транспортеру. Осетио сам да ме је неко ухватио с леђа за врат и почео да ме вуче напоље и дави. Спасао ме је возач транспортера Славе Јованов из струмичког села Василево, који је откопчао каиш на шлему и увукао ме у возило – рекао је својевремено Наков.

Сашков отац Гоце Гешовски истиче да родитеље највише боли то што не знају како је њихов син погинуо.

– Желео је да служи отаџбини. У војску је отишао 17. септембра 1990. у војну полицију у Сплит, а из војске је требало да изађе у септембру 1991. године. Тај дан, нажалост, нисмо дочекали – пренели су својевремено македонски медији изјаву Гешовског.

Гешовски био је први погинули војник у новозапочетом југословенском рату

Сашко Гешовски био је први погинули војник у новозапочетом југословенском рату, чија се увертира догодила четири дана раније у Борову, када је у нападу хрватских полицајаца на српску територију убијено 12 хрватских полицајаца и тројица Срба. Истог дана, 2. маја, у Задру је одржана „Кристална ноћ“, када је 2.000 хрватских екстремиста рушило и пљачкало српску имовину у том граду.

Србин и Хрват погинули су 31. марта у “Крвави Ускрсу на Плитвицама“, а месец дана раније завршена је „Пакрачка битка“ без жртава.

Извор:
ВАСЕЉЕНСКА