УЖИВО – дан 72: Придњестровље ће остати неутрално у конфликту у Украјини, из Азовстаља евакуисано 50 цивила

donbas-tenk

Русија наставља да покушава да у потпуности заузме челичану „Азовстаљ“ у Маријупољу, наводи се у новом обавештајном извештају британског Министарства одбране и оцењује да је то повезано са предстојећим обележавањем Дана победе у Другом светском рату, 9. маја

Седамдесет други дан рата у Украјини. Генерални секретар УН-а Антонио Гутерес каже да је у току трећа операција евакуације цивила из челичане „Азовстаљ“ у Маријупољу. Шеф дипломатије ЕУ Жосеп Борељ тврди да су земље чланице Уније близу усаглашавања шестог пакета санкција Русији, укључујући и ембарго на нафту. Борбе за Донбас не престају. Кијев саопштава да неће покренути контраофанзиву пре јуна када се очекује да стигне још оружја из западних земаља.

Украјински екстремисти, по инструкцијама Сједињених Држава и Велике Британије, заузимају позиције на територији хемијских предузећа ЛНР и минирају складишта хемикалија како би након повлачења дискредитовали Оружане снаге Русије, рекао је генерал-пуковник Михаил Мизинцев, начелник Националног центра за управљање одбраном.
Он је нагласио да украјински екстремисти пуцају са ових положаја како би изазвали узвратну ватру руских трупа и у случају да буде погођено складиште хемикалија Русију оптуже за хемијски напад.

10:32 Ламбрехт: Немачка ће испоручити Украјини седам самоходних хаубица

Немачка ће Украјини испоручити седам самоходних хаубица, поред пет таквих артиљеријских система које је холандска влада већ обећала, изјавила је немачка министарка одбране Кристин Ламбрехт.

Оне ће бити испоручене Украјини током наредних недеља, чим буду оспособљене, навели су Ламбрехтова и начелник одбране Немачке генерал Еберхард Зорн новинарима у словачком граду Слиач.

Немачка војска описује ове хаубице као најмодерније на свету, па ће украјински војници морати да проћу обуку пре него што буду послате.

„Очекује се да ће обука прве групе од око 20 украјинских војника на ‘панцер хаубици 2000’ почети следеће недеље у немачком граду Идар-Оберштајн“, рекао је Зорн.

Ламбрехтова ће се састати са својом холандском колегиницом Кајсом Олонгрен касније током дана у Слиачу, где су обе земље распоредиле противваздушну одбрану „патриот“ чим је почео сукоб у Украјини.

Холандија је раније обећала Украјини пет оваквих хаубица.

„Панцер хаубица 2000“ је једно од најмоћнијих артиљеријских оружја која поседује Бундесвер, а може да погоди циљеве на удаљености од 40 километара.

„Берлин ће такође, испоручити први пакет муниције за хаубице које је направила немачка одбрамбена компанија КМВ“, саопштио је Зорн, а даља набавка муниције ће се обављати директно између Кијева и компаније.

Немачка је прошле недеље први пут пристала да Кијеву испоручи тешко наоружање, тенкове за противваздушну одбрану „гепард“.

Већина тешког наоружања које су земље НАТО-а до сада послале Украјини је оружје совјетске производње, које се још увек налази на залихама источноевропских држава чланица НАТО-а, а Сједињене Америчке Државе и неки други савезници су почели да снабдевају Кијев западним хаубицама.

(Ројтерс)

09:32 – Орбан: Мађарска не подржава нови пакет санкција против Русије

Виктор Орбан је истакао да Мађарска не може да подржи нови пакет санкција Европске уније Русији, које укључују ембарго на извоз нафте јер ће због њих на мађарску економију „пасти атомска бомба.

„Мађарска не може подржати нови пакет санкција Европске уније, који укључује ембарго на увоз нафте, у садашњем облику“, изјавио је Орбан.

Указао је да би тренутни предлог Европске комисије о забрани увоза руске нафте представљао „атомску бомбу“ бачену на мађарску економију, додајући да је Мађарска спремна да преговара ако буде изнет нови предлог санкција које ће бити у складу са интересима те земље.

Објаснио је да би Мађарској требало пет година и огромне инвестиције у рафинерије и нафтоводе како би се трансфоримисао тренутни систем у земљи која је 65 одсто зависна од руског гаса, преноси .

„Не желим конфронтацију са ЕУ, али сарадња је могућа само ако Брисел узме у обзир наше интересе“, поручио је Орбан.

Поновио је став Мађарске да не шаље оружје у суседну Украјину јер би те испоруке могле да се нађу на мети руских напада у пограничним подручјима где живе етнички Мађари.

(Ројтерс)

09:14Лондон: Русија наставља нападе на „Азовстаљ“ због параде

Русија наставља да покушава да у потпуности заузме челичану „Азовстаљ“ у Маријупољу, наводи се у новом обавештајном извештају британског Министарства одбране и оцењује да је то повезано са предстојећим обележавањем Дана победе у Другом светском рату, 9. маја.

Како је објављено на Твитер налогу Министарства, Русија је други дан заредом наставила копнене нападе на Азовстаљ.

„Обновљени напори Русије да заузму ‘Азовстаљ’ и заврше заузимање Маријупоља вероватно је повезано са предстојећим обележавањем Дана победе и Путиновом жељом да има симболичан успех у Украјини“, сматрају у британском Министарству.

