УЖИВО – дан 69: Руска артиљерија гађа положаје екстремиста у „Азовстаљу“, експлозија у Харкову

transporter vojni

Милитанти „Азова“ и Оружаних снага Украјине искористили су режим прекида ватре у „Азовстаљ“, изашли из подрума и заузели положаје на територији комбината, саопштило је Министарство одбране Русије

Шездесет и девети дан Специјалне руске операције у Украјини. Наставља се руска опсада „Азовстаља“. Украјина и Русија су још једном размениле затворенике. ЕУ поручује да су државе чланице сагласне и да неће плаћати гас у рубљама.

14:03 – Милитанти „Азова“ и Оружаних снага Украјине искористили су режим прекида ватре у „Азовстаљ“, изашли из подрума и заузели положаје на територији комбината, саопштило је Министарство одбране Русије

Руска војска и армија ДНР, користећи артиљерију и авијацију, почеле су да уништавају те положаје.

13:08Портпарол Кремља Дмитриј Песков потврдио је да ће данас бити одржан телефонски разговор председника Владимира Путина и француског лидера Емануела Макрона.

13:02На граничном прелазу Кучурган-Первомајск, између Украјине и Придњестровља, украјинска страна подиже бетонске блокове и довози џакове са песком.

12:59 – Експлозије одјекују у Одеси.

12:44 – Руски ПВО уништава украјинске дронове у Донбасу

12:31„Ни с ким не желимо да ратујемо. Русија ни на кога није нападала. Задивљује када велика и моћна земља ни на кога не напада, већ само брани своје границе“, рекао је патријарх Московски и целе Русије Кирил током проповеди у Архангелском сабору у Московском кремљу.

11:34 – Председник Француске Емануел Макрон разговараће данас телефоном с председником Русије Владимиром Путином, саопштено је из Јелисејске палате.

Почеле су уличне борбе у градовима Северодоњецк и Лисичанск које и даље контролише украјинска војска, саопштио је саветник шефа ЛНР Родион Мирошник, преноси Спутњик.

Власти ДНР су за последња 24 часа евакуисале из Маријупоља у Безимено 393 цивила, саопштила је територијална одбрана републике.

Од почетка специјалне војне операције границу Русије из правца Украјине прешло је 1,1 милион људи, међу којима је 200.000 деце.

Чеченски лидер Рамзан Кадиров саопштио је да лугански и чеченски војници воде велику офанзиву по целој линији фронта у Луганској Народној Републици.

Руске ракете су уништиле мост који спаја Одеску област са Молдавијом и војни аеродром поред Одесе.

Шеф европске дипломатије Жозеп Борељ најавио је искључење из СВИФТ-а још једног броја руских банака.
Он је током посете Латинској Америци саопштио да се за енергетску сферу траже мере које ће значајно утицати на извоз руске нафте.

У Украјину је стигло више од 70 хаубица M777, саопштило је Министарство одбране САД.

Извор:
ИН4С