Добровољачка улица – 30 година од злочина над припадницима ЈНА; Мирном шетњом против заборава

parastos dobrovoljacka

У Цркви Светог великомученика Георгија у Миљевићима у Источном Сарајеву служен је парастос, након чега је колона са учесницима обиљежавања страдања војника ЈНА у Добровољачкој улици у Сарајеву стигла на мјесто злочина уз јаке мјере обезбјеђења.

Траса којом су се кретали аутобуси била је затворена за саобраћај, федерална полиција је у великом броју била распоређена уз пут, а присутни су били и у Добровољачкој улици.

На мјесту злочина у Добровољачкој улици положено је цвијеће и запаљене су свијеће за све страдале.

Обиљежавање, Добровољачка (Фото: РТРС)

Обиљежавање, Добровољачка (Фото: РТРС)

Парастосу су присуствовали посланик у Народној скупштини Републике Српске Наташа Кулашинац, министар рада и борачко-инвалидске заштите Републике Српске Душко Милуновић, министри трговине и економских односа, као и за људска права у Савјету министара Сташа Кошарац и Милош Лучић, директор Центра за истраживање рата, ратних злочина и тражење несталих лица Републике Српске Милорад Којић, представници града Источно Сарајево, начелници општина, борачких организација регије, те удружења несталих и породица заробљених.

Породице убијених војника у Сарајеву, приликом повлачења ЈНА прије 30 година, апеловале су да надлежне институције у БиХ коначно казне починиоце овог злочина.

Паљење свијећа, Добровољачка (Фото: РТРС)

Паљење свијећа, Добровољачка (Фото: РТРС)

– Људи који су прије 30 година били у колони ЈНА која је по договору напуштала Сарајево нападнути су и убијани без могућности да се бране и оду –  изјавио је данас министар рада и борачко-инвалидске заштите Републике Српске Душко Милуновић на обиљежавању 30 година страдања припадника ЈНА у Добровољачкој улици.

Министар спољне трговине и економских односа у Савјету министара Сташа Кошарац рекао је да је БиХ земља фалсификата и да је потребан опрез у вези са подизањем оптужнице за Добровољачку, с обзиром на досадашње подвале из кухиња дијела бошњачке политичке јавности и међународне заједнице.

– Свједоци смо свих ових 30 година да муслиманска политичка јавност покушава да креира само њима знану истину. Истина је сасвим другачија – рекао је Кошарац.

Градоначелник Источног Сарајева Љубиша Ћосић сматра да ће починиоце злочина у Добровољачкој улици 1992. године над припадницима војске ЈНА прије стићи Божија, него овоземаљска правда, јер у БиХ овоземаљске правде нема.

– Тридесет година након страдања у Добровољачкој је довољно прошло вријеме да одговарају они који су починили овај страшан злочин над недужним војницима, који су се кретали у једној мирнодопској колони, по изласку из Сарајева – рекао је Ћосић

Присутни су били и чланови породица погинулих припадника ЈНА, преживјели учесници и представници Трећег пјешадијског (Република Српска) пука.

Програм меморијалне манифестације под називом „Страдање припадника ЈНА у Сарајеву – Добровољачка улица“, организује Одбор Владе Републике Српске за његовање традиција ослободилачких ратова.

Полагање цвијећа у Добровољачкој улици

Полагање цвијећа у Добровољачкој улици

Директор Републичког центра за истраживање рата, ратних злочина и тражење несталих лица Милорад Којић рекао је данас да подигнута оптужница о злочинима у „Добровољачкој улици“ али и да постоји огромно неповјерење у правосудне институције БиХ.

– Подигнута је оптужница, али је још није потврдио Суд БиХ, јер тај суд очигледно служи да пере ратне крваве биографије Бошњака и то је доказао на безброј примјера раније – истакао је Којић.

У Добровољачкој улици у Сарајеву припадници „Зелених беретки“ и Територијалне одбране БиХ су, према наредбама члана Предсједништва БиХ Ејупа Ганића, на данашњи дан 1992. године напале колону возила ЈНА која је, према договору Алије Изетбеговића и Унпрофора, напуштала тадашњу Другу војну област.

За само неколико дана мучки су убијена 42 припадника ЈНА, 71 је рањен, док их је 207 заробљено.

Извор:
РТРС