Британски обавештајци тврде и да та акција наноси Русији губитке у особљу, опреми и муницији, као и да ће то омести њихове планове у јужном Донбасу.

07:35Володин: Циљ нам је да Украјина постане војно неутрална

Председник Државне думе Вјачеслав Володин изјавио је да се Русија не може осећати безбедно док Украјина не пристане на ванблоковски и ненуклеарни статус.

„Операција има за циљ да обезбеди безбедност грађана Руске Федерације, како у нашој земљи тако и на територији ДНР и ЛНР, чиме би био обезбеђени мир у будућности и способност земље да се развија“, рекао је Воловдин на радију Комсомолскаја Правда, преноси Тас.

Он је, међутим, додао да су одбијени руски предлози да Украјина постане ванблоковска и ненуклеарна земља.

„Док се таква одлука не донесе, не можемо се осећати безбедно“, навео је.

Председник Думе нагласио је и да Русија не планира војну мобилизацију.

(Танјуг/Тас)

07:25 Гутерес: Данас још једна евакуација из Маријупоља

Уједињене нације организују још једну евакуацију из Маријупоља, саопштио је генерални секретар ове организације Антонио Гутерес.

„Морамо да наставимо да чинимо све што можемо да извучемо људе из овог пакла“, навео је Гутерес.

УН су саопштиле да људима који су евакуисани из Маријупоља пружају сваку врсту подршке, укључујући и психолошку.

На прошлонедељном састанку са руским председником Владимиром Путином Гутерес је истакао да је изузетно важно да се омогући достављање хуманитарне помоћи и евакуација из опкољених подручја, „поготово Маријупоља“.

(Ројтерс, Би-Би-Си)

07:16Русија: Авијација уништила 45 украјинских војних објеката

Оперативно-тактичка и војна авијација руских снага током јучерашњег дана погодила је 45 војних објеката Украјине, саопштило је руско министарство одбране.

„Међу њима су два командна места, 41 положај људства и украјинске војне технике, као и складиште ракетно-артиљеријског наоружања у рејону Војеводка Луганске Народне Републике“, саопштио је портпарол министарства Игор Конашенков, преноси Тас.

Према његовим рецима, ракетне снаге погодиле су артиљеријску батерију на ватреним положајима у рејону насеља Зарожно, батерију вишецевних ракетних система „Ураган“ у рејону Николајева и четири области где су концентрисани украјинско људство и војна техника.

Од почетка руске војне акције у Украјини уништено је укупно 149 авиона, 112 хеликоптера, 729 беспилотних летелица, 288 противваздушних ракетних система, 2.846 тенкова и других оклопних борбених возила, 327 вишецевних ракетних бацача, 1.323 артиљеријског оруђа и минобацача, као и 2.662 јединице специјалних војних возила, саопштио је портпарол Министарства одбране Русије, наводи Тас.

(Танјуг)

06:32Зеленски покренуо платформу за помоћ Украјини

Украјински председник Володимир Зеленски покренуо је глобалну платформу за прикупљање средстава како би помогао Украјини да победи Русију и обнови инфраструктуру земље.

„Једним кликом можете донирати средства за заштиту наших бранилаца, за спас наших цивила и за обнову Украјине“, изјавио је Зеленски, најављујући покретање платформе „Унитед24“.

Додао је да ће сва средства бити пребачена у Народну банку Украјине и додељена надлежним министарствима.

Зеленски је изнео три области за које ће се прикупљена средства користити: одбрану и деминирање, хуманитарну и медицинску помоћ и обнављање критичне инфраструктуре.

(Гардијан, Танјуг)

Генерални секретар УН-а Антонио Гутерес каже да је у току трећа операција евакуације цивила из челичане „Азовстаљ“ у Маријупољу.

Претходно је Москва саопштила да је прогласила тродневно примирје и отворила коридор за евакуацију цивила на локацији челичане. Кремљ, негира да су руске трупе почеле јуриш на „Азовстаљ“.

Владимир Путин је у разговору са израелским премијером Нафтали Бенетом рекао да Кијев треба да нареди украјинским борцима да положе оружје. Браниоци „Азовстаља“ тврде да су руске трупе ушле у фабрику и поручују да је никада неће предати.

Одбрана „Азовстаља“ и даља евакуација приоритети су за украјинско руководство. Уз поруку да су им животи свих у Азовстаљу важни, Кијев тражи да се примирје продужи.

Високи представник за спољну политику и безбедност ЕУ Жосеп Борељ тврду да су земље чланице Уније близу усаглашавања шестог пакета санкција Русији, укључујући и ембарго на нафту.

Борбе за Донбас, индустријско средиште Украјине, не престају.

Кијев поручује да му требају вишеструки ракетни системи за одбрану од руских крстарећих ракета. Неће покренути контраофанзиву пре средине јуна – до тада очекују више оружја од савезника.

За Русију је задати циљ – заузимање Донбаса и нема одустајања. Руска војска зна да Америка, НАТО и Велика Британија, не предају Украјини само оружје, већ и обавештајне информације.

Сукобљене стране оптужују једна другу да је тешко преговарати. Руски преговарач Леонид Слуцки каже да су се украјинске колеге повукле након постизања споразума и да не поштују договорено.

Шеф украјинске дипломатије не очекује решење скоро, јер како каже, Русија више воли рат него преговоре. Дмитро Кулеба поручује да Украјина нема ниједну другу опцију осим да победи.

Извор:
ИН4С